
PELTOKORTE
PELTOKORTE
KORTTEET
Peltokorte, Equisetum arvense on hyvin yleinen Suomessa. Sitä kasvaa myös suuressa osassa Aasiaa, Eurooppaa, Pohjois-Afrikkaa ja Pohjois-Amerikkaakin. Kaikissa kortteissa on hienoisia eroja tunnistamiseen. Onneksi! Niin, kortteita kun on monia lajeja. Meiltä täällä Suomesta löytyy myös metsä-, lehto-, suo-, järvikortteet sekä hento-, kirjo- ja kangaskortteet. Näiden kortteiden lisäksi meillä on tavattu myös kaksi korteristeymää. Järvikortteen ja peltokortteen risteymästä on syntynyt ja koko maahankin levinnyt rantakorte. Kangaskortteen ja kirjokortteen risteymästä taas on syntynyt kuusamonkorte. Tämän kortteen nimikin kertoo, että se kasvaa Kuusamon seudulla. 😉
Peltokorte on monivuotinen kasvi ja pukkaa itsensä aikaisin keväällä maan pinnalle. Se on yleinen laji, joka kasvaa muun muassa pelloilla, ravinteikkailla soilla, rannoilla, niityillä ja tienvarsilla. Peltokortetta on kutsuttu muun muassa kukonkuuseksi. Kansanlääkinnässä sekä Suomalaisessa kansanperinteessä peltokorte on tunnettu verta puhdistavana rohtona. Peltokortteella on hoidettu kautta aikojen mm. jalkahikeä ja käytetty kylpyinä tai kääreinä ihottumiin, tulehduksiin ja sienisairauksiinkin.

Kovin yleinen metsäkorte sekoitetaan usein peltokortteeseen. Miten erottelet ne?
Lajien erot löytyvät, kun katsoo tarkkaan vartta ympäröiviä tuppeja. Peltokortteella on tupessa 10–15 lähes mustaa hammasta, jotka ovat usein kasvaneet osittain yhteen. Metsäkortteella tupen hampaat muodostavat 3–6 leveää punaruskeaa liuskaa ja hampaat ovat osittain yhdiskasvuisia. Metsäkorte myös muistuttaa enemmän "kuusen" näköä. Sen haarat ovat ohuemmat ja pidemmät sekä ne haaroittuvat edelleen. Kasvupaikka ei välttämättä kerro kumpi korte kyseessä, koska molempia kasvaa samoilla paikoilla. Hyvä tunnistus on myös se, että kaikilla kortteilla on erilliset kevät- ja kesäversot. mm. peltokortteen kevätversot puskevat maasta hyvin aikaisin keväällä. Mutta ei hätää voit käyttää metsäkortetta aivan samoin kuin peltokortetta, samat hyvät aineet molemmissa.
Metsäkorte taas voidaan sekoittaa lehtokortteeseen. Helpoin tapa erottaa nämä kaksi lajia toisistaan on kesäversojen haarat. Metsäkortteella on runsaasti haaroja ja ne ovat runsashaaraisia, kun taas lehtokortteella haarat ovat haarattomia. Mutta lehtokorte on myös turvallinen kasvi. Eli tässäkään tapauksessa ei hätää, vaikka sekoittaisit ne keskenään. 😉

TIESITKÖ,
peltokortteen runsastuminen kasvimaalla kertoo maan happamuudesta tai liiallisesta kosteudesta. Se on myös hankala torjuttava syvälle ulottuvan katkeilevan juurakkonsa vuoksi. Mutta onko sitä edes pakko alkaa hävittämään, sillä.
Puutarhassa sekä sisälläkin kasvaville kasveille peltokortekeitettä voidaan käyttää sienitautien ehkäisyyn ja kasvien vahvistamiseen. Tätä kannattaakin kokeilla seuraavana kesänä kasvien lannoitteeksi. Ympäristö ystävällistäkin!
Peltokortteella on monipuoliset käyttömahdollisuudet. Tutustu ihmeessä ensi kesänä tähän kasviin. 😉 Minulla peltokorte alkoi viime kesällä kasvaa kasvilavassani ja toden totta se puski koko ajan lisää, vaikka vedin mielestäni sen juurineen ylös. Kunnes tajusin sen hyödyllisyyden ja annoin kasvaa ja rehottaa. Tänä vuonna onkin saatava enemmän tätä hyödyllistä kasvia kuivatukseen. Oma ihoni ainakin tykkää kovastikin tästä kasvista 😉Olen käyttänyt peltokortetta hius- ja kasvovetenä.


