Maagiset yrtit

04.07.2024

PUJO, Artemisia vulgaris

Oletkos huomannut, että Pujo alkaa nyt kukkimaan. Joillekin se on kitkerän katkera rikkakasvi, mutta minulle se on ihmeiden lääke. Pihallani kasvaa pujoa. Olikos tuo nyt ihmekään. 😉 Pujo on siis monivuotinen ja hyvinkin sitkeä kasvi. Ei juurikaan maaperältään paljoa toivo. Huomaahan sen jo siitä, että tuo ihastuttava ja vihastuttavakin kasvi puskee itsensä mistä vain esiin. Tienpenkat ovat nyt pujoa tulvillaan. Myös siitepölyallergiset ovat tämän huomanneet. Pujohan on yksi voimakkaimmista allergisoivista kasveista. Helpotusta näille allergisille onkin nyt nämä sateet tuoneet.

KÄYTTÖ

Ennen vanhaan pujoa käytettiin oluen maustamiseen humalan sijaan. Varsinkin, jos ei ollut humalaa käytettävissä. Pujoa on käytetty aikoinaan häätämään myös täit hiuksista ja luteetkin kodista. Pujoa on poltettu kuten tupakkia, koska sillä on kipua lievittävä vaikutus. Ihan nykypäivänäkin. Pujoa voit myös mainiosti käyttää liharuokien maustamiseen. Koska pujon lehdet edistävät ruuansulatusta ja pehmittävät lihaa. Käytä kuitenkin tätä kasvia hillitysti, koska se sisältää myrkyllistä tujonia ja on karvaan makuinen. Illalla nautittu pujotee voi auttaa unen tuloa. Paiute-intiaanien kielellä pujo onkin "unikasvi". Mausteena pujoa käytetään salvian tapaan ja se myös parantaa ruoan säilyvyyttä.

Rohtona voit käyttää pujosta kukkia, lehtiä ja juuria. Pujossa on paljon erilaisia eteerisiä öljyjä, terpeenejä sekä flavonoideja. Pujo stimuloi verenkiertoa lantion alueella ja kohdussa. Pujo onkin tämän vuoksi klassinen naisten yrtti. Siitä voi olla apua esimerkiksi kivuliaiden kuukautisten hoidossa ja kuukautiskierron haasteissa. Pujo rentouttaa lihaksia, lievittää myös ahdistusta. Pujon sanotaan myös auttavan unien muistamisessa, mutta toisaalta se voi kutsua painajaisiakin uniisi. Tämä riippuu ihan käyttäjästä.


TAIKAA

Pujossa on taikaa ja maagisiakin voimia. On kerrottu, että pujo olisi noitien kasvi. Pujo yhdistetään usein noituudessa kirousten purkamiseen ja negatiivisuuden poistamiseen. Pujo suojaa myös lapsia ja kotia pahoilta hengiltä. Voitkin hyvin poltella pujo suitsukkeita suojaamaan kotiasi. Pujo sopii myös loitsupusseihin. Juhannuskin on jo tällä erää mennyt, mutta ensi vuonna juhannuksen aikaan muista pujo. Koska se sopii mainiosti juhannustaikojen voimistamiseen. Illalla nauttimasi pujotee voi tuoda sinulle mahtavia unia. Pujo onkin yhdistetty selkouniin ja astraalimatkailuihin.

Pujosta on siis moneksi, mutta ole varovainen tuon kasvin kanssa. Jos aiot hyödyntää tätä kasvia, niin perehdy kasviin, sen hyödyntämiseen sekä oikeaan annosteluun huolella. Älä myöskään koskaan kerää tai käytä sellaisia kasveja, joiden tunnistuksesta et ole sata varma. Pujo luokitellaan myrkylliseksi kasviksi TUJONIn vuoksi!!!

Ulkoisesti voit aivan turvallisesti käyttää pujoa vaikka, seuraavaan virkistävään jalkakylpyyn. Tai tehdä hiuksille huuhdevesi seuraavaan kylpyhetkeesi. Ota pujo myös mukaan kotitekoisiin voiteisiin sen ihoa puhdistavien, rauhoittavien ja supistavien aineiden vuoksi. Pujo on helppo ja nopea kasvi kuivata, ihan vain huoneenlämmössä pöydällä tai laita naruilla kiinni kimpuiksi roikkumaan. Kuivattuna pujo säilyy hyvänä parikin vuotta.


Muista kaikessa käytössä kuitenkin kohtuus ja varotoimet. 


SIANKÄRSÄMÖ, Achillea millefolium

Toinen kasvi mikä luonnossa nyt kukkii, on siankärsämö. Sitäkin siis olen näinä päivinä keräillyt. Tykkään tuosta siankärsämöstä paljonkin ja se kuuluu suosikkeihini. Siankärsämö on monivuotinen kasvi ja sen saa kasvamaan omalla pihallaankin. Minulta siis löytyy tätäkin kasvia pihaltani. Siankärsämö on myös hyvin kylmänkestävä. Eli selviää hyvin talven peittelemättä. Tämä kasvi kasvaa koko suomessa ja löydät sitä hyvin niityiltä, pientareilta, tienvarsilta ja joutomailta. Siankärsämö kasvaa siis hyvin vaatimattomilla kasvupaikoilla.

