
Piristävän keltainen auringonkukka
AURINGONKUKKA, Helianthus annuus
Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Laji on levinnyt jo varhain Peruun, jossa siitä tuli auringonjumalan vertauskuva. Auringonkukat tuovat iloa ja positiivisuutta, voimaa, onnea, ihailua ja uskollisuutta. Ne muistuttavat meitä toivosta ja optimismista vaikeina aikoina mytologian ja kulttuurin kautta. Kirkkaan keltaisten auringonkukkakimppujen antaminen on loistava tapa ilmaista iloa ja arvostusta!
Eri lajikkeet Auringonkukista voivat kasvaa korkeiksi ja vahvoiksi jopa epäsuotuisissa olosuhteissa, mikä tekee niistä pitkäikäisyyden ja kestävyyden symboleja. Henkisessä ja metafyysisessä kontekstissa auringonkukka onkin yhdistetty napa- ja sydänchakraan, jotka liittyvät luottamukseen, tahdonvoimaan ja henkilökohtaiseen voimaan sekä ystävällisyyteen, anteeksiantoon ja kykyyn rakastaa. Auringonkukkien kanssa meditoimalla tai yhdistämällä niitä ympäristöösi onkin mahdollista hyödyntää auringonkukan energiaa ja lisätä itsetuntoa ja elinvoimaa.
Tieteelliset tutkimuksetkin ovat myös osoittaneet, että auringonkukat vaikuttavat positiivisesti hyvinvointiimme. Auringonkukille altistuminen voi siis lisätä onnen tunnetta ja vähentää stressiäkin. Kukan eloisa väri ja ainutlaatuinen muoto stimuloivat aistejamme ja laukaisevat endorfiinien, elimistön luonnollisten mielialaa kohottavien hormonien, vapautumisen. Pelkästään auringonkukkien pitäminen ympärillä voi todellakin luoda positiivisemman ja iloisemman ilmapiirin. Niinpä,
Auringonkukat muistuttavat meitä luonnon voimasta ja onnen ja positiivisuuden kasvattamisen tärkeydestä. Joten kun seuraavan kerran kohtaat auringonkukan, käytä hetki ja arvosta sen kirkkaan ja iloisen julkisivun piilotettuja merkityksiä.

"Olemme kuin auringonkukkia; meillä on harmaita päiviä, jolloin kuljemme päät painuksissa, ja päiviä, jolloin nostamme ne iloisesti kohti auringonsäteitä."
Kasvatus ja käyttö

AURINGONKUKAN KASVATTAMINEN
Auringonkukat voit kylvää suoraan avomaalle, kun pakkaset ovat ohi ja maa on sulanut. Jos haluat varhaisemman kukinnan, auringonkukka kannattaa esikasvattaminen sisätiloissa. Esikasvatus aloitetaan sisällä enintään 2–3 viikkoa ennen ulkoistutusta. Kylvä siemenet noin 1 senttimetrin syvyyteen ja pidä kylvös kosteana. Kun kylvös on itänyt, totuta taimet vähitellen ulkoilmaan. Istuta taimet ulos vasta yöpakkasten loputtua.
Suorakylvö tapahtuu pakkasten loputtua noin 1 senttimetrin syvyyteen. Peitä siemenet ja taimet harsolla, joka suojaa kuivumiselta, kylmältä sekä luonnoneläimiltä. Muista huolehtia tasaisesta kastelusta.
Kasvupaikaksi auringonkukalle soveltuu tasainen, helposti muokkautuva nopeasti lämpiävä maa, johon vesi ei jää seisomaan, sillä auringonkukan juuristo ei siedä seisovaa vettä. Maalajin suhteen auringonkukalle sopii mikä vain, mutta auringonkukan siemen itää nopeimmin hietaisessa maassa.
Jos kasvatat itse auringonkukka, voit käyttää siitä jo pienet versot hyödyksesi. Versoja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai voileivän päälle. Voit lisätä niitä myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin, mutta vasta ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa. Toinen käyttö on kukan siemenet, ne kun ovat oikeita terveyspommeja! Siemenet sisältävät runsaasti mm. sinkkiä, seleeniä, kaliumia, B- ja E-vitamiineja sekä proteiinia.
ELÄIMET
Auringonkukan siemeniä voidaan syöttää myös linnuille. Tämä on oiva ruuanlähde talvella linnuillemme muiden siementen ohella. Voitkin hyvin jättää talveksi auringonkukat pystyyn, leikkaamatta siis niitä ollenkaan alas, näin ne tarjoavat ravintoa siemeniä syöville linnuille.
Kesällä auringonkukat ovat elintärkeitä hyönteisillemme. Erilaiset perhoset imevät mettä, kimalaiset ja mehiläiset puolestaan keräävät pääasiassa siitepölyä auringonkukista. Kukat myös houkuttelevat monenlaisia petohyönteisiä, jotka pitävät osaltaan lähiympäristön kirvoja ja muita tuholaisia kurissa. Kannattaa siis kasvattaa puutarhassa auringonkukkia, koska niistä on ympäristöömme monenlaisia hyviä vaikutuksia, sen mielenterveytemme ohella.

