
Kevään ensimmäinen leskenlehti
LESKENLEHTI
Tussilago farfara

"Leskenlehdellä on kyky vahvistaa, suojata ja rohkaista sinua. Ensimmäisistä leskenlehdestä tiedät, että valoisammat päivät ovat tulossa. Leskenlehden keltainen väri tuo piristystä elämääsi ja mieleesi. Oletkin voinut olla jo talvesta väsynyt. Mutta nyt alkaa pirteämmät, valoisammat ja lämpimämmät päivät. Leskenlehti ei voi kuin piristää ja saada hymyn huulillesi. Leskenlehti on kestävä ja nöyrä kasvi. Ota se sama ajatus itsellesikin, rakkauden ja onnen voimana.
Leskenlehden voima on kaksivaiheinen. Sinullakin voi olla toinen puoli vielä piilossa ja odottamassa omaa aikaansa tulla näkyviin. Joten odottelehan ihan rauhassa ja toimi niillä tiedoilla mitkä tällä hetkellä olet saanut. Se, kun riittää tähän hetkeen. Uutta on vielä tulossa. Luota myös vaistoosi, se kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!"

Suomessa leskenlehti on erittäin yleinen Keski-Suomeen saakka, mutta sitä esiintyy myös Oulun korkeudellakin. Pohjoisempana sitä tavataan satunnaisemmin lähinnä asutuksen ympäristössä pohjoisinta Lappia myöten. Leskenlehteä tavataan myös Euroopassa Portugalia ja Espanjan keski- ja eteläosia lukuun ottamatta. Lajia tavataan paikoitellen myös Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Siperiassa. Leskenlehti on yleinen myös Pohjois-Amerikan itäosissa, mutta laji ei ole siellä alkuperäinen.
Leskenlehti viihtyy monenlaisissa ympäristöissä, jotka useimmiten ovat avoimia ja aurinkoisia paikkoja. Luonnontilaisessa ympäristössä se kasvaa lehdoissa, korvissa, lähteiköissä ja rannoilla. Kulttuuriympäristössä sitä tavataan niityillä, ojanvarsilla, viljelysmailla, pihoilla, puutarhoissa, teiden ja ratojen varsilla ja joutomailla. Leskenlehti on viime vuosikymmeninä yleistynyt Suomessa. Leskenlehti on Itä-Uudenmaan maakuntakasvi.
KUKINTA JA LEHDET
Leskenlehden kukinta ajoittuu maalis-kesäkuulle, riippuen paikkakunnasta ja sääoloista. Sen lehdet kasvavat vasta kesällä kukintojen jo aikaa sitten kuihduttua pois. Siitä on leskenlehti saanut nimensäkin. Ruotsissa leskenlehti on hästhov, hevosenkavio, ja englannissa coltsfoot, varsankavio.
Myös kasvin virolainen nimi paiseleht, eli paiselehti, viittaa suuriin lehtiin. Mutta mitkä suuret lehdet, leskenlehtihän on siro pieni keltainen kaksisirkkainen ja koppisiemeninen kukka? Niin aluksi, mutta jokin aika leskenlehden kukinnan jälkeen maasta nousevat leskenlehden suuret, ehkä juuri hiukan kaviomaisetkin muodoltaan olevat lehdet, jotka tukahduttavat alleen muun kasvillisuuden.
Kevään ensimmäinen leskenlehti on varmastikin jokaisen iloinen uutinen. Ensimmäisistä leskenlehdistä, kun tuntuu kevät alkaneen. Aikainen kukinta liittyy leskenlehden erikoiseen vuosirytmiin. Yhteyttävät kasvuversot kehittyvät keskikesällä, mutta eivät ehdi kukkia ennen talven tuloa. Kukanaiheet kehittyvät jo syksyllä ja talvehtivat maanrajassa – näin kasvi on valmis kukkimaan heti talven taittuessa kevääseen. Ihanaa! Kasvulehdet kehittyvät vasta kukintojen lakastuttua. Kukkien ja lehtien eriaikaisuus on antanut aiheen leskenlehden kaihoisaan nimeenkin.
LESKENLEHTI ROHTONA JA LÄÄKINNÄSSÄ

