
Superterveellinen voikukka
VOIKUKKA (Taraxacum officinale)
Voikukka (Taraxacum) on paljon muutakin kuin se vihattu rikkakasvi. Jotkut siitä tykkäävät, jopa hulluuteen asti 😉, toiset sitä vihaavat ja kokevat sen vaikeasti hävitettävänä rikkaruohona.
Mutta nyt alat miettimään voikukkaa ihan eri ajatuksella, kun luet, millaiset hyödyt sillä on.
Itsekin aikoinaan voikukkaa hieman karsastin, korkeintaan voikukkaseppeleitä tein ja kirosin maitiaisnesteen värjäämiäni käsiäni sen jälkeen. Kunnes tajusin, että voin käyttää voikukkaa ihan muuhunkin kuin vain seppeleiden tekemiseen. Tiesitkö, voikukka on myös "kauppayrtti". Ruokaviraston listoilla voikukka on statuksella 'ei uuselintarvike' (aiemmin siis kauppayrtti).
Voikukat siis kuuluvat asterikasveihin ja ovat monivuotisia. Leviävät hyvinkin voimakkaasti siementensä ansiosta. 😉 Voikukat kasvavatkin melkein missä vain, niityillä, tien pientareilla, joutomailla ja tietenkin nurmikollasi. Et pääse pakoon tätä keltaista kukkaa, koska se kasvaa koko suomen maassa. Voikukalla on myös runsaasti erilaisia nimityksiä. Kuten sängynkastelija, kalloniska, munkinpää, keltaukko, keltakukka, kultaharja, sianyrtti, siansilmä, maitiainen ja leijonanhammas.
MITEN KÄYTÄN?
Voikukan lehtiä voit lisätä salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin, kukista voi tehdä simaa, kaljaa ja viiniä tai niitä voi syödä sellaisenaan kiehautettuna tai hapatettuna. Juuria voi käyttää keitettynä eri ruokien lisäkkeenäkin ja paahdetuista juurista on valmistettu myös kahvinkorviketta. Voikukkaa voit kuivatta mutta myös pakastaa. Itse olen usein pakastanut voikukan kukkia ja tehnyt niistä talven aikaan mehua, hillo, siirappia ja marmeladia.
MITÄ VOIKUKKA SISÄLTÄÄ
Voikukka on oikea terveyspommi sillä se sisältää mm. rautaa, fosforia, kalsiumia, kaliumia magnesiumia, mangaania, natriumia, A- ja C-vitamiinia, B1- ja B2- vitamiineja sekä niasiinia. Tiesitkö, voikukassa on myös D-vitamiinia, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa. 😊
Voikukan fenolit toimivat antioksidantteina ja juurten seskviterpeenit lisäävät mahaneritystä. Se taas parantaa antioksidanttisten maksaentsyymien tuotantoa. Juurissa on myös inuliinia, joka on suolistobakteerejamme hellivä sokeri. Huom: tuota sokeria kehomme ei pysty pilkkomaan, joten se voikin herkille aiheuttaa vatsannipistelyjä ja ilmavaivoja. Voikukanlehtien sikorihappo taas estää virusten pääsyä soluihin.
Käyttämällä siis voikukkaa voimme pysyä terveinä ja kehomme vahvana. On myös tutkittu, että voikukan juurella on syöpää ehkäisevä vaikutus.

KERÄÄMINEN
Voit hyvin keräillä voikukkaa muuhunkin kuin vain sinne maljakkoon tai kukkaseppeleeksi. Lehdet voit keräillä keväällä ja alkukesällä ennen kuin kukinta alkaa. Voikukan mykeröt poimitaan niiden avauduttua ja mykerönuput mahdollisimman nuorina. Voikukanjuuret kaivetaan lapiolla tai juurtennostokoneella, joko keväällä tai heti alkukesällä ennen kukintaa. Kukinnan alkaessa kasvi siirtää voimansa kukintaan, jolloin juuret muuttuvat kitkeriksi ja puiseviksi. Toinen ajankohta juurten keräämiseen on myöhään syksyllä lehtien lakastuessa. Juurten kaivaminen on työlästä, mutta palkitsee ahkeran kerääjän parantavilla voimillaan. Eli voikukasta voidaan käyttää koko kasvi. 😉
VOIKUKAN JUURET
Juuret pestään hyvin ennen käyttöä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse saada täysin valkoisiksi sillä tuo ruskehtava kuorikerros on myös täyttä terveellistä tavaraa. Juuret kannattaa viipaloida ja laittaa kuivumaan huoneenlämpöön hyvin levitettyinä tai kuivata ne kuivurissa. Huomioi, että juurien kuivuminen vie aikaa jopa puolesta vuorokaudesta pariinkin vuorokauteen, riippuen miten niitä kuivatat. Uunissa kuivatessa aseta lämpötila 50 asteeseen etteivät juuret pala ja jätä uunin luukku raolleen.

