
Viikon Kasvikortti
PAJU
Salix

"Lehdet edustavat tasapainoa, harmoniaa ja kasvua, jonka koemme näiden myrskyjen ja elämän haasteiden kautta. Paju antaa meille toivoa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja turvallisuutta. Lisäksi kyky päästää irti kivusta ja kärsimyksestä kasvaa uudeksi, vahvaksi ja rohkeaksi."
~The Willow Place for Women-
Kuuntele pajun voimaa:
"Pajun energia on liikkeelle panevaa voimaa ja se kuvaa majesteettisuutta. Paju on voimakas ja nopea kasvamaan, joten nyt on aika laittaa suunnitelmat toimintaan. Älä enää pidättele ja mieti, vaan anna mennä täysillä eteenpäin. On siis aika tullut toimia. Mutta sinun on pysyttävä avoimena oppiaksesi, mitä elämä voi sinulle opettaa. Ei siis kannata taistella vastaan, joka kerta, kun jokin ei mene odotetulla tavalla. Koska paju on notkea ja nopeakasvuinen se kutsuukin sinua uudistumaan. Nyt onkin syvien tunteiden aika. Itku helpottaa. Anna siis itkun tulla ja huuhtoa negatiiviset ja surulliset tunteet pois. Sillä surua seuraa aina rauha."
Pajun Chakrat ovat :
Juurichakra
Napachakra
Otsachakra
Sinua voi kiinnostaa myös edellisen viikon kasvikortti!
Tiedämme kevään tulleen, kun pörröiset pajunkissat puhkeavat, tai niin me niitä kutsumme, mutta ne ovat juurikin näitä pajun kukintoja, jotka eivät ole vielä puhjenneet kukkaan. Kevään edetessä norkko venyy ja silkinhohtoisten karvojen välitse työntyy esiin kirkkaankeltaisia hedekukkia tai vihertäviä emikukkia. Yhdessä norkkokukinnossa voi olla jopa satoja pieniä kukkia. Pajun emikukat ja koiraskukat sijaitsevat eri yksilöissä ja ne kukkivat ennen tai jälkeen lehtien puhkeamisen.
Tiesitkö, pajun kukinnot eli kevään pajunkissamme viettävät talven suojaavan silmusuomun sisällä.
Paju viihtyy parhainten kosteiden rantojen ja ojien varsilla. Suomessa on 20 pajulajia ja yhdeksän alalajia. Näitä pajulajeja onkin vaikea erottaa toisistaan. Hyönteiset, kun ovat pölyttäjinä sekoittaneet pajut keskenään. Paju on siis hyönteispölytteinen, mutta se on myös tuulipölytteinen. Samankin lajin eri yksilöt voivat pölyttyä jommallakummalla tavalla. Pajut ovatkin keväthyönteisten tärkein ravintokasvi. Sen lehdet ovat satojen hyönteistoukkien ravintoa ja versotkin hirvien ja jäniksien herkkua.
PAJULAJIT
Tutuimpia villeistä pajuistamme ovat raita, kiiltolehtipaju, halava, Terijoen salava ja hopeapaju. Pajuista mm. valkosalava on iso ja korkea puu. Se voi kasvaa jopa 20 m korkeaksi puuksi. Raita taas voi olla pensas, mutta se kasvaa myös isoksi puuksi. Halava eroaa muista pajuistamme karistamalla siemenensä vasta myöhään loppusyksyllä. Talvella se onkin helppo tunnistaa, sillä sen valkokarvaiset eminorkot säilyvät pensaassa koko talven. Kiiltopaju taas on pajuistamme yleisin.
"Tiesitkö, Suomen korkein raita kasvaa Espoon Nuuksiossa. Sen latva ylettyy 24,5 metrin korkeuteen. Järein raita löytyy Tarvasjoelta, siellä kasvaa ympärysmitaltaan 723-senttinen jättiläinen. "
Paju taipuu moneen. Se on kevyttä, vahvaa ja taipuisaa ja sopii punontaan mainiosti. Pajun kuori taas värjää langat ja parkitsee nahat. Kuoren salisiini alentaa kuumetta ja siitä voidaan hauduttaa pajunlehtiteetä, joka tuo helpotusta vatsavaivoihin ja edistää ruoansulatustakin. Kuoresta saadaan tehtyä sidosnyörit ja köysiäkin.
