
Mikä yrtti flunssaan?

Laitetaanpas tämä vuoden 2025 ensimmäinen kirjoitus Flunssa Yrteistä. Ei ehkä niin kiva, varsinkaan se flunssa, mutta näillä yrteillä voit mahdollisesti hetkittäin helpottaa flunssaista oloasi. Yrttejä on valtava määrä ja kaikki ei sovi kaikille, mutta varmastikin jostain niistä voi saada helpotusta. Monet yrtit sopivat jo luonnollisesti flunssan oireiden helpottamiseen, joita ovat yskä, kurkkukipu ja tukkoisuus. Nämähän ovat oireita, jotka virus meille aiheuttaa ja siten ne vain aikansa meissä jyllää ja poistuvat ajan saatossa. Mutta helpottaa voit niitä ja kannattaakin, muista myös lepo ja lämmin mieluinen juoma sekä se hygienia.
Onkin sanottu, että "Kun olet nesteytetty, kehollasi on luonnollinen kyky huuhdella bakteereita pois kehostasi" Muista toki myös kuunnella oireitasi ja lähteä ajoissa lääkäriin, ei ne yrtitkään ihan kaikkea paranna 😉 Yrtit ovat myös paljon ystävällisempiä kehollesi, ympäristölle ja kukkarollesikin kuin monet apteekin flunssalääkkeet.
Yrttilääkintää on käytetty eri kulttuureissa paljon erilaisiin sairauksiin ja niiden oireiden helpottamiseen. esim. kissan -ja piparminttua, cayennea, valkosipulia, inkivääriä, rosmariinia, timjamia ja siankärsämöä on käytetty juuri flunssaoireissa. C-vitamiini on myös hyvä, vaikka C-vitamiinin ei ole osoitettu estävän vilustumisen oireita, silti jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi lyhentää flunssaoireiden aikaa.
Lisäksi C-vitamiini parantaa yleistä terveyttäsi, mukaan lukien immuunijärjestelmääsi. Joten ei sen ottaminen huono idea ole ollenkaan. Jos C- vitamiinin syöminen purkista ei kiinnosta, muista ottaa jokapäiväiseen ruokavalioosi sitrushedelmät, kuten appelsiinit ja mandariinit jne. Vitamiinien saaminen ruokavalion kautta on aina parempi vaihtoehto kuin pillerit. Koska pillerit sisältävät myös muita kosteus- ja säilöntä aineita, joista voit saada vatsavaivoja jopa munuaiskiviäkin. Siis mitä tuoreempi hedelmä, aina parempi 😉 Ja kehosi kiittää.
VINKIT FLUNSSAOIREIDEN HELPOTTAMISEEN
RUOKAVALIO
Kannattaa valita infektioita torjuvia ruokia, varsinkin vilustumisen tai flunssan aikana. Esim. Banaanit ja riisi rauhoittavat vatsaa ja täten voivat hillitä ripuliakin. Tuo mainitsemani C- vitamiini löytyy myös hedelmien lisäksi kasviksista kuten paprikoista, herneistä, pinaatista, erilaisista kaaleista, jos valitset paprikan ota keltainen, koska siinä on kaikkein eniten c-vitamiinia. 😉 Marjoista eniten c- vitamiinia löytyy ruusunmarjasta, tyrnistä ja mustaherukasta, nämä ovat siis oikeita c-vitamiini pommeja. Muista myös yrtit kuten maitohorsma, kuusenkerkkä, nokkonen, väinönputki ja vuohenputken lehti. Näistä eniten c-vitamiinia on maitohorsman versossa. Joten ensi kesänä tätä ja muitakin yrttejä keräilemään. Niin on flunssalääkekaappi ajan tasalla ensi kautta varten 😉
Jos pakkasestasi (kaupan ainakin) löytyy mustikkaa niin se on myös hyvä hillitsemään ripulia ja se sisältää runsaasti luonnollista aspiriinia, joka voi alentaa kuumetta ja auttaa kipuihin. Myös karpalot ja puolukat voivat auttaa estämään bakteerien tarttumista virtsarakon ja virtsateiden soluihin, joten suosin itse ainakin puolukkaa.