HUOM!
Ainoa Suomessa kasvava korte, jota pitää välttää on suokorte. Suokorte on hyvin myrkyllinen!! Eikä tässäkään pelkkä kasvupaikka aina kerro mikä korte kyseessä sillä suokortekin voi kasvaa myös laitumilla ja näin ollen voi aiheuttaa myös laiduneläimille myrkytyksen.
Älä siis missään nimessä sekoita peltokortetta tai muitakaan kortteita myrkylliseen suokortteeseen! Lajit kasvavat usein yhdessä. ☹ Näiden tunnistaminen on siis tärkeää!!
PELTOKORTTEEN HYÖDYT
Peltokortteella on moninaisia terveyshyötyjä oikein käytettynä. Se on hyvä vitamiinien lähde ja sisältää myös runsaasti piitä ja kaliumia. Peltokortetta voidaan käyttää täysin turvallisesti teenä ja hauteena ihonhoidossakin. Muistathan, että peltokortetta tulee kuitenkin keittää, jotta mineraalit irtoavat. Keittoaika on tällöin useita minuutteja, jotta pii ehtii liueta veteen. Pii on tärkeä aine ja sitä me peltokortteesta juuri haluammekin. Pii tekee hyvää ihossa ja sidekudoksissa. Tällainen peltokortevesi sopii mainiosti ihonhoitoon tai hiushuuhteeksikin. Kortteen versot voidaan keittää yrttijuomaksi. Peltokortteen maku on melko karvas, joten suuria määriä ei peltokortetta kannata lisätä ruokaan tai juomaan. Totuttele sen makuun pikkuhiljaa tai käytä makeutusaineita.
Peltokorte lisää myös virtsan eritystä ja sillä on desinfioiva vaikutus. Peltokortetta käytetäänkin virtsateiden ja tulehdusten hoitoon, mutta se sopii myös reumaattisiin kipuihin. Iltateeksi en sitä suosittelisi, jollet halua juosta yöllä vessassa. 😉Peltokortetta ei suositella nautittavaksi suurina annoksina mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Se ei myöskään sovi munuaissairaille. Huom.: Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.
Peltokortteen moninaiset hyvät ominaisuuksia ovat:
- Se auttaa uudistamaan ihoa.
- Se on voimakas luonnollinen puhdistaja.
- Sisältää runsaasti B3- C- E- ja D-vitamiineja, proteiineja ja paljon erilaisia aminohappoja.
- Se tunnetaan antiseptisistä ja tulehdusta lievittävistä vaikutuksistaan.
- Se on hyödyllinen terveellisen painonpudotuksen kannalta.
Peltokorte sisältää myös suuren määrän sapotiineja, jonka takia sitä voikin hyödyntää esimerkiksi astioiden pesussa retkellä tai kattiloiden ja hopean kiillotuksessa kotona. Nämä saponiinit saavat vesiliuokset vaahtoamaan, kuten saippuakin tekee. Peltokorteen sisältämä pii taas tekee kasvista karhean, joka myös auttaa hyvin siivoushommissa.


