
Viikon Kasvikortti
VESIHEINÄ
Stellaria media

"Nimi Stellaria on johdettu sanasta "stella", joka tarkoittaa "tähteä", joka taas viittaa sen kukkien muotoon. Media on latinaa ja tarkoittaa 'välillä' tai 'keskikokoista'. Nykyaikaiset yrttitutkijatkin määräävät vesiheinää raudanpuuteanemiaan. (sen korkean rautapitoisuuden vuoksi)"
VESIHEINÄ IHOLLA JA TERVEYDEN EDISTÄJÄNÄ
Vesiheinällä on hyvin pitkät käyttöperinteet. Vanha kansakin sekä Amerikan intiaanitkin hyödynsivät vesiheinää keuhkovaivojen ja virtsatieoireiden hoitajana. Kasvia käytettiin myös ylikierroksilla käyvän rauhoittajana ja rohtona sen uskottiin puhdistavan verta. Vesiheinä voi helpottaa myös nivelvaivoja, kihtiä ja peräpukamia. Kuten kaikki villiyrtit myös vesiheinä edistää ruuansulatusta. Diureettisena kasvina se poistaa turvotustakin. Vesiheinä on supistava yrtti, joka rauhoittaa ja viilentää ihoasi. Sen anti-inflammatoriset aineet vähentävät myös tulehdusta iholla. Siksi vesiheinää kannattaa kokeilla erilaisissa ihon ärsytystiloissa.
Kärsitkö iho-ongelmista? Silloin haluat varmastikin kokeilla vesiheinää, koska tästä kasvista voit puristaa vihreää, hoitavaa nestettä finnien tai ihottumien hoitoon. Kosteuttava vesiheinä hoitaa mainiosti ihoa ja limakalvoja. Se sopii myös hyönteisten pistojen ensiavuksi. Vesiheinä auttaa hoitamaan kutisevaa ihoa. Hoitavaan ja kutinaa poistavaan yrttisalvaan voit lisätä piharatamoa, kehäkukkaa sekä niittyhumalaa tehostamaan hoitavaa vaikutusta. Tuore vesiheinä sopii hyvin tuorekosmetiikkaan kuten nopeasti käytettäviin kasvovesiin, seerumeihin sekä kasvonaamioihin.
Vesiheinä sopii myös vauvojen ja lasten ihon hoitoon, mm. vaippaihottumiin, sen hellävaraisten rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi. Mieto vesiheinätee auttaa myös lasten ruuansulatusongelmissa. Voit hyvin kokeilla vesiheinää myös eläimille. Vesiheinä on voimakas rohto, mutta lempeällä ja rauhoittavalla tavalla.
VESIHEINÄ KYLPY
Voit tehdä virkistävän jalkakylvyn vesiheinästä ja mintusta. Laita kannuun desimitan verran tuoretta vesiheinää ja pieni määrä tuoretta minttua ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä. Anna hautua 15–20 minuuttia. Siivilöi kasvit pois ja kaada tämä yrttihauduke pesuvatiin. Lisää 1–2 ruokalusikallista merisuolaa sekä haaleaa vettä niin, että jalkasi ovat veden alla. Pidä jalkoja vedessä vähintään vartti.
Vesiheinän Chakrat ovat :
Napachakra
Jalokivichakra
"Vesiheinä on kuun yrtti ja se auttaa sinua viilentämään vihaa ja ärtyneisyyttä, joka liittyy erilaisiin odotuksiin, se myös neuvoo, että sinun pitäisi jatkaa eteenpäin, niin elämässäsi kuin kaikessa tekemisessäkin. Älä anna tilaa kuitenkaan liikaa katkeruudelle, se ei johda koskaan minnekään eikä mihinkään hyvään. Vesiheinä auttaa sinua ymmärtämään itseäsi enemmän. Tämä itsensä ymmärtäminen taas auttaa sinua erilaisissa valinnoissasi. Vesiheinän kanssa sinulla on henkinen läsnäolo kaikissa tilanteessa ja sen hento energia ohjaa sinua eteenpäin. Älä kuitenkaan ala liioittelemaan asioita vaan pysy todellisuudessa, jotta et saa myöhemmin harmeja riesaksesi.