Jos sinulta löytyy lampaita, niin pajun lehdet ovat niiden suurinta herkkua. Pääsiäisenä pajunkissavitsalla virvotaan vaurautta ja terveyttä ja kesällä osaava näpertäjä veistelee pajusta jopa pajupillin.
Kaikkeen se paju siis taipuu, jopa kaivonpaikankin voit löytää pajulla. Tällaista pajunoksaa olemme kutsuneet taikavarvuksi!
PAJUN SYMBOLIIKKA JA MERKITYS ERI KULTTUUREISSA
PAJUN SYMBOLIIKKA
Pajun symboliikalla ja historialla on syvät juuret henkisyyteen ja psyykkisiin kykyihin, näillä kyvyillä on erityisiä yhteyksiä kuun maailmaan. Vahva yhteys kuuhun tuleekin puiden rakkaudesta veteen. Pajuhan kasvaa usein purojen ja jokien rannoilta tai muilta alueilta, joilla on paljon vettä. Siksi pajupuut yhdistetään kuuhun ja vesielementtiin. Kerrotaan, että kotisi lähelle istutettu paju pitää vaarat loitolla, etenkin myrskyjen tai tulvien aiheuttamat vaarat
Paju on myös hedelmällisyyden ja uuden elämän symboli, maahan voi istuttaa pajunoksan ja sen tilalle kasvaa uusi puu. Sen kyky kasvaa ja selviytyä on vahvasti symbolinen ja osoittaa, kuinka voimme menestyä haastavissakin olosuhteissa. Koska pajut ovat yksi ensimmäisistä keväällä kasvavista puista, niin ne yhdistetäänkin uudistumiseen, uuteen alkuun ja vanhasta luopumiseen.
Paju on myös hento puu ja siksi se on feminiininen naispuu. Myös maagisesti paju on voimakas, mutta sen kerrotaan olevan voimakkain vain täydellä kuulla, etenkin koskemattoman naisen taioissa. Koettiin myös, että puu on suosiollisin naisille. Hedelmättömien naisten vuoteiden alle voitiinkin laittaa kukkivia pajunoksia, jotta paju parantaisi heidät. Koska paju on siveä puu, liian kuumaverisen miehen saa rauhoittumaan lisäämällä hieman pajunlehtiä hänen juomaansa. vink vink….
Monissa maagisissa perinteissä noidan luuta tai harja on rakennettu pajusta. Pajusta tehdyt luudat ja taikasauvat symboloivatkin muutosta. Koska, paju on yhteydessä korkeampiin energiavirtoihin, on se siksi ihanteellinen materiaali juuri luutaan tai taikasauvaan. Erityisen voimakkaan, kuuyhteyden sauvan saat kiinnittämällä pajusauvan kärkeen kristallikiteen.
Jos haluat hyödyntää pajun energiaa, poimi lehtiä taskuun, kanna pientä oksaa mukanasi tai pyöräytä varvusta amuletti. Amuletin uskotaan lievittävän kuolemanpelkoa. Toisaalta katkaistujen pajunoksien on kerrottu symboloivan myös surua. Magiassa paju sopii hyvin hedelmällisyys-, parannus-, kauneus-, toivomus-, ja unitaikoihin, mutta myös astraalimatkojen avuksi, ennustukseen, henkien kutsuntaan ja kuolemanriitteihin.
Paju on myös pahaa ja negatiivisuutta karkottava puu, jota pahalaiset kammoavat. Vanha kansa on pajunvitsojen avulla myös karkottanut piruja ja pahoja henkiä. Ovatpa kurittomat lapsetkin saaneet vitsoista osansa.
USKOMUKSIA
-Ennen vanhaan sairaalta saatettiin viedä kynnenpaloja tai sylkeä pajun alle, jotta hän parantuisi.
-Paju auttaa kaikenlaisia olentoja muodonmuutoksissa.