Porkkanan sisältämä beetakaroteeni on loistava apu ja hyöty kehollesi. Se toimii hyvin painonhallinnassakin. Jos vain pystyt niin kannattaa kokeilla Chiliä. Se avaa poskionteloita ja auttaa irrottamaan limaa keuhkoissa. Ja varmasti nenäkin aukeaa. 😉
Sipulit sisältävät paljon fytokemikaaleja, jotka voivat auttaa kehoa poistamaan keuhkoputkentulehduksen ja muutkin infektiot. Äläkä unohda mustan ja vihreän teen voima. Niissä molemmissa on katekiinia, fytokemikaalia, joilla on luonnollisia antibioottisia ja ripulia estäviä vaikutuksiakin.
Hedelmistä ehkä vähiten kiinnostusta saava on sitruuna, mutta muista sekin! Sitruunat sisältävät sitruunahappoa, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiineja, flavonoideja, pektiiniä ja limoneeniä, jotka parantavat vastustuskykyä ja taistelevat infektioita vastaan. Voit myös juoda pelkkää sitruunamehua aamuisin tyhjään vatsaan. 😊 Purista puolikkaan sitruunan mehu lasilliseen lämmintä vettä. Sitruunavesi auttaa ruoansulatusta, huuhtomalla myrkyt pois kehosta. Atomiyhdisteensä ansiosta se toimii syljen tapaan ja auttaa maksaa muodostamaan sappea, jota ruoansulatus tarvitsee. Sitruunat sisältävät paljon C-vitamiinia, joten se on erittäin hyvä ehkäisemään flunssaa.

MUUT KEINOT
Salvat.
Voit hyvin käyttää tai kokeilla tukkoiseen nenään mentholipitoista salvaa. Levitä tätä salvaa nenäsi alle, ei siis nenän sisään! Se auttaa avaamaan hengitysteitä ja rauhoittaa ärtynyttä ihoakin nenän alla. Mentholi, eukalyptus ja kamferi sisältävät kaikki lieviä puuduttavia ainesosia, jotka auttavat lievittämään tukkoista nenää ja myös ihon kipua.
Höyryhengitys.
Höyryhengitystä voit tehdä kosteassa suihkussa tai saunassa. Se on loistava tapa avata tukkoista nenää tai helpottaa ärsyttävää yskää hengitysteissä. Höyryhengitys myös irrottaa limaa. Muista kuitenkin, että ilman pitää olla lämmintä ja kosteaa. Kuuma ilma polttaa limakalvot!! Tähän tarkoitukseen myydään myös höyryhengitys laitteitakin, mutta tämä onnistuu täysin siellä suihkussa tai saunassakin. Mitään kattilan kanssa leikkimistä en suosittele ollenkaan, sillä siinä on oikeasti palovamma riskin vaara.
Kurlaa lämmintä suolavettä.
Jos vain pystyt suolavettä käyttämään, niin tämä on oiva tapa helpottaa flunssaoireita ja on turvallinenkin. Liuota 1/2 teelusikallista suolaa kupilliseen lämmintä vettä ja kurlaa sitten kurkkukipua lievittääksesi.
Nuku ylimääräisen tyynyn kanssa.
Liman kertymistä poskionteloihin ja keuhkoihin voi koittaa helpottaa nukkumalla kahdella tyynyllä tai jos suinkin mahdollista nostaa jopa sängyn pään puoleista päätyä ylemmäksi.
Nenän huuhtelu.
Voi olla joillekin tuttu juttu, joten sitäkin kannattaa kokeilla. Koska nenän huuhtelu voi auttaa kastelemaan ja kosteuttamaan nenäkäytäviä, jotta ne eivät ole kuivia ja halkeilevia, mikä voi rikkoa ihon suojaavan esteen viruksia ja bakteereja vastaan. Tähänkin on saatavilla erilaisia ns. nenäkannuja.
