Kyykäärme

25.06.2024

KYYKÄÄRME

Itse olen tänä vuonna nähnyt kyyn kaksi kertaa. Koiran kanssa lenkillä ollessa nämä ovat luikerrelleet tien yli. Jostain kummasta se aina nostaa niskakarvat pystyyn ja sitä kyytä vain jotenkin kunnioittaa. Tämä toinen oli aika pieni ja sillä ei tuntunut olevan mitään kiirettä ylittää tie. Se, jopa jäi katsomaan minua.! Mutta en jäänyt sen kanssa seurustelemaan, vaan koiran vuoksi käännyimme takaisinpäin. Oletkos sinä nähnyt käärmeitä kesällä?

Tunnista kyy


Kyy, (oma)


Rantakäärme, (kuva pixabay)


Vaskitsa. (kuva Wikipedia,IgorPodgorny)



Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy. Kyyn (Vipera berus) voi tavata lähes koko Suomessa. Kyyn lisäksi Suomessa tavataan kahta tarhakäärmeiden heimoon kuuluvaa lajia, rantakäärme (Natrix natrix) ja kangaskäärme.

Kangaskäärmettä kutsutaan myös kanervakäärmeeksi ja sitä tavataan oikeastaan vain Ahvenanmaalla. 

Rantakäärme on yleinen vain eteläisessä Suomessa. Se liikkuu yhtä sulavasti niin maalla kuin vedessä ja on ketterä kiipeämäänkin. Se viihtyy kaikenlaisten rehevien vesien lähellä, myös merenrannalla.



Tunnusmerkit

Kyyn tyypillinen tunnusmerkki on selässä oleva sahanteräkuvio. Vastaavasti rantakäärmeen selkeä tunnusmerkki on niskatäplät, jotka ovat keltaiset. Ne voivat olla myös valkeat tai oranssit. Kummankin käärmeen tunnusmerkit häipyvät, jos kyseessä on musta yksilö. Kyyn tyypillinen pituus on noin 60 cm. Kyyn katse on pistävä, mikä johtuu silmäterästä. 

Näiden lisäksi käärmettä muistuttaa vaskitsa, joka todellisuudessa on jalaton lisko. Vaskitsa ei ole myrkyllinen. Vaskitsa on käärmeitä kömpelömpi ja hidasliikkeisempi. Reilun 30 cm mittaiseksi kasvavan vaskitsan paras tuntomerkki on liikkuva pupilli. HUOM: Käärmeillä pupilli ei liiku.

Tiesitkö, että kesäkuun alussa 2023 astui voimaan laki, jolla kyy rauhoitettiin eikä sitä saa enää perusteettomasti tappaa tai häiritä. Kyystä voi olla ihmisille hyötyä, sillä se syö jyrsijöitä, jotka puolestaan voivat levittää punkkeja.

 Rantakäärme on vaaraton hyötyeläin, joka on rauhoitettu eikä sitäkään saa tappaa. Myös vaskitsa on rauhoitettu. Sisiliskon tapaan se pudottaa helposti häntänsä, jos kokee olevansa vaarassa.

Jos et halua käärmeitä pihallesi, kannattaa piha siivota lehti- ja risukasoista, sillä kyyt piilottelevat niissä mielellään. Muurahaiset karkottavat myös käärmeitä, sen on moni oppinut jo lapsena. Mutta huomioithan, että molemmat pitävät aurinkoisista paikoista ja elävät usein sujuvasti rinnakkain. 😉


Käärmeen taikaa

Kautta aikojen käärmeitä on sekä palvottu ja kunnioitettu, että pelätty ja vainottu. Raamatussa viekoitteli mokoma kiellettyyn hedelmään ja toi synnin ihmiselle. 😉 Siitä lähtien käärme näyttäytyi kristinuskon piirissä ilkeänä ketkuna ja liitettiinkin itse Saatanaan. Käärme oli siis "kavalin kaikista kedon eläimistä".

Nykyään käärmeiden suurimpia uhkia ovat kuitenkin elinympäristöjen häviäminen kaikenlaisen rakentamisen ja raivaamisen vyöryessä kosteikkoihin ja viidakoihin sekä silkka vaino. Myös kaupallinen tappaminen on laajaa. Käärmeen nahasta valmistetaan vaatteita ja käyttöesineitä sekä lihasta ruokaa.

Salaperäisen kiemurtelijan osiin liitetään uskomuksiakin parantavista ominaisuuksista: käärmeen nahka tuo helpotusta synnytyksestä selkäkipuihin, liha auttaa kaljuuntumisesta tuberkuloosiin. Käärmemyrkkyjen proteiineja käytetään lääkkeinä. 

Esimerkiksi kobran myrkystä saatava entsyymi, lekitinaasi, tappaa viruksia sekä toimii syöpäpotilaiden kipulääkkeenä. Kotikäärmeillä nähtiin olevan yhteys myös vainajiin sekä kotihaltijoihin. Käärmeet suojelivat kotia, mutta myyteissä myös koko maailmaa.


Horoskoopissa

Käärmeen vuonna syntyneet ihmiset ovat hyvin syvällisiä. He puhuvat vähän, mutta heillä on hallussaan paljon viisautta. Kerrotaan, että käärmeet ovat myös mystikkoja. Heidän ei milloinkaan tarvitse huolehtia rahasta. 

Voikohan tuo johtua siitä, että käärmeet ovat hyvinkin saitoja ja itsekkäitä. He ovat kuitenkin muita kohtaan valtavan myötätuntoisia ja he pyrkivät auttamaan vähemmän onnekkaita kanssaihmisiään. Käärme-ihmiset rasittavat itseään myös helposti liikaa, sillä he epäilevät muiden arvostelukykyä ja haluavat turvautua ainoastaan itseensä. Käärmeet ovat usein sensuelleja ja omistushaluisiakin. 

Käärmeen suhteissa voikin pilkahtaa hienoista mustasukkaisuutta. He ovat myös kaikissa toimissaan määrätietoisia ja vihaavat epäonnistumista. Vaikka he ovatkin ulkoisesti rauhallisia, ovat he sisimmässään intohimoisia ja kiihkeitä. Käärme-ihmisillä saattaa joskus olla avio-ongelmia epävakaisen luonteensa tähden. 

Parhaiten käärmeet tulevatkin toimeen Härkien ja Kukkojen kanssa.