
SISILISKO, Zootoca vivipara
Mulla kävi yksi aamu niin ihanasti, että sain jakaa terassini sisiliskon kanssa. Siinä se paistatteli aamuauringossa ja minähän kipittelin heti hakemaan kamerani. Sainkin siitä mahtavia kuvia. Siitä innostuneena piti alkaa etsimään tietoa sisiliskosta, ja tähän laitan joitain löytämiäni juttuja.
Sisiliskon taikaa
Useimpien lähteiden mukaan lisko on kuun olento, joka edustaa kosteuden elementtiä. Toisten lähteiden mukaan se olisi Merkurius-planeetan symboli. Muinaisina aikoina ajateltiin, että matelijalla ei ollut kieltä, joten monissa kulttuureissa se symboloi hiljaisuutta ja viisautta. Liskon kyky uudistua oli erityisen tärkeä. Tämä seikka heijastui alkukantaiseen kulttuuriin. Koska matelijalla oli taipumus uudistua ja herätä henkiin, se yhdistettiin jumaliin ja erityisesti kuolleiden maailmaan. Myös liskon kuvalla on aina ollut suuri symboliarvo. Monet ovatkin tatuoineet liskon iholleen. Yleensä lisko symboloi hyvää ja pahaa, elämää ja kuolemaa, ylä- ja alamaailmaa.
Itse olen saanut tosi harvoin nähdä/kohdata sisiliskon. Joskus näkee vilahduksen hännästä. Lapsuudessani näin paljonkin liskoja. Kerran aurinkoa ottaessani yksi sellainen käveli jalkani päällä. Joten tämän liskon näkeminen on tosi harvinaisuus kohdallani. Ja jotenkin tuntuu, että sillä on jokin merkitys tai ajatus minulle.

Siinä se pulleana paistattelee auringossa.
Eri kansallisuudet antavatkin liskolle erilaisia merkityksiä. Pohjois-Amerikan intiaanit pitivät tämän eläimen ketteryydestä ja näppäryydestä. Antiikin Kreikassa lisko oli onnen ja hedelmällisyyden symboli. Muinaisessa Kreikassa matelija oli taas logiikan symboli, ja muinaisessa Egyptissä se oli jumalallisen viisauden symboli. Muinaisessa Roomassa taas painotettiin suuresti sitä, että matelija nukkui talven yli, joten se oli kuoleman ja ylösnousemuksen symboli. Roomalaiset ajattelivatkin liskon tulevan kuolleiden maailmasta. Maailmalla siis ollut ja on edelleen hyvin moninaisia merkityksiä ja uskomuksia sisiliskolle.
Taika se vain jatkuu
Liskoja kohdeltiin aina hyvin kunnioittavasti, eikä niitä tapettu ilman syytä. Sisiliskon ajateltiinkin olevan ihmisen sukua ja eihän ihmistä saa tappaa. Esi-isämme myös uskoivat, että matelija oli vainajan sielu, joten liskon tappaminen oli synti. Miksi ihmeessä se pitäisikään tappaa. Liskolla on oman elämäntehtävä täällä. Niin kuin kaikilla meillä. Matelija on sanottu myös olevan erityisen suotuisa naisille, koska se auttaa heitä aistimaan pienimmätkin tunnemuutokset toisissa. Liskon on myös ajateltu merkitsevän uusiutumiskykyä. Eli pitää jättää jotain taakseen, että voi mennä eteenpäin. Sisiliskon on sanottu myös suojelevan. Minulla onkin tunne, että tämän liskon tehtävä on suojella minua ja antaa rohkeutta mennä eteenpäin. Eli jätä taaksesi se taakka, mitä et enää tarvitse……
Tämä minun liskoni ei muuten ollut pikakäynnillä luonani. Olen sen nyt nähnyt joka aamu paistattelemassa auringossa ja arvelenkin, että sillä on pesä terassini alla. Päätin, että me molemmat mahdumme asumaan täällä, enkä ole häirinnyt häntä. Pakko tunnustaa kuitenkin, että olen sille jutellut. Tämä sisilisko näyttää niin pullealta, että luulen sen pian saavan pikkuisia. Sisilisko synnyttääkin poikasensa heinä-elokuussa. Suomessa sisilisko on rauhoitettu eläin ja se voi muuten elää jopa kymmenvuotiaaksi. Vau! Olenkohan saanut tästä ystävästä vuosien ystävän? Ken tietää.