Muista kuitenkin, että älä koskaan käytä vesijohtovettä nenän huuhteluun. Saastunut vesijohtovesi poskionteloiden huuhteluun on yhdistetty harvinaiseen, mutta mahdollisesti tappavaan aivotulehdukseen. Käytä siis aina keitettyä ja jäähdytettyä vesijohtovettä, steriiliä tai tislattua vettä tai suolaliuosta.

Yrtit tarjoavat luonnollisen ja tehokkaan tavan lievittää flunssan oireita ja tukea kehon toipumista. Alla olevien yrttien avulla sinun on helppo valmistaa rauhoittavia teejuomia ja höyryhoitoja kotona.
YRTIT
ROSMARIINI JA SALVIA
Rosmariini ja salvia ovat klassisia yrttejä vilustumiseen ja kurkkukipuun. Molemmat tunnetaan antimikrobisista ja viruksia tuhoavista ominaisuuksistaan. Molempia myös käytetty kautta aikojen flunssaoireiden hillitsemiseen.
Rosmariinia on käytetty auttamaan lievittämään lihaskipuja, parantamaan muistia, vahvistamaan immuuni- ja verenkiertoelimiä sekä edistämään hiusten kasvua. Rosmariinin stimuloi verenkiertoelimistöä ja saa veren kiertämään kehossa ja siten se myös helpottaa mm. päänsärkyä. Voit myös hyvin keittää rosmariinin lehtiä ja varsia ja hengittää tätä lämmintä höyryä. Se avaa tehokkaasti nenän ja rintakehän tukkoisuutta. Ota rosmariinin kaveriksi tähän keitokseen kamomilla, koska se rauhoittaa ja rosmariini puolestaan auttaa lievittämään tukkoisuutta. Tämä on rentouttava juoma ennen nukkumaanmenoa. Rosmariini sopii myös väsyneiden kipeiden lihasten lievittämiseen kylvyssä tai jalkakylvyssä. Tähän yhdistettynä lämmin tee, niin taidatkin nukkua koko yön. 😉
OHJE
1 kuppi kuivattua rosmariinia ja 2 litraa kiehuvaa vettä. Kaada kiehuvaa vettä rosmariinin päälle, peitä se ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi keitos ja lisää se lämpimään kylpyyn tai jalkakylpyyn. Lusikallinen merisuolaa joukkoon niin saat jalkahienkin pois.
Salvia on myös hyvä yrtti kurkkukivun kutinaan. Se myös tappaa bakteereja. Salvia on vahvan makuinen, mutta tee siitä tee, johon lisäät hieman hunajaa. Tällainen hunajatee yhdessä salvian kanssa rauhoittaa hengitysteitäsi. Voit yhdistää salvian myös timjamin kanssa, joka on myös hyvä yskänlääke.
TIMJAMI
Timjami kuuluu minttuperheeseen ja näin ollen sillä on samoja hyödyllisiä vaikutuksia kuin mintuillakin. Kautta historian timjamia on käytetty monenlaisten sairauksien hoitoon kuten koliikki, melankolia, kurkkukipu, unettomuus, painajaiset, krapula ja alkoholiriippuvuus. Mutta yleisesti timjamia käytetään yskän, vilustumisen, kurkkukivun ja tukkoisuuden hoitoon. Timjamilla on hyviä terveyshyötyjä ja ominaisuuksia, se lievittää ilmavaivoja se sisältää antimikrobisia ja kouristuksia estäviä aineita. Timjami on myös hyvä yskänlääke. Se piristää ja rentouttaa sekä sillä on ihoa supistavia ja antiseptisiä ominaisuuksia.
Timjaminlehdissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia, ja näin ollen timjamiteen juominen voi auttaa poistamaan flunssan aiheuttamaa tukkoisuutta ja limaa. Käytä jäähtynyttä timjamista haudutettua teetä myös kurkun kurlaukseen.