Tussilagon suora käännös tarkoittaa yskän karkottajaa. Leskenlehteä onkin käytetty muinoin yskän hoitoon ja sen on myös katsottu olevan tehokas rohto keuhkoputkentulehdukseenkin.
Suomen kansanparannuksessa on käytetty leskenlehden lehtiä, kukkia ja juuria. Lehtiä on kerätty myös ulkoiseen käyttöön, kivunlievitykseen. Kookkaita lehtiä on kaulittu ja murskattu ja levitetty kolottavan nivelen ympärille kääreeksi.
Leskenlehdellä on hoidettu myös päänsärkyä, ja sen savulla on desinfioitu huoneita kulkutautien aikaan. Kasvissa on myös puolustusaineina parkkiaineita, joilla on supistava vaikutus. Kasvin flavonoideista rutiini ehkäisee tulehduksia sekä suonikohjuja ja levottomien jalkojen oireita. Lehtiä on käytetty usein teenä tai keitteenä. Lehtiä on myös poltettu tupakan tapaan yskää ja astmaa vastaan.
Vanhat rohtokeruuohjeet neuvovat keräämään kukkia ja nuppuja ilman varsia. Näistä kukista on valmistettu viiniä samoin kuin voikukista. Kukissa ja niiden nupuissa on anismainen tuoksu.
VAIKUTUS
Leskenlehdellä on voimakas limaa irrottava, tulehduksia parantava ja hieneritystä lisäävä vaikutus ja kasvin sisältämät lima-aineet hoitavat hengitysteiden limakalvoja ja vähentävät yskänärsytystä. Joten en ihmettele, että sitä on käytetty myös sisäisesti näitä oireita helpottamaan.
Rohtona voidaan käyttää teetä, joka on valmistettu kukista tai täysikasvuisista lehdistä. Mutta, kuten jo todettiinkin leskenlehden sisältämien haitallisten yhdisteiden vuoksi, on parempi kuitenkin käyttää jotakin turvallisempaa yrttiä, esim. piha- tai heinäratamoa.
Voit kuitenkin käyttää leskenlehteä ulkoisesti! Hienonnetuista lehdistä tehdyllä hauteella voit hoitaa ulkoisesti haavoja ja ihotauteja. Leskenlehti haudetta on käytetty myös sijoiltaan menneiden jäsenten lääkitsemiseen. Kukkien keltainen, rasvaliukoinen väripigmentti koostuu karoteeneista ja ksantofyllistä eli luteiinista. Leskenlehden kukkia kannattaakin kerätä öljyyn ja käyttää iho öljynä.
LESKENLEHTI
VAROITUKSET
Leskenlehti on kyllä ikivanha rohtokasvi, mutta älä syö sitä! Leskenlehti ei sovi villivihannekseksi kasvin sisältämien pyrrolitsidiinialkaloidien, (mm. senkirkiiniä ja tussilagiinia), vuoksi. Tämä haitallisen alkaloidin pitoisuus vaihtelee kasvin iän, kasvupaikan ja ilmaston mukaan.
Vaikka leskenlehteä on tuhansia vuosia käytetty rohtona ja sitä on myös syöty villivihannesten tapaan. Niin vasta 1980-luvulla kasvin elintarvikekäyttöä arvioitiin tarkemmin. Norjassa mm. ollaan tehty rottakoe, jossa koe-eläimiä syötettiin pelkästään leskenlehden kukilla. Eläimet sairastuivat syöpään!! Turvallisinta on siis tyytyä kasvin ulkoisiin käyttötapoihin, kunnes sen alkaloiditasot tunnetaan läpikotaisin.
HUOMIOT
Jos, kuitenkin haluat kokeilla leskenlehteä sisäisesti niin tee kukista ja lehdistä teetä (HUOM. niistä valmistettua teetä ei ole syytä käyttää kuin korkeintaan aivan tilapäisesti) ja kukista voit valmistaa myös yskänsiirappia.
Käyttösuositus: Voidaan käyttää yrttiteetä varten 1–2 teelusikallista kupilliseen kiehuvaa vettä, anna vaikuttaa 10-20 minuuttia, siivilöi ja juo.
- Älä ylitä 10 g päivässä, kun otat leskenlehteä teenä.
- Ei suositella lapsille ja vauvoille.
- Älä käytä raskauden aikana.
- Älä käytä, jos sinulla on sydänsairaus, maksasairaus tai korkea verenpaine.
MUUALLA MAAILMASSA
- Saksassa leskenlehti vakiintui aikoinaan apteekeissa myytävään rohtosekoitukseen, jota nautittiin keuhkoputkentulehdukseen ja sitkeään yskään.
- Kiinalaisessa luonnonlääkinnässä leskenlehdellä on taltutettu muun muassa kurkkukipua.
- Englannissa astmaa ja keuhkoputkentulehdusta on hoidettu rohtotupakalla, jossa on leskenlehteä sekä muun muassa raatetta, rosmariinia, ajuruohoa, laventelia ja kamomillankukkia.
IHANAT LESKENLEHTI OHJEET

HUOM:
Leskenlehti on hyvä esimerkki siitä, että luonnonkasveihin tutustuessa kannattaa hankkia tietoa useasta lähteestä ja varmistaa kasvin turvallisuus.!!!

Kukkia ja niiden varsia voi eri lähteiden mukaan jopa syödä sellaisenaan salaatissa tai kypsytettyinä, mutta se ei ole suomalaisten lähteiden mukaan suositeltavaa, kuten ei yleensäkään leskenlehden muu kuin tilapäinen käyttö. Leskenlehti, kun sisältää maksalle haitallisia ja jopa syöpää aiheuttavia alkaloideja. Muistathan tämän!?
Sinua voi kiinnostaa myös KASVIEN VIESTIT.
LÄHTEET
Kuvat pixabay
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/c4244ac7-e5e7-566a-8aa1-f5fed3e717b8
https://inaturalist.laji.fi/taxa/56222-Tussilago-farfara
https://luontoportti.com/t/334/leskenlehti