AURINGONKUKAN SIEMENET
Kuoritut auringonkukan siemenet sopivat hyvin:
- Smoothieihin: Ripottele siemeniä smoothieen tai kulhon päälle lisäämään tekstuuria ja ravinteita.
- Salaatteihin: Antavat rapeutta ja lisäävät proteiinia sekä terveellisiä rasvoja.
- Leivonnaisiin: Erinomainen lisä esimerkiksi leipiin, patonkeihin tai kakkuihin.
- Jogurttiin ja puuroon: Lisäävät makua ja ravintoaineita.
Mutta käytä siemeniä kohtuudella.
Koska,
- Siemenet ovat hyvin kaloripitoisia, joten ota tämä huomioon, jos sinulla on ongelmia painonhallinnassa.
- Huomioi mahdollinen allergia. Kyllä, auringonkukan siemenillekin voit olla allerginen.
- Jos ostat kaupasta auringonkukan siemenet, ota huomioon suola. Niihin, kun on aina lisätty suolaa säilymistä varten ja liika suola on aina pahasta.
- Siemenet sisältävät myös runsaasti kadmiumia ja muita raskasmetalleja, ettei niitä voi nauttia kerralla korkeintaan kaksi ruokalusikallista. Ota siis tämä huomioon auringonkukan siementen käytössä sisäisesti! Päivittäiskäyttöä ei siis näin ollen voida suositella!!
TÄRKEÄ TIETO
Ruokavirasto on antanut ravitsemukselliset suositukset öljykasvien siementen käyttöön. Koska siemenet todellakin keräävät itseensä maasta erilaisia raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia.
Kaikki pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenien käyttö.
- Aikuiset: enintään 2 rkl (n. 15 g).
- Alle 12kk ei ollenkaan siemeniä.
- Leikki-ikäiset: enintään 1 rkl (noin 6–8 g) päivässä.
- Raskaan olevat ja imettäjät: Öljysiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvallisen-kayton-ohjeet/
AURINGONKUKAN TERVEYDELLISET HYÖDYT
Tiesitkö, että jo muinaiset intiaanit jauhosivat auringonkukansiemeniä ja käyttivät niitä munuaissairauksien, hengitystieongelmien ja muiden sairauksien hoitoon. Myös käärmeenpuremiin on käytetty auringonkukkaöljyä. Auringonkukat on myös yhdistetty anti-inflammatorisiin ja antioksidanttisiin etuihin niiden korkean E-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Auringonkukka sisältää myös A-, C-, K- ja D-vitamiinia, jotka auttavat suojaamaan ympäristön stressitekijöiltä ja vaikuttavat myönteisesti myös kosmetiikkana.
Siemenet sisältävät myös magnesiumia, joka tunnetaan stressin lievittämisestä ja mielialan tasapainottamisesta. Magnesium auttaa myös lihasten rentoutumisessa ja voi vähentää kouristuksia. Kuitujen ansiosta ruuansulatuskin toimii ja tykkää, kuitu auttaa myös pitämään veren glukoositasot tasaisina ja pitää kylläisyyden tunteen pidempään. Auringonkukan siemenet tukevat myös sydämen toimintaa ja verenkiertoa. Miksi?
Koska, auringonkukan siementen monityydyttymättömät rasvahapot auttavat alentamaan huonoa LDL-kolesterolia ja nostamaan hyvää HDL-kolesterolia, mikä taas edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.

