
Sahrami-mauste
SAHRAMI, (maustesahrami), Crocus sativus
Pakko laittaa vielä yksi ihanan ihan joulumauste joulun kunniaksi! Vai olisiko ihan kevään ensi kukkanen? 😉 Jouluisia mausteita on paljon, mutta halusin etsiä hieman vähemmän tunnetun mausteen ja tässä se nyt Teille haluaa tehdä itseään tunnetuksi. Se on Sahrami eli krookus.
Olitkos muuten tietoinen, että ne ihanat kevään ensimmäiset krookukset, jotka ilmestyvät melkein lumen keskelle ovat tätä sahramia! Siis, jos olet niitä krookuksen sipuleita istuttanut. 😉 Voit siis aivan hyvin kuivattaa ne ja käyttää herkutteluun tai kauneudenhoitoon ulkoisesti. Krookuksia kasvattamalla voit säästää rahaa, koska saat itse kasvattamaasi sahramia ja saat samalla pihallesi kauniita krookuksia. Pitäisikö ihan kokeilla ensi keväänä? Minulla muutama krookus kasvaakin tai sitten istutankin oikean krookusalueen ihan tätä, maustetta varten! 😉
Sahrami kasvaa siis sipulista ja on monivuotinen kasvi. Sekä yksi vanhimmista kulttuurikasveistamme. Se on näyttävä kasvi ja kasvaa vain 35 cm korkeaksi. Sahramia viljellään paljon Välimeren maissa. Sahrami kukkii loppukesällä ja syksyllä sekä keväällä se pilkistää jopa lumen alta. Sen kukinta aika on lyhyt.

RUUANLAITTO
Sahrami on erinomainen mauste, jota tehdään kuivatusta sahramikrookuksen kukan luotista. Tämä luotti on siis emin kärkiosa, johon siitepöly tarttuu. Luotien keräämiseen tarvitaankin paljon krookuksia. Tiesitkö, tummanpunainen luotti, on maailman ylivoimaisesti kalleinta maustetta!
Sahramia käytetään meillä leivonnassa, mutta se sopii myös erityisen hyvin kalan, lampaan ja äyriäisten maustamiseen. Se sopii myös riisiruokien, vihanneksien ja kanaruokien mausteeksi. Siinä on ripaus kitkeryyttä ja maun lisäksi se antaa ruualle keltaoranssin värin. Sahrami onkin kullankeltainen mauste ja sitä pidetään myös mausteiden kuninkaana. Mausteen tuoksu on erittäin voimakas, hieman päihdyttäväkin. Sahramista voit myös valmistaa teetä ja muita juomia.
Mielenkiintoista! Kurkuma korvaa sahramin!! Tämä korvike on hieman halvempi, mutta sillä on samanlaiset ominaisuudet, haju ja maku. Laitappa korvan taakse tämä.
Ihana sahrami on lempinimeltään "auringonpaisteen mauste." Voit käyttää jouluherkkujen leivontaan kanelia, vaniljaa, lakritsaa, neilikkaa ja inkivääriä korostamaan ja voimistamaan sahramin makua.
Sahramitee: kiehuva vesi + 12–15 luotia kupilliseen vettä, haudutetaan 10 min.
Sahrami on siis mausteiden kultainen aarre sekä hintansa väärti. Kyllä, aito sahrami on kallista, mutta miksi? Siksi, koska yhden sahramikilon valmistamiseen tarvittavien krookusten lukumäärä on niin suuri, että ne peittäisivät kahden jalkapallokentän pinta-alan! Kaikki kukat myös kerätään ja lajitellaan käsin ilman koneita.
Neljä syytä sahramin korkeaan hintaan ovat
- Yhteen sahramikiloon tarvitaan 150 000–200 000 kukkaa.
- Kukat kerätään käsin, jotta luotit eivät vahingoitu.
- Luotit erotellaan maustesahrameista käsin.
- Luotit on eroteltava ja kuivattava samana päivänä, jolloin kukat kerätään. (https://www.santamariaworld.com/fi/taste/joulu/joulumausteemme-sahrami/ )
Voit siis kuvitella nyt, miksi Sahrami on kallista. Sahramin hinta riippuu laadusta, alkuperämaasta ja määrästä. Puoli grammaa sahramia maksaa kaupassa 3–4 euroa. Suurimpina määrinä kilohinta liikkuu tuhansissa euroissa. Eli ei ihan joka päivän mauste!