-Paju ei pidä salaisuuksia, älä siis kerro niitä pajun alla.

PAJU ERI KULTTUUREISSA
Pajua pidetään hyvänä ja suojelevana puuna eri kulttuureissa. Ja niissä onkin pajuille erilaisia merkityksiä ja symboleja.
Kiinalaisessa kulttuurissa:
- Se liittyy kevääseen ja uudestisyntymiseen.
- Sen taipuisuus viittaa sävyisyyteen ja nöyryyteen.
- Se liittyy ystävyyteen kietoutuvien haarojensa vuoksi ja myös ystävistä eroamiseen.
- Pajut esiintyvät usein aasialaisessa kansanperinnössä ja menetykseen ja suruun liittyvässä taiteessa. Aasian maissa, erityisesti Kiinassa, hautausmailla voi usein löytää itkeviä pajuja.
Intiaanikulttuurissa:
- Amerikan alkuperäiskansoilla on syvä yhteys luontoon, ja pajun uskottiin tuovan onnea. He sitoivat pajunoksia veneisiinsä suojatakseen huonolta säältä ja koteihinsa suojatakseen negatiivisia henkiä.
Kelttiläisessä ja eurooppalaisessa kansanperinteessä:
- Pajupuun symboli on näkyvä piirre monissa eurooppalaisessa kansanperinteessä, erityisesti kelttiläisissä/druidien uskomuksissa. Tiesitkö, ilmaus "koputtaa puuta" tuli siitä, että ihmiset uskoivat, pajun tuovan onnea, ja he koputtavat sen runkoon tuodakseen tuota onnea.
Antiikin kreikkalaisessa mytologiassa:
- Pajun oksat toivat suojaa myös antiikin kreikkalaisessa mytologiassa, vaikka paju symboloi siellä myös valtaa.
- Orpheus, laulun tuoja, kantoi pajupuuta mukanaan suojatakseen alamaailman pahuutta.
- Hekate, noituuden pahansuopa jumalatar, käytti myös pajusta valmistettua sauvaa. Hekate oli voimakas kreikkalainen alamaailman jumalatar. Hänet yhdistettiin kuuhun ja pajuun, ja hän opetti noituutta.
- Paju liittyy myös kreikkalaisen mytologian musiikkiin. Apollon Orpheukselle lahjoittama harppu tehtiin pajupuusta.
Länsimaisessa kulttuurissa:
- Paju liittyy suruun ja onkin tavallista löytää näitä puita kaiverrettuina hautakiviin.
- Se liitetään myös kuolemattomuuteen ja uudestisyntymiseen ja voi siksi symboloida rakkauden ja perheen kestävyyttä kuolemasta huolimatta.
- Se liittyy joustavuuteen ja sopeutumiskykyyn sen oksien jäykkyyden ja notkeuden ansiosta. Siksi monet pitävät sitä inspiroivana ja symboloivana ihmisten kyvystä kestää vaikeuksia, menetyksiä ja vaikeita tunteita.
- Paju puhdistaa tunteet, siksi pajunoksat symboloivat pääsiäisen rituaaleissa palmunlehviä, joilla kansa tervehti Jeesusta.
- Kristittyjen omiessa vanhoja pakanajuhlia- ja tapoja, nousivatkin esiin kaikille tutut virpomavitsat. Niillä loitsittiin perinteisesti vaurautta ja terveyttäkin pääsiäisenä.
- Sanotaan myös, että jos tunnustat salaisuutesi pajupuulle, salaisuus jää ikuisesti loukkuun metsään.
PAJU KOSMETIIKASSA JA LÄÄKINNÄSSÄ
PAJU ULKOISESTI
Pajunlehtihuuhdetta voi kokeilla hiustensa kaunistamiseksi, etenkin jos hiuksesi ovat hennot tai kärsit hilseestä. Paju sopii myös kylpyveteen, herkästä tai kuivasta ihosta, tai kutinasta kärsiville. Pahasta hikoilusta, etenkin jalkahiestä, kärsivä voi kokeilla pajunlehtikylpyä- tai jalkakylpyä. Jalkakylpy kannattaa toistaa usein, säännöllisin väliajoin. Paju soveltuu myös erilaisten sieni-infektioiden, kuten jalkasilsan ja hiivasienen hoitoon.
