YRTIT

Mustikka, (Vaccinium myrtillus)

Mustikanlehtiteetä käytetään kuuriluontoisesti.


Mustikan varput eivät kuulu jokaisenoikeuksien piiriin.

Käyttö: Marjat, lehdet, oksat. Kuivattuna/tuoreena. Ruuanlaitto, juomat, kosmetiikka ja käsityöt. 1-2 tl kuivattuja lehtiä, 2 dl vettä, teenä.

Vaikutus: Marjoissa on runsaasti A- B-C-E-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja, tanniineja ja ligniinejä, magnesiumin ja kalsiumin, kuitua. Mustikalla on myönteisiä vaikutuksia muistiin, ruoansulatukseen ja silmien terveyteen. Tuoreet ja kuivatut mustikan marjat sopivat virtsatietulehdusten hoitoon sekä ruoansulatuskanavan ongelmien hoitoon, ripuliin. Suun desinfioimiseen angiinassa ja ientulehduksissa.

Rajoitukset: Mustikan lehdet sisältävät oksaalihappoa. Ne eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön eivätkä munuaistautia sairastaville runsaan oksaalihapon vuoksi. Tee voi alentaa veren sokeripitoisuutta. Lehtien pitkäaikaisesta käytöstä voi seurata anemiaa, akuutteja tulehduksia tai keltaisuutta.