Minulla oli viime vuonna ihan valtavasti hämähäkkejäkin terassillani. Mutta nyt niitä ei ole näkynyt sillä tavalla. Syy taitaakin olla tuon sisiliskon, sehän syö ravinnokseen hyönteisiä kuten hämähäkkejä ja kastemadotkin liskolle kelpaa. Sisilisko ei muuten pelkää ihmistä, mutta säikkyy äkkinäisiä liikkeitä ja voikin tipauttaa häntänsä sen vuoksi. Onneksi tuo häntä kasvaa sisiliskolle takaisin. Tuohon häntään varastoituu liskon vararavinto talven varalle. Hännättömyys voikin syksyllä koitua liskon kohtaloksi. Joten ollaanhan varovaisia liskon lähellä ja annetaan sen pitää häntänsä.
Sisilisko faktaa
Sisilisko on ainoa Suomessa tavattava liskomainen lisko. Vaskitsa on toinen liskolajimme. Sisiliskon väritys vaihtelee suuresti. Useimmiten se on kuitenkin tumman ruskea, oliivinvihreä tai harmaa. Naarailla on monesti keskiselässä ja kyljissä tummia- ja vaaleita juovia tai täpliä selän reunoilla. Koirailla tätä selkäjuovaa ei ole, vaan niille tyypillistä ovat selkää koristavat vaaleakeskusteiset rengastäplät. Sisiliskojen vatsapuoli on naarailla vaalea tai keltainen, koirailla punainen tai oranssi. Vatsassa voi kummallakin sukupuolella olla myös tummia täpliä.
Liskon pää on pyöreä ja ruumis lieriömäinen. Häntä on 1 ¼ – 2 kertaa ruumiin mittainen ja suhteellisen paksu. Jalat ovat pienet ja niissä on terävät kynnet.
Sisiliskoja tavataan koko Suomessa, ja levinneisyys jatkuu aina Jäämerelle asti. Elinympäristöstään ne eivät vaadi paljoa, mutta paikan pitää olla aurinkoinen. Koska lisko imee lämpöä itseensä myös alustastaan. Se suosiikin lököttelypaikakseen mielellään lämpiäviä kivi-, tai puupintoja.

(kuvat yllä pixabay ja oikealla oma otos)
Sisiliskolla on selkeä ja melko pieni elinpiiri, jolla se pysyttelee. Kun sisiliskon kerran on löytänyt paistattelemasta tietyltä kiveltä, kannolta tai risukosta, löytää sen todennäköisesti samasta paikasta myös jatkossa! Hyvällä paistattelupaikalla voikin nähdä kerralla useitakin liskoja lämmittelemässä samaan aikaan, jopa osin päällekkäin. Ravinnokseen sisilisko syö kaikenlaisia pieniä selkärangattomia, kuten hämähäkkejä ja hyönteisiä.
Talvehtimispaikoikseen sisilisko valitsee erilaiset lahokannot ja mättäät, joiden sisällä lämpötila ei talvellakaan laske kovin alas. Samassa paikassa ei yleensä talvehdi kuin yksi tai muutama sisilisko.
Kun ensimmäiset lämpimät päivät koittavat keväällä, niin silloin ensimmäiset koiraat ryömivät lämmittelemään aurinkoisille paikoille. Tämä tapahtuu n. huhtikuun alkupuolella.
Tiesitkö, sisiliskot voivat elää jopa 10-vuotiaiksi, ja ne lisääntyvät joka vuosi.

Sisilisko avaruudessa

Sisilisko löytyy myös avaruudesta.
Kyllä! Se on pieni tähdistö. Vaikka puhutaan tähdistö niin se koostuu kuitenkin vain yhdestä tähdestä. Jos haluat sisiliskon nähdä taivaalla niin paras aika sille, on syksy. Mutta se on aika mitäänsanomaton tähti eikä herätä taivaalla juurikaan huomiota. Sisilisko- tähti löytyy pohjoiselta taivaanpuoliskolta. Ei muuta kuin syksyllä tiirailemaan sisiliskoa.
Mitä ihanuuksia sinä olet luonnossa nähnyt?
(kuva wikipedia)