Pajua voi myös käyttää ulkoisesti hauteena tai voiteena erilaisiin lihas- ja hermosärkyihin. Murskattua pajunlehteä kannattaa hieroa myös rupiin ja syyliin, yms. että ne katoaisivat. Näihin toki auttaa myös pajukylpy.
PAJUÖLJY
Lisäksi tuoreita, nuoria pajunlehtiä voi murskata oliiviöljyyn, ja valmistaa näin paju öljyä. Paju öljy vahvistaa ja kaunistaa kulmakarvoja. Öljyä hierotaan yöksi kulmakarvoihin ja pestään pois aamupesun yhteydessä tavalliseen tapaan. Ravitsevampaa öljyä vaikeammille tapauksille saadaan lisäämällä öljyyn pari viipaletta kuorimatonta inkiväärinjuurta.
Huom. Valmista öljyä kerrallaan pieniä määriä, sillä kosteiden ainesten lisääminen öljyyn heikentää öljyn säilyvyyttä.

PAJU KOTIAPTEEKISSA
Pajun kuoressa ja lehdissä on runsaasti salisyylihappoa, joka on monille tuttu aine aspiriinista. Salisyylihappo lievittää särkyä ja alentaa kuumetta, ja pajunkuorikeitettä tai lehtiteetä voidaan hyvin nauttia vaikkapa flunssarohtona, päänsärkyyn, reumaan ja iskiakseen. Juoma sopii myös kurkku- ja hammaskipuun sekä myrkkyjen poistamiseen kehosta. Tällä luonnollisella, puusta saatavalla salisyylihapolla ei myöskään juuri tiedetä olevan sivuvaikutuksia (kuten mahaoireita), synteettisesti valmistetun salisyylihapon tavoin. Herkkävatsaisten olisi silti oltava varovaisia, sillä varsinkin pajunkuori sisältää myös limakalvoja ärsyttäviä parkkihappoja. Pajunlehdet kannattaa poimia nuorina, varhain keväällä, ja kuivattaa pahan päivän varalle.
Pajunlehdet myös edistävät ja tasoittavat ruoansulatusta, ja sillä voi hoitaa mm. ripulia tai kovaa vatsaa. Sopii myös lääkkeeksi erilaisiin ruoansulatusteiden tulehduksiin. Myös nuoria pajunoksia voidaan pureskella kivun lievittämiseksi. Pajulla on myös myönteisiä vaikutuksia vaihdevuosioireisiin ja se hillitsee sukuhormonien ylilyöntejä. Näihin auttaa varsinkin tuoreet pajunkissat. Kannattaakin kokeilla, jos tällaisia oireita ilmenee.

VAROITUKSET
Pajua ei suositella sisäiseen käyttöön raskaana oleville, eikä pitkäaikaiskäyttöön vanhuksille.
Pajua ei myöskään tulisi käyttää salisylaattia sisältävien valmisteiden käytön yhteydessä, eikä myöskään, jos olet lääkekuurilla, jonka kanssa ei tulisi nauttia mitään salisylaattia sisältäviä valmisteita.
Sisäisesti kannattaa käyttää vain pajunkissaa, jos puun kaarna ja lehdet alkavat ärsyttämään vatsan limakalvoja.
Pajun ulkoisessa käytössä ei ole todettu mitään ongelmia.!!!
LÄHTEET
https://www.apu.fi/artikkelit/paju-on-sitkeyden-symboli
Sinikka Piippo, Puiden kertomaa.
Henriette Kress, Käytännön lääkekasvit 2.
Arin Murphy-Hiscock, Vihreä noita.
https://noidankoto.blogspot.com/2010/10/paju-salix.html
https://www.pattiwigington.com/the-magic-of-the-willow-tree/
https://www.betterplaceforests.com/blog/willow-tree-symbolism/
https://www.terve.fi/artikkelit/pyhat-puut-paju-puhdistaa-tunteet
https://apteekkilehti.fi/laakkeet/pajunkuori-farmaseuttinen-menestystarina