Yrtit Salvia ja Sitruunamelissa 

06.08.2024

Ryytisalvia (pixabay)

Salviantaimet hyvässä kasvussa

TAIKAA

Salviassa on taikaa ja uskomuksia. Muinaisen Egyptin naiset määrättiin mm. syömään salviaa epidemioiden jälkeen, koska sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä. Keskiajalla salvia liitettiin kuolemattomuuteen. Ihmiset sanoivatkin: "Se, joka juo salviaa, ei koskaan vanhene". Tai "Miksi ihmisen pitäisi kuolla, joka kasvattaa salviaa puutarhassaan?" Muinaiset sivilisaatiot käyttivät salviaa lähes kaikkiin sairauksiin. Sillä oli pyhän kasvin asema ja se oli hedelmällisyyden, hyvän terveyden ja pitkän iän symboli.

Pohjoismaihin salvia tuli keskiajalla luostarilaitoksen mukana. Tuolloin salviaa pidettiin voimallisena rohtoyrttinä ja sitä viljeltiinkin lääkekasvina. Salvian käyttö mausteena yleistyi vasta myöhemmin, kun sen huomattiin sopivan hyvin yhteen riistan ja muiden liharuokien kanssa. Salvia tuli tunnetuksi Suomessa jo 1600-luvulla ryytisalviana, mutta sen viljely Suomessa oli vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Englantilaiset yrttitutkijat uskoivat, että puutarhassa tämä kasvi kukoistaa tai heikkenee omistajan liiketoiminnan menestyessä tai epäonnistuessa. Sanottiin myös, että kasvi kasvaa voimakkaasti missä tahansa puutarhassa, jossa vaimo hallitsee taloa. Silloin oli tavallista, että aviomies leikkasi puutarhaa armottomasti tuhotakseen todisteet alistumisestaan. Ranskassa se oli esillä hautausmailla surun lievittämiseksi.

Salvia

Salviat ovat monivuotisia ja isohkoja ruohoja. Niiden varret ovat nelisärmäisiä. Vastakkain olevat lehdet ovat saha- tai nyhälaitaisia. Kukinnot sijaitsevat latvassa ja ovat tähkämäisiä, tiheiden lehtihankaisten viuhkojen eli valekiehkuroiden muodostamia rykelmiä. Salvian sukuun kuuluu yli tuhat erilaista lajia. Tunnetuin salvialajeista lienee maustekasvina käytetty ryytisalvia (Salvia officinalis). Salviaa käytetäänkin koriste-, mauste- ja lääkekasveina. Voit saada salvian kasvamaan 50 senttimetrin pituiseksi ja se on kestävä kasvi, jonka elinikä on jopa 5 vuotta. Eikä se vaadi vahvaa lannoitettakaan. Pelkkä kompostimulta riittää sille. Mikä parasta se kestää hyvin kuivuuttakin. 😉

Laitoin itse keväällä salvian sisälle ruukkuun kasvamaan ja kesän kynnyksellä siirsin sen ulos lavakaulukseen kasvamaan. Siellä se innostui hyvinkin kasvamaan ja olen saanut siitä saksilla leikaten jo useamman kertaa lehtiä kuivaukseen. Syksyllä aion suojata sen hyvin talven varalta, jotta minulla olisi taas keväällä salviaa kasvamassa. Salvia on monivuotinen, mikä tarkoittaa, että se tulee takaisin vuosi toisensa jälkeen. Se on myös suhteellisen helppo kasvattaa. Katsotaan miten minun ensi keväällä käy.! 