HISTORIA
Arabit toivat sahramin Espanjaan joskus 700- luvulla. Sahrami siis valmistetaan kauniin violetin krookuksen luoteista. Niistä saadaan väriainetta, maustetta, lääkettä ja hajuvettäkin. Sahrami olikin egyptiläisten suosikki, he pukeutuivat sahramilla värjättyihin vaatteisiin, söivät sahramia ja käyttivät sahramia hajuvetenään. Sahramia on käytetty rohtona mm. intialaisessa lääketieteessä ja myös Euroopassa sitä käytettiin lääkkeenä. Nykyään sahramia kasvatetaan muun muassa Espanjassa, Italiassa ja tietysti Iranissa.

TERVEYS
Sahrami sisältää suuren määrän vitamiineja ja muita ravintoaineita. Sahramissa on siis yli 150 ainesosaa ja sen pääsiallisina vaikuttavina aineina pidetään krokiinia, kroketiinia, pikrokrokiinia ja safranaalia. Krokiinit ovat karotenoideja ja ne antavat sahramille sen kauniin värin. Kiinassa ja USA:ssa toteutetut eläinkokeet ovat osoittaneet, että kroketiini laskee mm. kolesteroliarvoja. Pikrokrokiini tuo taas sahramiin kitkerää makua. Safranaali on puolestaan vastuussa sahramin aromista ja toimii lievään masennukseenkin.
Maustetta käytetäänkin lääkinnällisesti seuraavien sairauksien hoitoon:
- Astmaan
- Hinkuyskään
- Limaisuuteen
- Ateroskleroosiin
- Turvotuksiin, ilmavaivoihin ja ärtyvään suoleen
- Yskään
- Unettomuuteen
- Masennukseen
- Alzheimerin tautiin
- Verenvuotoihin
- Närästykseen
- Premenstruaalinen (PMS) oireyhtymään
- Ennenaikainen siemensyöksyyn
- Hedelmättömyyteen
- Hiustenlähtöön
Sahramin lääkinnälliset ominaisuudet on osoitettu myös seuraavissa sairauksissa:
- Ahdistuneisuushäiriöissä
- Sydämen liikakasvussa
- Myrkyllisessä maksavauriossa
- Peräsuolen, haiman ja maksan syövissä
- Diabeettisessa neuropatiassa
- Erektiohäiriöissä ja parantaa siittiöiden liikkuvuutta
- Kuukautiskivuissa
- Kohonneessa verenpaineessa
- Keskiaivovaltimon tukoksissa
- Multippeliskleroosissa
- Psoriaasissa
- Hengityselinten sairauksissa
VAROITUS
Sahrami on turvallinen useimmille ihmisille, kun sitä otetaan suun kautta lääkkeenä enintään kuuden viikon ajan. Mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla ahdistuneisuus, ruokahalun muutos, huimaus, uneliaisuus, suun kuivuminen, pahoinvointi ja päänsärky. Sahramia ei saa antaa alle 2-vuotiaille. Se on kielletty myös raskaana olevilta ja imettäviltä naisilta. Muutenkin annostukset pidetään pieninä.
Koska, sahrami on myrkyllinen kasvi, eikä sitä saa käyttää kuin yksi gramma. Myrkyllisen siitä tekee tuo kroketiini. Suurempi annos voi johtaa jopa kuolemaan. Lisäksi Sahramille on mahdollista olla myös allerginen. Suurilla annostuksilla voi tulla oireita, jotka ovat mm. ihon ja silmien kellertyminen, huimaus, oksentelu, verinen ripuli tai verenvuoto nenästä, huulista ja silmäluomista. HUOM: 12–20 gramman annokset sahramia voivat aiheuttaa kuoleman.
Käytä siis kuulostellen kehoasi, ja lopeta käyttö, jos ilmenee sivuvaikutuksia!!
KAUNEUS
Sahramivettä, uutetta käytetään kosmetologiassa. Naiset ovat käyttäneet sitä jo vuosisatojen ajan.