Kuun kasvina vesiheinä pyytää sinua pohtimaan tarkkaan, mitä tarvitset tunteaksesi olosi hyväksi ja miten tunteitasi ilmaiset. Muistathan, että olemalla ylijännittynyt, kehosi ja mielesikin voi huonommin. Kiinnitä huomiota siis tähän, ettei kehoosi ala kerääntyä negatiivisia tunteita mm. vihana tai tulehdusreaktioina. Vesiheinä auttaa rauhoittamaan tämän tyyppisiä tunteita fyysisenä ja energisenä lääkkeenä."
VESIHEINÄ ELI PIHATÄHTIMÖ
on kasvi, joka viihtyy siellä missä ihminenkin. Se kasvaa jopa paikoissa, joissa muut kasvit eivät viihdy. Se rehottaa valtoimenaan myös kukkapenkin varjossa. Sitä löytyy kosteikkojen reunoilta, järven rannoilta ja polkujen varsilta. Se myös valtaa viljelypalstoja ja haittaa muiden hyötykasvien kasvua leviämällä mattomaiseksi kasvustoksi.
Älähän huoli, sillä ota vesiheinä ruuanlaittoon. Kun ymmärrät pihatähtimön arvon ruokakasvina, sitä et enää kisko kiukuspäissäsi puutarhastasi pois. Vesiheinämattoa, kun voit parturoida saksilla salaatin joukkoon, aamupalaleivälle tai smoothieen. Silppua se siis oitis ruokiin, pakasta tai kuivaa sitä talven varalle. Helposti tunnistettava vesiheinä sopii mainiosti villiyrttien vasta-alkajallekin. Vesiheinän maku muistuttaa vesikrassia tai herneenversoja. Vesiheinä sopii mainiosti erilaisiin salaatteihin, varsinkin rapusalaattiin se antaa tillin kanssa kivan säväyksen. Kannattaa kokeile vesiheinäsilppua myös grillatun tai paistetun kalan kanssa. Silppua vesiheinää hienoksi, purista joukkoon hieman sitruunamehua, mustapippuria ja ripaus suolaa. Tarjoile voin ja uusien perunoiden kanssa.
Vesiheinä on parhaimmillaan juuri ennen kukkimista. Eli leikkaa vesiheinän nuoret, vihreät lehdet ja versot alkukesällä ennen kukintaa. Tämä pätee etenkin silloin, kun haluat käyttää vesiheinää ruuanvalmistuksessa. Kosmetiikkaan sopivat kasvin vanhemmatkin osat. Kun leikkaat kasvia saksilla pitkin kesää, saat uutta satoa pitkälle syksyyn. Voit hyödyntää vesiheinästä myös kukat, mutta jätä sitkeät kukkavarret käyttämättä. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun, voileipäkakkuihin ja munakkaisiin. Vesiheinää kannattaa puristaa myös mehulingolla tuoremehuksi. Voit hyvin pakastaa tämän mehun talven varalle.
RAVINTEET
Vesiheinässä on paljon rautaa, kaliumia, A-, B1, -B2 ja B3,- sekä C-vitamiinia, piitä, magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä, fosforia, gammalinoleenihappoa, limaaineita, tanniineja, steroleja sekä verenkiertoa elvyttävää rutiinia. Huomioitavaa: Vesiheinässä on myös saponiineja. Siksi kasvin käyttöä ei suositella pitkäaikaisesti eikä suurissa määrin.
VINKKI
Vesiheinä sisältää runsaasti lima-aineita, jotka hoitavat keuhkojen limakalvoja ja lievittävät yskääkin. Niin suosittelen, kuivaamaan talven varalle vesiheinää yhdessä piharatamon kanssa ja yhdistää nämä kaksi terveellistä yrttiä hengitysteitäsi hoitavaksi teeksi.
Vinkki! Voit koristella salaatin myös vesiheinällä, mustaherukanlehdillä tai erilaisilla syötävillä kukilla. Vaihtele yrttejä kasvukauden ja sadon mukaan. Kokeile niitä ihan rohkeasti!
Lähteet:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/f2671ba5-5656-5d77-8a56-ef9ce58fa577
https://www.raijakivimetsa.fi/blog/pihatahtimo-auttaa-palautumaan-ja-hoitaa-ihohaasteita
https://www.helenatur.com/fi/pihatahtimo-vaatimaton-superyrtti-ihonhoitoon/
Porkkanaa iholle ja nokkosta hiuksiin. Anu Ranta.
Hanhikista kissanminttuun. Käytännön lääkekasvit. Henriette Kress.
https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/pihatahtimo/