ROHTONA

Salvian nimi viittaa parantamiseen – salvare!! Salvia tulee latinan sanasta "salvus", joka myös tarkoittaa pelastettua, tervettä. Salviaa onkin käytetty yleislääkkeenä muun muassa yskänlääkkeissä limaa irrottavana ja yskänärsytystä lievittävänä rohtona. Salvian on uskottu parantavan myös aineenvaihduntaa ja edistävän ruoansulatusta. Salvia on tunnettu sen lieventävästä vaikutuksesta moniin vaihdevuosi-ikäisten naisten kokemiin ongelmiin, kuten hikoiluun ja kuumiin aaltoihin. Se myös helpottaa kuukautisvaivoja, sillä sen sisältämät eteeriset öljyt vaikuttavat estrogeenin aktiivisuuteen. Salvian sanotaan myös hillitsevän tulehdusta, kipua ja parantaa verisuoniston kuntoa. Vaihdevuosioireisiin esim. salviayrttitee on mitä mainioin, niin kylmänä kuin kuumanakin juotavana. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä yrttiä.

MAUSTEENA

Salvia on tunnettu mauste, mutta sillä on myös useita rohdosvaikutuksia ja pitkä käyttöhistoria lääkekasvina. Salvia on voimakasarominen ja sen maku on hieman karvas ja kamferinen. Tuoksusta voit erottaa häivähdyksen minttua, mutta maku on kuitenkin minttua voimakkaampi ja pistävämpi. Salvia sopii hyvin lihalle, varsinkin rasvaisen lihan mausteeksi. Kannattaakin kokeilla salviaa possulle, riistalle tai lampaalle tuomaan makua. Salvia sopii hyvin kasvispohjaisiinkin ruokiin. Ole rohkea salvian kanssa ja kokeile sitä erilaisiin ruokiin.

Sitruunamelissa ja salvia siinä vierekkäin ja basilikakin siellä kurkkii  

Sitruunamelissaa ja salviaa kuivumassa

TAIKAA

Keskiajalla sitruunamelissa yhdistettiin hyveeseen ja yltäkylläisyyteen, ja sitä käytettiin usein uskonnollisissa seremonioissa uhrina Neitsyt Marialle. Sen tuoksu, jonka uskottiin miellyttävän taivaalle, levisi kirkoissa antaumuksen merkkinä. Tämä yrtti olikin vuosisatoja vanha rakkauden, paranemisen ja vaurauden symboli.

Sitruunamelissan maine parantajana ei ole vain kansanperinne. Muinaiset yrttitutkijat, kuten Ibn Sina, tunnistivat sen voiman kohottaa henkeä. Sen uskottiin myös torjuvan pahaa ja edistävän selvänäköisyyttä, mikä on osoitus sen syvään juurtuneesta asemasta kulttuurisissa rituaaleissa. Se symboloi myös naisellista energiaa, intuitiota ja emotionaalista paranemista, jota käytetään usein loitsuissa rakkauden ja vaurauden houkuttelemiseksi.

Sitruunamelissan virallinen nimi on Melissa officinalis. "Melissa" on kreikkaa ja tarkoittaa "hunajamehiläistä", koska kasvi on mehiläisten suosikki ja se istutettiin usein houkuttelemaan niitä. Mehiläishoitajat nipistävät myös kasvin tuoreita oksia ja hieroivat niitä mehiläispesien sisäänkäyntiin houkutellakseen heidät muuttamaan sisään ja jäämään. Sitruunamelissa on hyvä houkuttelemaan muutakin kuin mehiläisiä. Maagisesti sitä käytetään usein onnen ja yleisen positiivisuuden yrttinä. Monissa resepteissä se sisältääkin rakkauden, hedelmällisyyden ja rahan.

Vähäisemmässä määrin sitruunamelissaa käytetään myös pahan karkottamiseen ja hyvän mielen houkuttelemiseen. Koska se on niin tuoksuva, sitä käytettiin kristillisten kirkkojen lattioiden levittämiseen. Abruzzissa, Italiassa, naiset, jotka sattuivat syömään villiä sitruunamelissaa, murskasivat oksan sormiensa välissä toivoen, että tuoksu varmistaisi, että Jeesus Kristus ohjaisi heidät taivaaseen. 

