
Yrtit ruuanlaitossa
Hei, oletko kokeillut tai miettinyt kokeilevasi villiyrttejä kokkailussa?
Niitä voi todellakin käyttää hyvinkin turvallisesti erilaisiin kokkailuihin. Ruuanlaiton maustamiseen samoin leivontaan sekä koristeeksi, vaikka kakun tai pihvien päälle. Erilaisia juomiakin voidaan tehdä käyttämällä yrttejä. Niistä saa ihania ja oikeita terveyspommi juomia. Voit kaikkiin näihin käyttää lempiyrttejäsi luovalla tavalla. Ole rohkea ja kokeile jotain erilaistakin, voit yllättyä positiivisesti.
Minulle tulikin mieleen kaivaa erään kesän grillauksessa käytetty marinadiohje. Tämä ei ole oikeastaan yrtti, mutta mainio ja erilainen ohje kahvin käyttöön. Kahvin aromikin sopii hyvin lihalle. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti tätä ohjetta.
Ruuanlaitto


Liharuuat
Tällä ohjeella voit myös vaihtaa kahvin tilalle lempiyrttisi. Esim. rosmariini sopii hyvin lihalle varsinkin vaalean lihan, kuten broilerin, kalkkunan tai possun, maustamiseen. Rosmariini sopii mainiosti myös riista- ja lammasruokiin. Salvia on myös hyvä vaihtoehto, koska se hävittää lihan rasvaisuuden makua.
Kokeile salviaa seuraavan kerran possulle, broilerille, lampaalle tai rasvaiselle kalalle. Suosittelen myös kokeilemaan rohkeasti basilikaa, rakuunaa, timjamia, sitruunamelissaa, kuusenkerkkää, koivunlehtirouhetta ja persiljaa liharuokiin, jos et ole vielä kokeillut.
Mitäs sitä laittaisi sitten kalalle ja kalaruokiin? Tilli nyt tietenkin on yksi tavallisimmista mausteista, mutta kokeile rohkeasti kalalle myös sitruunamelissa, salviaa, oreganoa, rosmariinia, koivua, kirveliä ja rakuunaa. Kaikkiin ruokiin voit huoletta laittaa teollisen lihaliemikuution tilalle lipstikkaa. Lipstikka on aika tuhti mauste joidenkin mielestä, joten aloita pienellä kokeilulla ensin, jos yrtti ei ole tuttu entuudestaan.
Kuinka paljon voin yrttiä laittaa ruokiin? Jokaisen meidän makuaistimme on tietenkin erilainen, joten muistathan maistella ruuanmakua yrttien lisäyksien välillä. Mutta sellaisena yleisohjeena voisin kertoa, että yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa 1–3 ruokalusikallista tuoretta hienonnettua yrttiä sen vahvuuden mukaan.
Kuivatut yrtit ovat omiaan ruoissa, joita kypsennetään pitkään, kuten padoissa, keitoissa ja kastikkeissa. Kuivatut yrtit lisätään ruokiin ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, jolloin ne saavat antaa makuaan koko ruuan valmistumisen ajan. Tuoreet yrtit lisätään juuri ennen tarjoilua joko ruuan sekaan tai koristeeksi.
Lautaskuva pixabay
Juomat

Lisäämällä juomaan herneen kokoisen palan hiivaa, saat siman!
Rohkeasti vain hyödyntämään upea luontomme!!!
Marskinjuoma
Tätä juomaa kutsutaan myös Marskin- tai Louhisaaren juomaksi ja voidaan hyvin käyttää erilaisissa juomasekoituksissa sekä siihen voi lisätä piristämään kivennäisvettä. Juoman voi myös pakastaa. Mustaherukan tilalle voidaan myös laittaa vaikka vadelmanlehtiä, kuusenkerkkää, pihlajan, - koivunlehtiä, voikukkaa, mesiangervoa jne. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja.
Ohjeen sitruunahappo tuo juomalle säilyvyyttä, mutta jos et jostain syystä pidä siitä niin juoma ei sitä tarvitse. Sitruunanmehu ajaa myös tuon säilyvyyden osan. Joten voit lisätä sitruunamehuakin juomaan. Tämä on minun suosikkini, koska muuttamalla ohjeen aineksia, siitä saa tehtyä mitä erilaisempia juomia itselleen.
Yrtit
Yrtit eivät tuo pelkästään makuja ruokiin. Koristelemalla saat väriä ja näyttävyyttäkin tarjoiluihin. Leivontaan kannattaa myös kokeilla erilaisia yrttejä. Niin suolaisiin kuin makeisiinkin kakkuihin koristeeksi sopii mm. vadelmanlehdet, syreeninkukat, sitruunamelissa, koivu, kuusenkerkkä, maitohorsma, kehäkukka, orvokit jne. Kokeile rohkeasti vahvempiakin yrttejä kuten rosmariinia tai salviaa.
Itse olen usein laittanut sämpylöiden ja pullien joukkoon erilaisia villiyrttejä kuten koivua, nokkosta, kuusenkerkkää, vadelmaa tai voikukkaa. Antavat erilaisen pirteän maun ja ovat terveellisiä. Kaikki syötäväksi kelpaavat yrtit sopivat elintarvikekäyttöön ja koristeeksi leipomuksiin.