KOSMETIIKKA
Kosmetiikassa voikukka on rasvaisen, suurihuokoisen ja häiriintyneen ihon yrtti. Sillä on ihoa puhdistavia ja kirkastavia ominaisuuksia. Voikukkaa voit käyttää kasvovesissä, iho öljyissä, erilaisissa naamioissa, kasvohöyrytyksissä sekä kylvyissä.
Voikukan maitiaisnesteellä voit tehdä pestäviä tatuointeja ihollesi.
VOIKUKKA ROHTONA
Voikukkaa on käytetty jo antiikin ajoilta ja se on myös kiinalaisen lääketieteen rohdos. Rohtona voidaan käyttää voikukan juurta, versoa ja tuoreesta voikukasta puristettua mehua. Voikukasta on saatu apuja vaivaan kuin vaivaan, kuten: maksan toimintaa aktivoimaan, sappikiviin, virtsan erityksen lisäämiseen, lisäämään suoliston liikkeitä, kuumeen laskemiseen, ruokahaluttomuuteen, ilmavaivoihin, nivel- ja lihaskipuun, ihottuman, kutinan, selluliitin ja mustelmien hoitoon. Voikukkaa voidaan käyttää myös nesteenpoistolääkkeenä se auttaa myös vaihdevuosien kuumotusoireisiin. Voikukan inuliini alentaa korkeaa huonoa kolestrolia ja verensokeria. Voit myös kokeilla voikukan maitiaisnestettä ulkoisesti syylien hoitoon.
Sanonta voikukasta veren puhdistajana ei siis ole tuulesta temmattu ollenkaan. 😊

VOIKUKANJUURI ROHTONA
Voikukan juurissa on siis valtavasti mineraaleja ja erilaisia ravinteita, joten kaiva voikukan juuret ylös ja valmista niistä tinktuuraa, teetä tai käytä muutoin ruuanlaitossa. Juurien käyttö edistää myrkkyjen poistumista kehostasi ja hellii maksaasi. Voikukan juurilla voit hoitaa myös aknea tai muita iho-oireita, jotka johtuvat maksan kuormittumisesta. Pitkäaikaisella käytöllä saat toivotut tulokset näkymään paremmin.
Tiesitkö, voikukanjuuret, tuoreet sellaiset hoitavat tehokkaasti huuliherpestä.
Voikukan juuresta voit tehdä myös kahvinkorviketta, kyllä! Mikä parasta tuo voikukkakahvi on täysin kofeeniton vaihtoehto. Kuivata siis juuret nihkeiksi ja paahda ne sen jälkeen paistinpannulla. Juuret ovat kypsiä, kun ne ovat tasaisen ruskeita. Sitten vain jauhat juuret jauheeksi ja käytät kahvin tapaan.
HUOM:
Voikukan juurta ei suositella käytettäväksi, jos kärsit matalasta verenpaineesta tai munuais- tai sappivaivoista. Myöskään raskaana ollessa tai imettäessä käyttöä ei suositella.
TAIKAA
Eri kulttuureissa voikukka on liitetty taikuuteen, toiveisiin ja halujen toteuttamiseen. Olet voinut kuullakin erään sanonnan "puhalla voikukan siemenpallo lentoon, niin unelmasi ja toiveesi lentävät tuulessa ja lopulta toteutuvat." Tämä lumoava uskomus onkin tehnyt voikukista toiveemme symbolin. Voikukkien hyvien terveyshyötyjen vuoksi voikukista on tullut myös paranemisen, nuorentamisen ja yleisen hyvinvoinnin symboli.
Voikukalla on kyky kasvaa haastavissakin paikoissa ja sitkeänä se tulee esiin vuosi toisensa jälkeen samallakin paikalla. Siksi voikukkaan liitetään myös joustavuus ja lujuus. Voikukka ei siis pelkää vastoinkäymisiä vaan päättäväisesti puskee, vaikka betoninkin läpi. Voikukan tavoin mekin voimme hyödyntää sisäistä voimaamme ja kestämme näin elämän haasteitakin.
Voikukkien muuttuminen kauniista keltaisista kukista herkiksi, ohuiksi siemenpäiksi, kertoo uudistamisesta ja muutoksen voimasta sekä henkilökohtaisesta kasvustamme. Voikukan tavoin voimme omaksua uusia alkuja ja luottamaan kykyymme kehittyä.
Pakastimestani löytyi voikukkaa, joten olihan siitä pakko jotain tehdä. Marmelaadia siitä sitten tuli! Käytin tuohon muutaman sitruunan ja appelsiinin palan. Veden sijasta minulla oli VoikukkaRaparperi mehu (itsetehty) ja hieman vettä, koska mehutiiviste oli todella tuhtia. Sekin toimii hyvin!
Sinua voi kiinnostaa myös keltaiset voiteet, miten voikukka soveltui voiteeseen.!!
Lähteet: https://www.fytoterapia.fi/kasviarkisto/voikukka/
https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/voikukka/
https://luontoportti.com/t/455/voikukat
https://www.helenatur.com/fi/voikukka-sopii-kosmetiikkaan/
https://www.flowermeaning.com/dandelion-flower-meaning/
HUOM:
- Voikukka kerää raskasmetalleja, joten keruualueen puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
- Voikukalle voi olla myös allerginen.
- Älä käytä voikukkaa säännöllisesti, jos sinulla on matala verenpaine.
Voikukan viesti on…
- Voikukanviesti on, että älä anna periksi, vaikka ympärilläsi olevat yrittäisivät jatkuvasti päästä sinusta eroon. Muista voikukan voima ja aurinkoisen kesäpäivän iloisuus, kun asiat näyttävät synkiltä tai pimeiltä.
- Kun seuraavan kerran huomaat voikukan, pohdi hetki sen syvempää merkitystä ja anna sen inspiroida sinua voittamaan vastoinkäymiset ja hyväksymään muutoksen.

Kirjallisuus: Villejä vihanneksia ja vähemmän tunnettuja marjoja. Henriette Kress.
Käytännön Lääkekasvit 1. Henriette Kress.
Vastustuskykyä kasveista. Sinikka Piippo ja Pertti Salo.
Voikukkakuvat pixapay