OHJE
Voit valmistaa timjami- teen liottamalla 1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia 1 kupissa kiehuvaa vettä 10–20 minuutin ajan. Peitä tee sen kiehuessa. Lisää hunajaa tehokkuuden lisäämiseksi ennen nauttimista.
SITRUUNAMELISSA
Tämä yrtti on hyvin hellävarainen ja ystävällinen keholle. Mietona yrttinä sitruunamelissa sopii myös lapsille. Se auttaa alentamaan kuumetta ja sillä on lieviä viruksia estäviä ominaisuuksia. Sitruunamelissa on erittäin miedon makuinen ja maistuu sitruunalle. Käytä sitruunamelissaa yhdessä muiden yrttien kanssa parantamaan makua. Sitruunamelissasta haudutettu tee maistuu ihanalta. Sitruunamelissa sopii mainiosti juuri höyryhengitykseen tukkoisen nenän avaamiseen.
PIPAR-VIHER- ja KISSANMINTTU
Piparmintun teho rohdoksena perustuu pääosin sen haihtuviin öljyihin, kuten mentoliin. Haihtuvat öljyt antavat piparmintulle myös sen voimakkaan aromin. Piparminttua voit käyttää flunssan helpottamiseen eteerisenä öljynä tai miellyttävän makuisena yrttiteenä. Se sopii myös hyvin höyryhengitykseen avaamalla tukkoisen nenän ja helpottaa näin yskääkin. Piparmintulla (etenkin eteerisellä öljyllä) voit helpottaa myös päänsärkyä, mutta kannattaa aloittaa varovasti eteeristen öljyjen voimakas tuoksu ei kaikille sovi ollenkaan!!
Piparminttua käytetään myös erilaisten ruoansulatuskanavan sairauksien hoitoon. Se lievittää kaasuja ja vatsakramppeja, edistää sapen tuotantoa ruuansulatuksen edistämiseksi ja auttaa vähentämään pahoinvointia ja oksentelua. Sitä voidaan käyttää myös liialliseen hikoiluun. Paikallisesti se voi lievittää kipua, rentouttaa lihaksia ja lievittää kutinaa ja kipeitä lihaksia. Lisäksi piparmintulla on antiseptisiä ominaisuuksia. Piparminttua käytetään tyypillisesti teenä ruoansulatushäiriöiden hoitoon.
OHJE
Liota 1 rkl tuoretta hienonnettua piparminttua tai 1 tl kuivattua piparminttua 1 kupissa kiehuvaa vettä 10–20 minuuttia. Peitä tee sen kiehuessa. Siivilöi, jos et käyttänyt teesihtiä ja nauti!
VIHERMINTTU
Viherminttu on hyvin mieto mintun lajike. Piparmintun sukulainen ja käyttö kuten piparminttu. Aromaterapiassa sen öljyä käytetään mielen ja kehon virkistymiseen sekä hengityselinten sairauksien, kuten vilustumisen, yskän ja akuutin keuhkoputkentulehduksen hoitoon.
KISSANMINTTU
Kissanminttu edistää lepoa, parantaa ruoansulatusta ja rauhoittaa vatsavaivoja, stimuloi ruokahalua ja sisältää antiseptisiä ominaisuuksia. Ihmiset alkoivat käyttää kissanminttua lääkekasvina ainakin jo vuonna 1735. Vaikkakin nykyään tämä taidetaan, tunneta enemmänkin kissojen rohtoyrttinä. 😉
OHJE
Käytä teen keittämiseen 1–2 tl kissanminttua kupillista vettä kohden. Laita kissanminttu teesihtiin tai suoraan kuppiin ja siivilöi se uuttamisen jälkeen ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Peitä seos ja anna hautua 15–20 minuuttia.
