Samettikukka se kukkii.

08.07.2024

Samettikukka on minun lempikukkani. Sitä voi käyttää kosmetiikkaan ja ruokien/leivonnaisten koristeenakin. Olen minä siitä teetäkin ja kasvovettä tehnyt.

Siinä ne kukkivat. Jostain syystä ne ovat kasvaneet erikokoisiksi.

Tässä mulla on kukan terälehtiä kuivumassa!

TAIKAA

Tiesitkö, Samettikukalla on merkittävä rooli Meksikossa ja muualla Keski-Amerikassa juhlittavassa kuolleiden päivässä. Meksikossa samettikukkaa kutsutaan kuoleman kukaksi. Sanotaan, että sen kukkien vahva tuoksu johdattaa kuolleiden sielut hautausmaalta kotiin oman perheen luo. 

Nepalissa samettikukka on arvostettu ja sitä kutsutaan satalehtiseksi kukaksi. Se on siellä tärkeä kukka, jota käytetään mm. seppeleissä ja koristeissa häissä, festivaaleissa ja uskonnollisissa tapahtumissa. Intiassa samettikukkaa käytetään laajastikin erilaisissa rituaaleissa ja temppelilahjoina. Niitä pidetään myös onnen/rakkauden viehätyksenä ja jumalallisen Lakshmin ja Vishnun symboleina, joten niitä käytetään usein myös hääseremonioissa. Tämä kukka liitetään myös taikuuteen ja ennustamiseen.

Samettikukkakimppuja annettiin usein surun aikoina solidaarisuuden ja ystävällisyyden ilmaisemiseksi – monet ajattelivat, että niiden iloiset värit voisivat auttaa lievittämään surun tuskaa. Ja onhan nuo nyt kauniita ja mielellään niitä tuoksuttelee tuolla puutarhassa ja katselee niiden kauniita muotoja.

Samettikukka

tai Ruusu (Tagetes patula)

Samettikukka on kestävä ja kiitollinen kukka kasvamisensa suhteen. Se lähtee todella helposti kasvamaan siemenestä ja kestää paahdetta sekä kuivuuttakin. Samettikukka sopii hyvin toisten kukkien joukkoon ja pitää tuhohyönteiset poissa. Se kasvaa pitkälle syksyyn, eikä pelästy pieniä hallojakaan. Samettikukka kasvattaa paljon kukkia, kunhan muistat nyppiä kuihtuneet aika ajoin pois.

Itse olen nyppinyt jo muutamia kertoja kukkien terälehtiä kuivaukseen talven varalle, ja aina tuo vain kasvattaa uudelleen uusia kukkia! Välillä olen laittanut kukkalannoitetta kasteluveteen, muuten ovat saaneet kasvaa ihan villinä. Vaikka tuo parvekelaatikko tuppaa jo olemaan liian pieni 😉

Samettikukkia on monta eri ryhmää.

Isosamettikukan (Tagetes erecta) suuret, pyöreät ja värikkäät kukat ovat väritykseltään keltaisia, oransseja tai kermanvalkoisia.

Ryhmäsamettikukkien (Tagetes patula) kukat voivat olla yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Niissä on usein kahta tai useampaa väriä. Ryhmäsamettikukat ovat erittäin vastustuskykyisiä nematodeille eli sukkulamadoille.

Kääpiösamettikukkaa (Tagetes tenuifolia) kutsutaan myös maustesamettikukaksi, sillä sen pienet yksinkertaiset kukat ovat usein syötäviä. Kyllä, kannattaa kokeilla niitä ruokiin, vaikka jäätelön kanssa tai kesäjuomiin. Sopii myös mausteeksi, salaatteihin tai ruokien ja leivonnaisten koristeena. Kukat maistuvat hieman sitruunalle.

Samettikukka kasvaa luonnonvaraisena Amerikan trooppisissa ja subtrooppisissa osissa. Suomessa joudumme kasvattamaan tämän ihanan kukan siemenestä. Lähtee se pistokkaastakin kasvamaan. Erilaisia samettikukkalajikkeita maailmassa on yli 50.

Samettikukka rohtona

Tätä ihanaa kukkaa voidaan käyttää ruoansulatuskanavan ongelmiin, mukaan lukien huono ruokahalu, kaasu, vatsakipu, koliikki, suolistomadot ja ummetus. Sitä käytetään myös yskään ja vilustumiseen. Tämä kasvi sisältää ainesosia, jotka auttavat rauhoittamaan hermoja ja vähentämään turvotusta/tulehdusta, kouristuksia ja myös verenpainetta. Kasvin lehtiä voidaan levittää suoraan iholle ja niitä käytetäänkin ekseeman, haavaumien hoitoon. Naiset voivat käyttää samettikukkaa, vaikka kuukautisten aloittamiseen, kipeiden rintojen hoitoon ja keskenmenolta suojautumiseen.

Samettikukka sopii hyvin kotikosmetiikan raaka-aineeksikin. Esim. voiteet, kasvovedet jne. Kukan aineosat rauhoittavat, hoitavat ja suojaavat ihoa. Sen öljyä käytetään hajuvesien tuoksunakin. Kuivattuja, jauhettuja kukkia käytetään myös kananrehuna vahvistamaan kanan ihon ja munankeltuaisen ominaista keltaista väriä.

Muista ensi kesä

Ota siemenet talteen seuraavaa kesää varten. Ne kerätään syksyllä kukinnan mentyä ohi. Isokokoiset siemenet saat kerättyä helposti, kun kukka on kuihtunut ja kuivunut. Kuivuneet terälehdet vedetään irti, jolloin siemenet irtoavat helposti tupsuna siemenkodasta. Siemenet näyttävät syksyllä mustapäisiltä tikuilta ja ovat suurikokoisia sekä helppo nyppiä talteen. Samettikukan siemenet säilyvät jopa vuosia ilmavassa paperipussissa.

HUOM: Jos olet tälle kukalle allerginen, niin kasvi voi aiheuttaa ihottumaa, jos kosketat kasvia. Samettikukka kuuluu asterikasvien sukuun ja joillekin nämä kasvit voivat aiheuttaa allergioita!!!