"Kauneudenvinkki ajalta 1500-luvun lopulla venetsialaiset naiset värjäsivät sahramilla hiuksensa. Hiuksiin hierottiin ensin mm. munan valkuaista ja hunajaa, sitten ne peitettiin huivilla yön ajaksi. Seuraavana päivänä päähän laitettiin olkihattu, jonka rei'istä hiukset vedettiin ulos. Hiuksiin hierottiin sahramia ja rikkiä. Hiuksia kostutettiin ja kuivattiin jatkuvasti auringossa päivän ajan, siihen asti, kunnes sopiva väri oli saatu aikaan. En sitten tiedä miten tuo rikki vaikuttaa hiuksiin, joten hieman ehkä kyseenalainen kauneuden vinkki." hmm……….
Mutta totta kuitenkin, että Sahrami vesi auttaa ihon tulehduksissa sekä poistaa ihon rasvaisuutta. Sopii siis hyvin rasvaiselle iholle. Sahrami myös kosteuttaa ja puhdistaa ihoa, lopettaa/helpottaa ihon kutinaa ja poistaa mustapäitä. Sopii hyvin akneiholle, koska sillä on rauhoittava vaikutus ihoon. Sahrami vedestä voit tehdä myös väsyneille silmille, vaikka kosteuttavat laput. Sillä sahrami lievittää silmien väsymistä. Lisäksi sahramiuutteella on nuorentava vaikutus, koska se kiristää huokosia ja tekee ihosta kiinteän. Kannattaakin kokeilla tätä iholle. Kleopatrankin väitetään käyttäneen sahramia kasvojensa pesussa saaden näin ihonsa kirkkaaksi ja virkeäksi.
HUOM: Sahrami ei liukene öljyyn, vaan veteen tai maitoon.
TAIKAA
Sahrami antaa energiaa ja rakkautta. Perinteisessä lääketieteessä sahramin on kerrottu olevan afrodisiaakkinen, koska sen kemiallisen yhdisteen, joka tunnetaan nimellä krokiini, katsotaan olevan vastuussa sen seksuaalista halukkuutta edistävästä vaikutuksesta. Suitsukkeina sahramia voidaan käyttää pahojen henkien torjunnassa.

NÄIN KASVATAT KROOKUKSIA
Sahramikrookukset kukkivat syksyllä, osa keväällä ja loppukesällä. Ne pitää panna multaan siis kesän aikana tai viimeistään elokuun lopussa, jotta ne ehtivät kukkia. Kukat vaativat kuitenkin lämpimän ja suojaisan kasvupaikan. Valikoi siis kasvupaikka hyvin, jotta pääset nauttimaan kukkien loisteesta. Voit kasvattaa niitä myös hyvin vaikka ruukussa kasvihuoneessa.
Krookuksen sipulit istutetaan hyvin vettä läpäisevään, kalkkipitoiseen multaan, jotta sipulit eivät homehdu. Istuta sipulit 10–15 sentin syvyyteen 5 sentin välein, jotta kukatkin mahtuvat kasvamaan. Ja sitten vain paljon valoa ja aurinkoa. Eli paras paikka kasvulle onkin aurinkoinen paikka.
Sahramit pitää poimia heti, kun krookuksen kukat puhkeavat. Sen jälkeen luotit pitää kuivata, ennen kuin niitä voi käyttää. Luotit voi kuivata leivinpaperin päällä. Luotit ovat niin ohuita, että ne kuivuvat nopeasti. Kuivattu sahrami säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa tiiviissä astiassa. Pimeys on tärkeää siksi, että valo haalistaa sahramin.
HUOM: Valo haalistaa kaikkia kasveja, joten kasvit kuivataan aina pimeässä ja ilmavassa tilassa!
Voit jättää sipulin maahan sahramien keräämisen jälkeen. Tai, toinen vaihtoehto on kaivaa sipulit ylös, kun kasvit ovat kuihtuneet ja talvettaa ne pimeässä ja viileässä paikassa kuten kellarissa. Sahramikrookuksen sipuleita myydään erilaisissa verkkokaupoissa. Voit kysellä niitä myös puutarhoilta.
Lähteet: Health.com, Sativus.com, Wikipedia, Rhs.org.uk, Kuvat:pixabay