MINTTU
Myös pelkkä minttu on mainio yrtti flunssaan ja sillä on täysin samat vaikutukset kuin muillakin mintuilla. Myös tee on klassinen valinta mintun kanssa flunssan lievitykseen. Keitä siis kuppi kuumaa vettä ja lisää tuoreita mintunlehtiä hautumaan. Lisää teehen mintun lisäksi hunajaa ja sitruunaa. Hunaja rauhoittaa kurkkua, ja sitruunan C-vitamiini tukee immuunijärjestelmää. Tämä juoma myös avaa tukkoista nenää ja helpottaa hengitystä.
Inkivääri tunnetaan tulehdusta vähentävistä ominaisuuksistaan, ja yhdistettynä minttuun se muodostaa tehokkaan juoman flunssan oireiden lievittämiseen. Keitä inkiväärin paloja vedessä muutaman minuutin ajan, lisää tuoreita mintunlehtiä ja hauduta hetki. Tämä juoma rauhoittaa ärtynyttä kurkkua ja helpottaa tukkoisuutta.

VALKOSIPULI
Klassinen valkosipuli on myös täydellinen rohto flunssaan. Jos vain voit sitä käyttää 😉 Lähellä olevat ihmiset eivät välttämättä sen tuoksusta kyllä välitä.
Valkosipulia onkin käytetty ammoisista ajoista lähtien terveydenhoitolääkkeenä, ja jopa 5000 vuoden takaa on kerrottu yksityiskohtaisesti sen terveyshyötyjä. Ja ihan hyvästä syystä, koska valkosipulilla on anti-inflammatorisia, viruksia tuhoavia ja sieniä ehkäiseviä etuja, mikä tekee siitä yhden tehokkaimmista vastustuskykyä vahvistavista yrteistä, joita voidaan käyttää. Sillä on myös monia etuja sydän- ja verisuonijärjestelmälle, mikä auttaa alentamaan veren kolesterolitasoa ja verenpainetta. Jopa valkosipulilisät voivat estää flunssan oireita.
Paras tapa käyttää valkosipulia on syödä sitä tai murskata tai leikkaamalla kynsiä elintarvikkeisiin. Suositeltu annos on kaksi kynttä päivässä hyötyäkseen sen lääkeominaisuuksista.

CAYENNEPIPPURI
Tiesitkö tämän pippurin voiman? Cayennea käytetään parantamaan verenkiertoa, lisäämään ruokahalua, edistämään ruoansulatusta, parantamaan energiatasoa, puhdistamaan poskionteloita. Sitä voidaan käyttää myös paikallisesti ns. vastaärsytyksenä, tuoden verta ihon pinnalle niveltulehduksen lievittämiseksi.
Muista kuitenkin, että cayenne voi aiheuttaa joillekin ihmisille närästystä, siksi sitä tulisi lisätä ruokavalioon ripaus kerrallaan. Cayennepippuriin tottuneelle tai ruoansulatushäiriöstä kärsivälle sitä voi sekoittaa tomaattimehuun flunssaoireiden lievittämiseksi.
OHJE
Käytä ¼–½ tl kuivattua cayennea kupilliseen tomaattimehua. Juo vain ½-1 kuppi kerrallaan ja jäähdytä loput.
PIPAR- ja LAKRITSIJUURI
Piparjuuri on mausteinen juuri, joka on täynnä C-vitamiinia, mutta sisältää myös yhdisteitä, kuten sulforafaania ja isotiosyanaattia. Raastamalla juuret ja lisäämällä etikkaa maun mukaan, voidaan helposti valmistaa oma piparjuurimauste. On suositeltavaa välttää piparjuuren liiallista syömistä, jos sinulla on jokin maha-suolikanavan tai munuaisiin liittyvä sairaus.
Lakritsijuuri eroaa lakritsiuutteesta. Edellinen on yrtti, joka auttaa flunssan oireita vaikuttamalla kurkun limakalvoon, mikä tekee siitä erittäin tehokkaan, kun kamppailee yskän tai vilustumisen kanssa. Sitä voidaan käyttää samalla tavalla kuin yskänsiirappia tai se voidaan hautua teeksi, jolla on hyvin tehokas vaikutus.