KOSMETIIKKA
Kosmetiikassa peltokorte on normaalin ja rasvaisen ihon yrtti. Sillä se puhdistaa ja supistaa ihoa kasvovesissä, höyrytyksissä ja kylvyissä. Piihappopitoisena kasvina se myös vahvistaa kynsiä jalka- ja käsikylvyissä. Rasvoittuville hiuksille tekee hyvää peltokortehuuhtelu. Suosittelen! Kasvia käytetään myös suuvesiin ja silmähauteisiin ja sillä voi jauheena ehkäistä hammaskiven muodostumista. Kosmetiikassa peltokortetta käytetäänkin muun muassa shampoissa ja ihovoiteissa. Se on myös suosittu ravintolisien ainesosa.
Iholla: Kortehaude -tai uute on tehokas hoitoneste kasvoille, sillä se vahvistaa ihon rakennetta sekä estää siten ryppyjä. Sopii siis mainiosti ikääntyvälle iholle parantaen ihon joustavuutta lisäksi se estää raskausarpien muodostumista.
Peltokortteen suuri piipitoisuus nopeuttaa ihosolujen toimintaa, mikä uudistaa ihoa nopeammin myös D- ja E-vitamiinien ansiosta iho näyttää nuoremmalta, kimmoisammalta ja terveemmältä.
Peltokorteen on huomattu nopeuttavan myös haavojen paranemista sekä se auttaa ehkäisemään turvotuksen tai vamman aiheuttaman kudoksen tulehdusta. Kannattaakin kokeilla tätä peltokortehaudetta haavoihin. Tai tee peltokortteesta hoitava haava öljy.

HAAVA ÖLJY
Laita kuivatut peltokortteet öljyyn ja käytä tätä öljyä rauhoittavana voiteena haavoille ja naarmuille. Öljyiksi sopii hyvin vaikka oliivi, -hamppu tai auringonkukkaöljyt. Nuo kortteen proteiinit todellakin auttavat uuden, terveen kudoksen muodostumiseen.
Tämän lisäksi peltokorte on erinomainen luonnollinen supistaja, eikä sillä ole mitään negatiivisia vaikutuksia iholle. Miksi siis et kokeilisi peltokortetta ihollasi? 😊
Kynsissä: Kun kynnet ovat heikot ja katkeavat helposti, korte pystyy toimimaan apuna niiden vahvistamisessa. Luontaisena sieniä tuhoavana kasvina peltokorte on tehokas mm. candida albicansia (hiivainfektio) vastaan. Kokeile peltokortetta myös, jos kärsit kynsinauhojen haurastumisesta.
Hiuksissa: Peltokortevesi huuhteena auttaa hiustenlähtö ongelmiin, ennenaikaiseen harmaantumiseen, hilseeseen ja jopa hiuksen kaksihaarautumiseen. Lisäksi kortteen käyttö tekee hiuksistasi vahvemman. Rasvoittuvat hiukset myös saavat tästä loistava hyödyn.
Runsaan pii- ja kaliumpitoisuutensa vuoksi peltokortetta nautitaankin sisäisesti vahvistamaan juuri kynsiä, hiuksia, ihoa ja luustoa. Mutta peltokorte toimii mainiosti myös ulkoisesti. Itse en ole vielä peltokortetta sisäisesti nauttinut. Mutta kyllä senkin aika vielä koittaa. 😊
HUOM:
Olethan varovainen ja vältät peltokortteen käyttöä, jos olet allerginen aspiriinille! Käyttö kielletty myös munuaissairailla! Käytä peltokortetta vain kuureina, Max. kuusi vko. Koska tämän jälkeen oma elimistösi kehittää sen ainesosille vastustuskyvyn ja neutralisoi sen vaikutukset.
Muistutuksena vielä, että kaikkia yrttejä/kasveja käytetään vain kuureina!!
Lähteet: Arktiset aromit, Yrttitarha, Wikipedia, Askel terveyteen, Porkkanaa iholle, Nokkosta hiuksiin; Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys, Vastustuskykyä kasveista, Sinikka Piippo/Pertti Salo, kortekuvat pixabay, muut omia