Sitruunamelissa

Tämä kasvi on pehmeälehtinen, sitruunalta tuoksuva yrtti ja kuuluu minttukasvien heimoon. Sitruunamelissa voi kasvaa 40–50 cm:n korkuiseksi, kunhan se saa riittävästi vettä ja valoa joko aurinkoisessa tai vähintään puolivarjoisessa paikassa. Sen kasvatus on helppoa niin siemenistä kuin valmiista pikkutaimistakin. Korjaa lehtiä vähitellen, jos haluat kasvin jatkavan kasvuaan rehevästi. Itse olenkin säännöllisesti leikellyt puskaani ja ottanut lehtiä kuivaukseen koko kesän ajan. 😉

Sitruunamelissa on maukas, tuoksuva, suosittu ja rauhoittava yrtti. Raikas sitruunamelissa sopii kala-, liha- ja kanaruokiin. myös salaattikastikkeisiin, hedelmäsalaatteihin, jälkiruokiin ja juomiin. Sitruunamelissa on kuivattuna myös hyvä teeyrtti. Jo ennen keskiaikaa sitruunamelissaa liotettiin viiniin piristämään mielialaa, parantamaan haavoja ja hoitamaan myrkyllisiä hyönteisten puremia ja pistoja

 HYÖDYT

Sitruunamelissalla onkin todettu olevan rauhoittava vaikutus mieleen ja kehoon, joten se on hyödyllinen ahdistuksen ja stressin vähentämisessä. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että sitruunamelissa voi parantaa unen laatua ja vähentää levottomuuden ja hermostuneisuuden tunteitakin.

Sitruunamelissan on osoitettu parantavan kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja keskittymiskykyä. Se vähentää myös tulehduksia, joten siitä voi olla hyötyä esimerkiksi astman, allergioiden ja tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) kaltaisissa tiloissa. Se rauhoittaa myös ärtynyttä vatsaa sekä auttaa turvotukseen, ruuansulatushäiriöihin ja pahoinvointiin.

Entä masennus ja mielialat.! 

On todettu, että sitruunamelissalla on hyvät vaikutukset myös näihin. mm. Rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että sitruunamelissalla on serotonergistä aktiivisuutta. Eli Rotat, jotka saivat vettä, jossa oli sitruunamelissauutetta, osoittivat "merkittävästi vähentynyttä masennuksen kaltaista käyttäytymistä" verrattuna rottiin, jotka saivat lumelääkettä. Tämä saattaa viitata siihen, että sitruunamelissalla voisi olla hyötyjä masennusoireiden lievittämisessä. Varmuutta tästä tietenkään ei ole, mutta ainahan voi lieviin oireisiin kokeilla tätä yrttiä.

KOSMETIIKKA

Kosmetiikassa sitruunamelissaa käytetään antiseptisena ja ihoa kirkastavana yrttinä, joka sopii hyvin rasvaisen ihon hoitoon. Sitruunamelissaa käytetään myös paljon erilaisissa tuoksusekoituksissa. Jos ihosi on huono ja tarvitset jotain apuja, kannattaa muistaa sitruunamelissa. Sillä on hyvät ominaisuudet ihon terveyden parantamiseen. Sitruunamelissaa onkin käytetty ihosairauksien, kuten huuliherpeksen, herpeksen ja hyönteisten puremien hoitoon. Ota tämä yrtti osaksi kotikosmetiikan valmistusta, sillä tämä sopii hyvin vaikka voiteisiin tai kasvovesiin. 

Tiesitkö: Hyttyset eivät voi sietää sitruunaa, piparminttua, rosmariinia, valkosipulia, salviaa, timjamia ja sitruunamelissaa tai mausteneilikkaa. Joten näitä yrttejä kannattaa kasvattaa terassilla tai puutarhassasi. 😉

Huom. Muistathan kuitenkin, että elämää rajoittavissa ja vaikeissa oireissa käännythän lääkärin puoleen!