Punahattuinen lintu.

12.06.2024

Palokärki, dryocopos martius

Palokärki

Olen aina jotenkin ihannoinut täysin mustaa punalakkista lintua, palokärkeä. Se on jotenkin niin arvoituksellinen lintu. Palokärki on siis hiilenmusta ja variksen kokoinen tikka. Tuo helakanpunainen päälaki on vain koiraspuolisella linnulla ja naaraalla on punaista vain niskassa. Tuosta värityksestä palokärki onkin helppo tunnistaa. Se on pesimälintu ja lähes koko Suomessa rauhoitettu.

Palokärki on valpas, mutta utelias lintu, joka aika ajoin on varsin äänekäskin. Olen nähnyt aiemmin palokärjen pihallani kelottuneessa puussa. Nyt kohtasin sen kävelyllä. Se lensi metsästä tienvarren koivuun ja katseli minua sieltä koivun runkoa kierrellen. Koska minulla oli koira mukana se aika äkkiä, lehahti lentoon, mutta jäi edelleen seuraavaan puuhun istuskelemaan. Siinä katselimme hetken toisiamme ja jatkoimme kumpikin sitten matkaa.

Palokärjen ravinto

Palokärki etsii tyvilahoista, pystylahopuista, kannoistakin ja maalahoista hyönteisiä ravinnokseen. Näistä koloista hyönteisten etsiminen onnistuu hyvin, koska se omistaa valtavan pitkän kielen. Siksi usein vanhojen latojen päätyseinän yläosan isot reiät ovatkin palokärjen aikaansaannoksia. Palokärjen lempiruokaa ovat hevosmuurahaiset, mutta tavallisetkin muurahaiset ja toukat kelpaavat. Pesän palokärki rakentaa haapaan tai mäntyyn itse hakkaamaansa koloon. Palokärki on yksiavioinen lintu ja sen nimi tulee juuri tuosta punaisesta päälaesta.

Tiesitkö, että vanhin tavattu suomalainen rengastettu palokärki on ollut 13 vuotta, 11 kuukautta ja 18 päivää vanha. Se on samalla ollut myös Euroopan vanhin palokärki. OHO! Palokärki on myös Suomen suurin tikka ja se on puoli metriä pitkä. 😊


Uskomuksia palokärjestä

Piki lintu

Mustan värinsä vuoksi palokärkeä on pidetty paholaisen lintuna. Meillä täällä Suomessa palokärki on ennustanut sadetta, kuolemaa ja tulipaloa. Musta lintu näyttääkin kuin tulipalosta karanneelta. Pohjolassa uskottiin myös aikoinaan, että jos palokärki ilmaantui pihapiirin, oli syytä huolestua ja olla varuillaan.

Tikkojen ominaisuuksia ovat sitkeys, määrätietoisuus ja keskittyminen, se myös tietää tarkasti, mitä se haluaa ja on väsymätön pyrkiessään tavoitteensa saavuttamiseksi.Tikka symboloi myös kasvua ja muutosta!

Palokärjen ääni

Oletkin varmaan kuullut keväällä tai kesällä palokärjen äänen, sillä sen äänet ovat kuuluvia. Tunnistettavimpia yksittäinen kimeä huuto, lentoääni pitkä "krr krr krr" sekä laulu, nousevasti niekuttava "kvi kvi kvi" Tuota ääntä minäkin olen usein kävelyretkilläni kuullut, mutta harvemmin nähnyt koko lintua.

Myös palokärjen äänestä on ennustettu. Sen kuikuttavan äänen ei tulkittu kuitenkaan aina tuovan onnettomuuksia, vaan sen arveltiin myös varoittavan pahasta. Ennen vanhaan uskottiin, että tilaa saattoi uhata tulipalo tai perhettä ja karjaa nälänhätä. Palokärjen ennustavan huudon perusteella saatettiinkin olla varuillaan ja välttää onnettomuus. Useimmin palokärjen kuikutus merkitsi kuitenkin paljon viattomampia merkkejä, esimerkiksi sadetta ja ukkosta.

Itse siis näin tuon palokärjen aamulla, tosin se ei pitänyt minkäänlaista ääntä. Niin siitä tunnin päästä alkoi aivan kaamea ukkonen ja sade. Olisikohan palokärki tuon ukkosen minulle ilmoittanut. hmm. Ainakin tuo oli hyvä sattuma kohtaamiselle ja säähän. Mielestäni palokärki on kaunis ja tyylikäs lintu.

Muita erilaisia uskomuksia palokärjestä:

  • Kuolema vierailee talossa, jonka pihaan palokärki asettuu.
  • Palokärki ennustaa onnettomuutta.
  • Palokärjen äänen kuuleminen tietää sadetta.
  • Kulkijan edellä ääneti lentävä palokärki tietää omaisen kuolemaa.
  • Jos se lensi jäljessä, kuolisi kulkija itse.
  • Sokeus parantuu, kun sairasta silmää hieroo palokärjen munalla.
  • Seinää hakkaava palokärki ennustaa nälkävuotta tai tulipaloa.
  • Jos palokärki lensi hakkaamaan tuvan hirsiä. Silloin ennustettiin jonkun perheenjäsenen menehtyvän.
  • Jos palokärki hakkasi peräseinää, kuoli talon isäntä, jos sivuseinää niin emäntä.
  • Julkisivun takominen ennusti kaikille heikkoa tulevaisuutta.

Jotain hyvääkin,

palokärkeä ei ole pidetty pelkkänä pahanilman lintuna, sillä sitä on käytetty ennen apuna myös kansanlääkinnässä. On uskottu, että kun kaiveli hampaitaan palokärjen kielestä tehdyllä hammastikulla, sai karkotetuksi hammassäryn. Uskottiin myös, että umpisokeuden pitäisi parantua, jos silmiä hierotaan palokärjen munalla. 

Jaa-a, itse lähtisin kyllä molemmissa sairauksissa enemmin lääkärin pakeille, kuin palokärkeä metsästämään. 

Palokärki on myös ollut maalauksen aiheena. Akseli Gallen-Kallelan maalasi palokärjen vuonna 1893 valmistuneeseen maalaukseensa. Hänen mielestään palokärki oli yksinäisyyden ja vapauden symboli. Gallen-Kallelan mukaan myös tuo palokärjen punainen päälaki oli kuin "yksilön elämän huuto korven hiljaisuudessa"

Mielenkiintoista!

(kuvat pixabay)