AURINGONKUKKA IHOLLA
Auringonkukkaöljy / seerumi vahvistaa ihon suojakerrosta ja pitää ihon sileänä ja pehmeänä. Koska siinä on erittäin runsaasti E-vitamiinia, joka on antioksidantti ja auttaa pitämään ihon hyvässä kunnossa. E-vitamiini on myös suojaava antioksidantti. Auringonkukkaöljy voi todellakin auttaa poistamaan ihohuokosia puhdistamalla ne kuolleista ihosoluista ja luomalla virkistyneen, elvytetyn ulkonäön.
Suojaavien antioksidanttien ja kosteutta sitovan vaikutuksensa ansiosta auringonkukka voi auttaa myös minimoimaan hienoja juonteita ja ryppyjä. Juuri nämä A-, C-, K- ja D-vitamiinit auttavat ennenaikaista ikääntymistä vastaan. Auringonkukkaöljy tunnetaan myös kyvystään rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Auringonkukka toimii siis kaikille ihotyypeille ja tarjoaa hellävaraista kosteutta ja suojaa sekä lievittää tilapäistä punoitusta herkällä tai kuivalla iholla. Kannattaa valita puhdas kylmäpuristettu luomu öljy kosmetiikkaan.
HUOM: Älä koskaan osta paistoon tarkoitettua öljyä, vaikka se olisi auringonkukista tehty. Tällaiset öljyt eivät toimi iholla!!!
MILLAISELLE IHOTYYPILLE AURINGONKUKKAÖLJY/ SEERUMI SOPII?
Auringonkukkaöljy imeytyy iholle erittäin hyvin eikä se jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi. Auringonkukkaöljy sopii siis kuivalle iholle, herkälle iholle, sekaiholle, rasvaiselle iholle ja ikääntyvälle iholle. Eli kaikki ihotyypit nauttivat auringonkukan voimasta ja hyödyistä. Auringonkukka on monipuolinen ja turvallinen vaihtoehto, jos ei ole varma ihotyypistään.
Voit hyvin kokeilla auringonkukkaöljyä suoraan iholle. Se ei kaipaa mitään erityisiä lisäaineita. Pese vain kädet ja kuivaa ne kevyesti. Tiputa sitten muutama tippa auringonkukkaöljyä kämmenellesi ja hiero kämmeniä yhteen. Taputtele tämä öljy puhdistetulle iholle. Auringonkukkaöljyä voit käyttää koko keholla.
Muista hiuksetkin! Auringonkukkaöljy hoitaa hiuspohjaa tehokkaasti. Taputtele pieni määrä auringonkukkaöljyä hiuspohjaan ja anna vaikuttaa yli yön. Hiuspohja tuntuu aamulla kosteutetulta ja hyväkuntoiselta. Hiukset eivät jää rasvaisen tuntuisiksi, jos käytit öljyä vain vähän. Tarvittaessa voit aamulla pestä öljyn pois. Jos valmistat auringonkukkaöljystä hiusnaamion, se on myös helppo pestä pois.
IHOTYYPIT:
- Kuivalle iholle: auringonkukkaöljy auttaa antamaan kosteutta ja antaa iholle mahdollisuuden säilyttää vettä.
- Herkälle iholle: auringonkukkaöljy tarjoaa hellävaraista kosteutta, suojaa ja rauhoittavan tunteen.
- Sekaiholle: auringonkukkaöljy auttaa sekä kosteuttamaan että tasapainottamaan öljyjä sitä tarvitsevilla alueilla.
- Rasvoittuvalle iholle: vaikka öljyn käyttö rasvaiselle iholle saattaa tuntua epäintuitiiviselta, auringonkukka ei ole komedogeeninen eikä tukkia huokosia ja auttaa tasapainottamaan luonnollisia öljyjä.
- Aikuiselle iholle: auringonkukkaöljy lisää kosteutta ja minimoi juonteita ja ryppyjä sekä suojaa tulevilta vaurioilta.

-Kaikki kuvat ovat pixabay-
PERUSOHJE AURINGONKUKKA VOITEELLE
89 g hyvää, tuoretta, kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä
9 g mehiläisvahaa
1 g E-vitamiinia
1 g eteerisiä öljyjä (valinnainen)
Pieniä, kannellisia lasipurkkeja
Mittaa öljy ja mehiläisvaha omiin kulhoihin. Sulata vaha vesihauteessa metallisessa kulhossa.
(Vesihaudetta varten tarvitaan kattila, johon metallikulho sopii hyvin. Aseta kulho kattilan päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa. Näin raaka-aineiden lämpötila ei nouse liian korkeaksi).
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Pienennä lämpöä heti, kun vesi kiehuu. Sekoittele mehiläisvahaa niin, että se sulaa kokonaan. Ota astia pois vesihauteesta ja lisää sulaneeseen vahaan öljy, e-vitamiini ja mahdollinen eteerinen öljy. Sekoita nämä ja purkita. Pienet lasipurkit ovat mainioita tai metalliset rasiat kooltaan 30 ml – 60ml. Etiketit purkkien päälle, josta tiedät mitä voidetta olet tehnyt ja milloin.
Voit halutessasi säilyttää tuotetta jääkaapissa. Itse teen niin kaikille valmistamilleni voiteille ja öljyille. Jääkaapissa säilyttäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Salva säilyy hyvin myös huoneen lämmössä, sillä se ei sisällä lainkaan vettä. Säilyvyys riippuu siitä, mikä on käyttämäsi auringonkukkaöljyn parasta ennen päivämäärä. Jos öljysi parasta ennen päivämäärä on vaikkapa vuoden kuluttua, vähennä siitä kaksi kuukautta niin saat voiteesi parasta ennen päivämäärän.
Kurkkaahan kasvien viestit kortti AURINGONKUKKA!