
RUISKAUNOKKI eli ruiskukka (Centaurea cyanus)

Ihanaa, kun kukatkin ovat, useimmat ainakin, syötäviä. Kuten tämä ruiskaunokki tai ruiskukka, kutsuttu myös aikoinaan poikamiesnapiksi.
Ruiskaunokki
Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren itäosan rantavaltioista Italiasta Turkkiin. Sieltä se on levinnyt ihmisen mukana lähes kaikkialle maailmaan. Ruiskaunokki on siis vanha puutarhakasvi ja kasvanut villinä rikkaruohona 1700-luvulta 1900 luvun alkuun saakka juurikin ruispelloissa, siitä se on nimensäkin saanut, ruiskukka.
Ruiskaunokki on myös Viron kansalliskukka ja Suomessa Päijät-Hämeen maakuntakasvi.
Se kukkii heinä-syyskuussa ja viihtyy aurinkoisilla paikoilla vähäravinteisessa maassa. Yksivuotisen ruiskaunokin kukkien mesipitoisuus on hyvin korkea ja siksi se onkin oikea hyönteismagneetti.
Varsinkin mehiläiset ja perhoset tykkäävät ruiskaunokista, joten saat tämän kasvin myötä puutarhaasi ihania hyönteisiä, joilla on omat arvokkaat hyödyt ekosysteemissämme.
Viljely
Voit hyvin viljellä ruiskaunokkia suoraan maahan, vaikka kukka pelloksi, ruukkuun tai kukkapenkkiin toisten kukkien tai yrttien joukkoon. Tämän kukan korkeus vaihtelee 20–80 cm ja kukat ovat sinisiä, punaisia tai valkoisia. Kukkien kukittua voit jättää ruiskaunokin myös siementämään vapaasti. mm muurahaiset levittävät tämän kukan siemeniä mainiosti.
Yksivuotisia kukkia kylvetään usein vain keväällä, mutta voit hyvin kylvää ruiskaunokin siemenet myös syksyllä. Jolloin se pukkaa jo keväällä/kesällä itsensä sinua ilostuttamaan 😉

Ruiskukkapelto (pixabay)
Oletkos sinä käyttänyt kukkia ruuanlaittoon, leivontaan tai juomia koristamaan? Tai kosmetiikassa?
Ruiskaunokin maku on hyvin mieto ja kukasta käytetään vain terälehdet, koska kukan pohjus maistuu karvaalle. Voit hyvin käyttää ruiskaunokkia kuivana sekä tuoreena. Se siis sopiikin hyvin ruuanlaittoon, leivontaan, koristeluihin sekä erilaisiin juomiin ja kosmetiikan raaka-aineeksikin.
Ostin kaupan teetä ja siinä on kuivattua ruiskaunokkia, ihana värikin saatu jäämään kuivattuihin kukkiin. Yleensä käytän teenä vain omia yrttejäni, mutta joskus on ihan kivaa kokeilla kaupan teeaineitakin. Viime kesänä keräsin samettikukkaa, jota minulta tulikin valtava määrä, samoin siemeniä 😉
Joten tänäkin vuonna saan samettikukkaa kasvattaa. Samettikukkakin sopii leivontaan, ruuanlaittoon ja koristeluihin. Sen maku on sitrusmainen ja vain terälehtiä käytetään, koska muu osa maistuu karvaalle.
Vuorikaunokki
Ruiskaunokkia en ole kasvatellut, mutta nyt varmaankin pitäisi, koska innostuin tuon teen vuoksi tästä ruiskaunokista vallan. Myös muita kaunokkilajeja voidaan syödä, mm. Vuorikaunokkien lehdet ovat erinomaista herkkua, joihin voi jäädä koukkuun. 😊
Tuota vuorikaunokkia minulla kasvaakin ja siihen tutustuinkin hieman jo viime vuonna. Ruiskaunokki muistuttaa monivuotista vuorikaunokkia, mutta vuorikaunokilla on yleensä haaraton varsi ja vain yksi kukinto sen päässä. Lisäksi ruiskaunokki on selvästi kapealehtisempi ja harmaakarvainen.

Vuorikaunokki ( oma kuva)
Ruiskaunokin käyttö
Kosmetiikka
Ruiskaunokin kukkia käytetään laajalti kosmetiikassa, koska sillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus ja se sopii erinomaisesti herkälle iholle. Kukat voidaan hyödyntää kosmetiikassa niin tuoreina kuin kuivattuina.
Ruiskaunokki sisältää useita hyödyllisiä aineita, kuten antosyaania, glykosideja ja tanniineja sekä antioksidantteja, jotka kirkastavat ihon väriä, rauhoittavat ärtynyttä ihoa ja kiinteyttävät ihoa häivyttäen juonteita. Sopii siis mainiosti ikääntyvälle iholle. 😉
Ruiskaunokilla on myös ihohuokosia supistava ja talintuotantoa hillitsevä vaikutus.Ruiskaunokista voidaan valmistaa mm. kasvovesiä ja hauteita, vaikka rasittuneille ja väsyneille silmille tai iholle. Kukkien terälehdillä on kiinteyttäviä ja ihoa rauhoittavia ominaisuuksia. Loistava kasvi siis ihonhoitoon!
Kansanlääkinnässä ruiskaunokkia on käytetty ulkoisesti sarveiskalvontulehduksen hoitoon ja sisäisesti yskään ja päänsärkyynkin. Ruiskaunokki supistaa limakalvoja, ehkäisee tulehduksia ja lisää virtsaneritystäkin.
Ruiskaunokki sisältää myös karvasaineita, jotka stimuloivat ruokahalua ja edistävät ruoansulatustakin. Esim: Ruiskaunokkitee. Joka on tehty hauduttamalla ruiskaunokin kukkia kuumaan veteen. Tai lisää kukan kuivia tai tuoreita terälehtiä jo olemassa olevaan teesekoitukseen. Juo tee ennen syömistä edistääksesi ruokahalua ja ruuansulatustakin.
Muista, ettei vain kukassa vaan myös ruiskaunokin varressakin on vaikuttavia ainesosia. Hyödynnä siis kosmetiikassa koko kasvi.

VINKKI
· Virkistä väsyneitä silmiä ruiskaunokki huuhteella. Kostuta vanulaput ruiskaunokkiuutteeseen ja laita laput silmänympärysiholle hetkeksi (30 s- 1min) niin saat hyvinvoivan ja heleän näköisen silmänympärysihon.
· Ruiskaunokki kasvovesi aamuin illoin kasvoillesi puhdistaa ja rauhoittaa sekä tasapainoittaa kasvojesi ihoa.
Ruiskaunokki kasvovesi säilyy noin viikon, kun pidät sitä jääkaapissa. Haju- ja näköaistisi kyllä kertovat koska ruiskaunokkihuuhde on pilalla. 😉
Tänä kesänä tutustuhan ruiskaunokkiin, jos et vielä ole sitä tehnyt!
Lähteet: Garnier.fi, Wikipedia, Academic.oup, Hellofearless, Luontoportti, Porkkanaa iholle,Nokkosta hiuksiin; Anu ranta, Herbapol, (Kuvat pixabay, jollei muuta mainita)