MUITA HYVIÄ YRTTEJÄ FLUNSSAN TORJUNTAAN TAI HELPOTUKSEEN
Onneksi meillä on valtava määrä erilaisia yrttejä, joita voimme käyttää oman kehomme terveydenhoitoon. Voimme valita niistä juuri ne mitkä itsellemme sopivat. Yrttihoidossa kokeillaan ja käytetään vain yhtä yrttiä kerrallaan. Tämä on tärkeää, varsinkin jos et ole ennen kyseistä yrttiä käyttänyt. Tutut ja sinulle sopivat yrtit voit mainiosti sekoitella keskenäänkin.
Muita hyviä rohtoja esim. yrttiteehen ovat Mesiangervo, nokkonen, siankärsämö ja vadelman lehdet. Mesiangervon sisältämiä vaikuttavia aineita ovat mm. salisyylihappo ja sen johdannaiset, tanniinit ja hepariini (estää veren hyytymistä), luonnon oma aspiriini siis. Joka ei kaikille sovi!!
Teehen käytetään mesiangervon kukintoja, mutta myös lehdet sopivat teehen. Kukinnoissa on vain enemmän ihanaa makua kuin lehdissä. Vilustumisen oireiden lisäksi mesiangervo hoitaa kipuja ja päänsärkyjä. Nokkonen taas nostaa vastustuskykyä ja yleiskuntoa, lisää nesteen poistumista, irrottaa limaa ja lievittää flunssalle tyypillisiä lihaskipuja.
Siankärsämö on minun lempiyrttini. Se on hyvin antibakteerinen ja antibioottinen yrtti, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, estää tulehduksia sekä alentaa kuumetta. Siankärsämöä käytetään perinteisesti haavojen hoitoon, alentaa verenpainetta, vähentää turvotusta ja tulehdusta, torjuu infektioita ja pysäyttää verenvuotoja. Sillä on myös hikoilua ja kuumettakin estäviä ominaisuuksia. Vadelma lehdet taas auttavat suun ja nielun limakalvojen tulehduksiin (lehtiä voi myös pureskella), poistavat nestettä ja rauhoiitavat uneen. Eli hyvä iltatee ennen nukkumaan menoa.
Muita kokeilemisen arvoisa yrttejä ovat Inkivääri, Kurkuma, Puna-apila, Basilika ja Lakritsi.
Kurkkaa myös yrtit -sivuni, siellä on monen monta muuta yrttiä, joita voidaan käyttää yrttilääkinnässä.
VAROITUKSIA
- Kaikkia yrttejä käytettäessä sairauksien hoidossa tai muuten hyvinvoinnin tukena, tärkein asia on muistaa, että ne ovat aina vuorovaikutuksessa kehosi kanssa samalla tavalla kuin käyttämäsi teolliset lääkkeet.
- Kasveille allergisten on syytä huomioida kasvien ja yrttien ristiallergiareaktiot.
- Yrttien pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa tapaan, jolla se imee rautaa ja muita mineraaleja. mm. Anemiasta kärsivien on vältettävä piparminttua ja siankärsämöä.
- Jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana tai imetät tai olet alle 18-vuotias, sinun tulee kysyä lääkäriltäsi ennen kuin käytät yrttejä vilustumisen ja flunssan oireiden hoitoon tai minkä tahansa sairauden hoitoon!
VINKKI!
- Uutetta voi keittää kerralla myös isomman määrän, sillä se säilyy jääkaapissa noin viikon verran.
- Jos jalkasi palelevat helposti, kokeile lisätä kylpyyn 1 tl sinapinsiemenjauhetta.
- Oletko kokeillut uuttaa yrttejä alkoholiin? Alkoholiin uuttaminen vapauttaa kasvista käyttöön myös veteen liukenemattomia ainesosia. Tällaista yrttiuutetta voi lisätä esim. teen sekaan.
Kaikkia juuri lukemasi yrttejä voidaan huoletta käyttää myös erilaisiin kylpyihin ja muihin kauneudenhoito juttuihinkin.
(kuvat pixabay)