
Marja-aronia
MARJA-ARONIA (Aronia mitschurinii)
Minulta löytyy tuota marja-aroniaa ja olen melkein joka vuosi tehnyt siitä hyytelöä. Mutta viime vuonna leikkelin, niin reippaasti sen kuivia oksia, että se ei oikein jaksanut marjoja tehdä. Mutta, arvatkaapas vain! Tänä vuonna on tullut paljon marjoja ja olen jo kaksi ämpärillistä niitä kerännyt. Ensimmäinen meni mehuiksi pakkaseen ja toisesta tein hyytelöä.

Marja-aronia
Marja-aronia kasvaa 1–3 metrin korkuiseksi. Aroniapensas onkin hyvin suurikokoinen ja pystykasvuinen, minkä ansiosta sitä voi käyttää aitana, suojapensaana tai pensasryhmissä. Pensas kukkii keväällä, ja kukat ovat valkoiset. Marjat ovat kiiltäviä ja tumman sinivioletteja tai lähes mustia.
Marja-aroniaa lannoitetaan marjapensaiden tapaan keväällä typpipitoisella ja syksyllä fosfori-kaliumpitoisella lannoitteella. Näin kerrotaan, mutta itse olen heittänyt kanan kakkaa juurille ja hyvin tuntuu toimivan 😉 Tässä pensaassa esiintyy erittäin harvoin tuholaisia tai tauteja. Pensas ei myöskään kaipaa leikkausta, mutta sietää sitä hyvin. Leikkaamalla saat pidettyä pensaan aisoissa ja siinä muodossa, jossa sen haluat. Muuten marja-aronia on aika rehottava kasvi kasvutavoiltaan. 😉 Marja-aroniaa suositellaankin leikattavaksi varhaiskeväällä ja se kestää hyvin alas leikkauksenkin. Tämä kannattaa tehdä, jos pensas on päässyt ylisuureksi ja puisevaksi.
Marjojen poimiminen kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun ensimmäiset yöpakkaset on koettu. Pakkanen pehmentää marja-aronian makua tehden siitä miedomman ja makeamman. Myös lajikkeiden välillä on eroja siinä, miten karvaasta marjasta on kyse. Voit myös käyttää marjoja vuorokauden pakkasessa, kuten itse joskus tehnyt. Ajaa saman asian kuin pakkanen, eikä linnut ehdi kaikkia marjoja syömään ennen poimintaa.
Tiesitkö,
Marja-aronialla on pienempi "sisar" nimeltään koristearonia. Marja- ja koristearonia muistuttavat ulkoisesti hyvin paljon toisiaan, mutta koristearonian lehdet ovat marja-aronian lehtiä pienemmät ja sirommat. Koristearonian marjat sopivat ovat hyötykäyttöön, mutta ovat sukulaisensa marjoja pienempiä ja mauttomampia.
Vitamiinipommi
Marja -aronia on oikea vitamiinipommi. 😉 Se sisältää beetakaroteenia, B1-, B2-, B6-vitamiineja, C-, E- ja K-vitamiinia, antosyanideja, polyfenoleja, kvinik-happoa, booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa. Aroniassa on lisäksi enemmän antioksidantteja kuin muissa marjoissa tai hedelmissä! Voidaan siis puhua todellisesta vitamiinipommista!
Tästä vitamiinipommista voit tehdä itsellesi hilloja, soseita ja mehuja. Marja-aronia soveltuu myös kuivattavaksi ja naposteltavaksi sellaisenaan tai kuivatut marjat voit myös jauhaa, jolloin sen lisääminen jogurtin, rahkan, smoothien tai puuron joukkoon käy näppärästi! Kuivattu marja-aronia säilyy myös hyvänä pitkään! Kuivattuja marjoja voit myös käyttää kiisselin valmistukseen tuoreiden marjojen tapaan. Jos et halua yksinään käyttää marjoja kokeile niitä yhdistää, vaikka omenoiden tai punaviinimarjojen kanssa.
Terveydellisesti marjojen kerrotaan suojaavan tehokkaasti myös virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo. Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka. Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus. Mehua voitkin nauttia pienen määrän ihan sellaisenaan C-vitamiinin lähteenä tai juoda laimentamalla sitä kuumalla tai kylmällä vedellä. Tämä sopii myös drinksuihin. Kannattaa kokeilla tai teepä siitä viiniä tai likööriä. 😉
Marja-aroniaa käytetään myös elintarvikevärinä ja tekstiilien värjäämiseen. Sen tumma väri sopii näihin todella hyvin. Jos siis värjääminen kiinnostaa niin aronia on mainio kasvi tähän hommaan.
Marja-aronia ohjeet

MARJA-ARONIAHYYTELÖ MEHUSTA
1/2 l marja-aronia mehua
400 g luomu sokeria
Keitä mehua ja sokeria miedolla lämmöllä 15–20 min. Tee hyytelöimistesti: Laita lautaselle hieman hyytelöä ja anna sen hieman jäähtyä ja vedä lusikalla vako hyytelön keskelle. Jos vako ei umpeudu, niin hyytelö on valmis.
Mikäli hyytelö ei ole hyytynyt niin käytä hyytelöimisainetta. kuori vaahto hyvin.
Desinfioi lasipurkit ja kannet keittämällä niitä vedessä kattilassa noin 15min.Täytä purkit hyytelöllä ja sulje heti.
Tarjoa hyytelöä esim. jouluna liharuokien kanssa.

MARJA-ARONIAHYYTELÖ
n. 5 l marja-aroniaa
n. 2 kg omenoita
1 kg hillosokeria
Atamonia
Mehusta marjat ja omenat yhtä aikaa. Mehua pitäisi tulla noin 4 litraa.
Sekoita mehuun hillosokeri ja kiehauta. Lisää halutessasi atamonia säilyvyyden parantamiseksi. Purkita mehu pieniin lasipurkkeihin.
Jäähdytä purkit ja laita ne jääkaappiin. Mehu muuttuu kylmetessään hyytelöksi.
Hyytelöä voi käyttää lisäkkeenä niin riistaruokien kuin makeiden jälkiruokien kera. (oma kuva)

MARJA-ARONIAMARMELADI
1 l marjoja
½ dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua tai sitruunalikööriä
Huuhdotut marjat ja vesi keitetään puolisen tuntia. Siivilöidään mehu ja puristetaan survimen avulla loppu mehu ja marjaliha kuorista.
Lisätään sokeri ja sitruunamehu. Keitetään 10 min. Kaadetaan mehu lasipurkkeihin jähmettymään.
Syödään esim. puuron tai paahtoleivän kanssa.
kuvat pixabay.