Sadonkorjuukin on mahdollista kaksi kertaa kesän aikana. Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat alkukesällä kukkien avautuessa. Kukinnot leikataan saksilla niin, että mahdollisimman vähän vartta tulee mukaan. Näin ohjeistetaan, mutta itse olen leikannut koko oksan, jotta saan ne narulla sitoen roikkumaan. Voit löytää siankärsämö valkoisena sekä hennon vaaleanpunaisina yksilöinä. Molemmat ovat yhtä hyviä kasveja omaisuuksiltaan.

KÄYTTÖ

Siankärsämössä on runsaasti kuitua. Se on myös hyvä kalsiumin, kaliumin ja magnesiumin lähde. Siis hyvin terveellinen kasvi ottaa hyötykäyttöön. Siankärsämössä on paljon erilaisia haihtuvia öljyjä, parkkiaineita ja glykosideja. Liiallisesti käytettynä se voi kuitenkin aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä sekä allergisille henkilöille ihottumaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo siankärsämöä käyttää. Pujon tavoin myös siankärsämö sisältää tujonia.

Olen käyttänyt siankärsämöä yrttiteenä yksinään sekä erilaisissa sekoituksissa. Kannattaa kokeilla siankärsämöä rasvaisten ruokien mausteena. Mutta se sopii myös salaatteihin, kastikkeisiin ja yrttisuolasekoituksiin sekä keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Sekä viherjauheeksi. Itse olen säilönyt kuivaten, mutta tämän sopii myös pakastaa.

Voiteissa, huuhteissa siankärsämö hellii parhainten rasvaista ihoa. Koska se puhdistaa, auttaa pienentämään suurentuneita ihohuokosia, vähentää mustapäitä ja finnejä sekä parantaa ihon ilmettä. Siankärsämöstä valmistetulla hiushuuhteella voidaankin parantaa lievästä hilseilystä kärsivää päänahkaa. Tämä kasvi kannattaakin ehdottomasti ottaa mukaan kauneudenhoitoon. Tiesitkö, siankärsämöä voi antaa myös eläimille. On siis hyvinkin monipuolinen kasvi.


TAIKAA

Siankärsämöä pidetään pujon lisäksi myös noitien kasvina. Siankärsämöä käytetään pahojen loitsujen poistamiseen ja pahojen henkien karkottamiseen. Siankärsämöä voidaan käyttää myös apuna intuitioon ja selvänäköön. Siankärsämö puhdistaa ja poistaa negatiivisuutta ilmasta. Kasvia kutsutaan myös rakkauden ja rauhan kasviksi. Koska se kutsuu kauan poissa olleet ystävät takaisin ja saa sinut huomaamaan uusia ystäviä. Siankärsämöä onkin käytetty paljon rakkaus- ja avioliittoloitsuissa. Sitä pidetään kuitenkin pikemminkin romanttisena kuin seksuaalisena kasvina. 

On kerrottukin, että siankärsämö olisi hyvä mieskunnon kohentaja. Mitäpä sitä muuta kuin rakkaallesi siankärsämöteetä tekemään ;) Siankärsämön tuoksu huoneilmassa saa huoneessa olijat arvostamaan ja rakastamaan itseään, se myös vahvistaa keskinäistä kunnioitusta ja rakkautta kanssaihmisiin.

Joidenkin läntisten perinteiden mukaan kasvi tuo huonoa onnea sisällä, mutta ulos ovenpieleen istutettuna se pitää loitolla itse paholaisen. Siankärsämöä on käytetty paljon amuleteissa, jotka suojasivat sokeudelta, ryöstäjiltä ja koirien haukunnalta. 

Voit hyvin käyttää yrttejä irtosuitsukkeissa, loitsupussukoissa, magia öljyjen tekemiseen tai tarjoa sitä luonnonhengille lahjaksi. Polttamalla tätä kasvia suitsukkeena saat kaiken hyödyn yrtistä. Jos sinulta löytyy alttari, aseta siankärsämöä alttaripöydälle tai valmista noitapalloja. Siankärsämöstä voit tehdä erilaisia jauheitakin niin magiakäyttöön kuin juomiin ja ruuanlaittoonkin. Jos tarvitset lisää rohkeutta itselle, mene ja haistele siankärsämö. Kun lisäät pussukkaasi nokkosen seuraksi, niin pelkosi väistyvät.


PUJO JA SIANKÄRSÄMÖ,

ovat molemmat helppoja kasveja, ja ne myös tunnistat luonnosta helposti ja vaivattomasti. Molemmissa kasveissa on paljon lempeä nostavia aineita ja vaikutuksia. Nämä aineet piristävät, ja kohottavat siten myös mielialaa. Nämä kasvit auttavat muistamaan kauniita asioita ja molemmat voimistavat kehoa ja rentouttavat.

Tykkään itse molemmista kasveista kovastikin. Teen niistä iltateetä ennen nukkumaanmenoa ja käytän myös mausteena ruuanlaitossa. Nämä kaksi ovat myös päässeet kotikosmetiikkaani mukaan. Olen tehnyt erilaisia voide-eriä ja huuhteita; jalka, -kasvo ja hiusvesiin. Talven tuiskussa nämä tuoksuillaan saavat minut muistelemaan lämpöistä kesää.

VIELÄ MUISTUTUKSENA,

Molemmissa kasveissa on myrkyllista tujonia, mutta vain suuret määrät ja liiallinen käyttö voi aiheuttaa oireita; mahavaivoja, huimausta tai päänsärkyä. Raskauden aikana älä käytä kumpaakaan kasvia, keskenmenon vaara.

Ihania yrtinkeräys hetkiä sinulle!!!


Kuvat pixabay