Keltaiset voiteet

10.07.2024

NAM, NÄMÄHÄN VOISI SYÖDÄ 

"Julkaisu sisältää mainoslinkin"

Tuossa muutamia viikkoja sitten minulla oli mesiangervoa ja voikukkaa kylmäuuttumassa kylmäpuristettuun avokado öljyyn. Näitä yrttejä pidin öljyssä 3–4 vko. Ajalla ei nyt niin nuukaa ole, mielellään ei yli kuukautta kuitenkaan. Varsinkaan ruohovartisia kasveja ei mielestäni tarvitse uuttaa kuukautta kauempaa. Mutta jos aiot kylmäuuttaa, vaikka kuusta tai katajaa vaatisi se jo pidemmän ajan uuttua, jotta kasvin hyvät aineet irtoaisivat öljyyn.

Pidin yrttejä lasipurkissa ja pimeässä kaapissa, jossa päivittäin, tai kun muistin niin, hieman kääntelin niitä, jotta kaikki yrtit varmastikin lilluisivat öljyssä. Myös kansi on tiukasti kiinni, jotta purkkiin ei menisi ilmaa ja sitä kautta vieraita aineita tai hajuja. Kylmäuuttamisessa käytetään vain kuivattuja kasveja homehtumisvaaran vuoksi. Tämä on myös pidempi kaava uuttaa kasveja, kuin lämpöuuttaminen. Olen myös todennut, että kylmäuuttaminen on itselleni sopivampi muoto uuttaa kasveja.

Kun uutos oli valmis suodatin öljyn ja käytin öljytyt yrtit jälleen jalkahoitoon. Mitään ei siis kannata heittää sellaisenaan pois. Kaikki hyöty käytetään yrteistä! Vesihauteessa lämmitin öljyn ja lisäsin varovasti sekoittelemalla mehiläisvahan joukkoon. Huom. tuo seos ei saa missään kohtaan kiehua, vaan öljyä lämmitellään vesihauteessa, jotta vaha sulaa joukkoon. Kun vaha on sulanut, seos onkin valmis purkitukseen. Anna seoksen jähmettyä purkissa, jonka jälkeen lisäät kannen ja etiketin päälle ja se on siinä. AVOT!!!! Luonnolliset yrttivoiteesi ilman mitään lisäaineita ja kemikaaleja. 😊

Ah, niin herkulliset voiteet väriltään!!


Tuon vahan suhde yrtti öljyyn on minulla ainakin hyvin haastavaa saada oikeaksi. Tuntuu, että erilaiset öljytkin vaikuttavat asiaan. Välillä saan hyvinkin löysää voidetta, josta en oikeastaan itse pidä ollenkaan. Toisaalta välillä tulee aika kovaakin voidetta. Liian kova voide on harmillista käyttää, koska sitä saa kokkareisuuden vuoksi levittää aika voimallakin, painamalla. Riittoisaa tuo kovempi voide kuitenkin on, koska silloin ei tarvitse kovin isoa määrää käyttää. Voiteiden teossa on hyvää se, että voit lisätä vahaa, jos haluat kovempaa voidetta ja vastaavasti lisätä öljyä, jos haluaa öljymäisempää. Itse kuitenkin koen, että tuon voiteen uudelleen sulatus on aika työlästä eikä itselleni koskaan jää edes ylimääräistä yrtti öljyä lisättäväksi. Siksi ei auta muu kuin laskeskella ja kokeilla määriä, josko se oikeakin lopulta löytyy.


Tässä on yksi esimerkki mesiangervosta. Miten uuttamiseen käytetyt öljyt ja tuon vahan määrä ovat vaikuttaneet voiteen väriin ja koostumukseen. Heh he, kannattaa ostaa voidelasta, minulta löytyi nyt tähän hätään vain jäätelötikut. Mutta tuo lasta on oikein hyvä kovalle voiteelle. Ei mene rasvaa kynnen alle voidetta ottaessa. 😉

Olen siis uuttanut mesiangervoa hamppu sekä avokado öljyyn. Hamppu on antanut voiteelle ihanan vihertävän värin ja tuoksun. Avokado taas antanut kellertävän värin ja avokadon tuoksun voiteeseen. Molemmissa tuoksuu myös hyvin hennosti mesiangervo. Onhan mesiangervo jo luonnostaankin hyvin voimakkaan tuoksuinen kasvi. Vihertävässä voiteessa on myös enemmän mehiläisvahaa ja siksi se myös näyttää kovemmalta ja kokkareisemmalta. Näin vertaamalla eri aineita, uskon löytäväni vielä oikean koostumuksen voiteisiini.

Ihanaa innostusta sinulle kotikosmetiikan maailmaan!


(kukkakuvat pixabay, muut omia)

Voikukka taas sisältää mm. runsaasti magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja kaliumia. Voikukka sisältää myös C-vitamiinia, joka on erityisen tärkeä antioksidantti iholle. C-vitamiini ehkäisee hyvin tehokkaasti ikääntymistä ja sopii siksi hyvin vanhemmalle iholle. Voikukka hillitsee myös kutinaa, puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Siksi voikukka onkin rasvaisen, suurihuokoisen ja häiriintyneen ihon yrtti.


Mesiangervo elvyttää pintaverenkiertoa, helpottaa nivel- ja lihaskipuja, pehmentää mustelmajälkiä, lämmittää kylmiä käsiä sekä jalkoja. Sopii mainiosti haavojen ja ihovaurioiden hoitoon. Mesiangervo sisältää salisylaatteja ja sopii siksi luonnolliseksi kipuvoiteeksikin. Vältäthän mesiangervoa, jos olet allerginen tai käytät jotain lääkettä, mikä estää salisylaattien käytön.


KIINNOSTUITKO?

Jos innostut voiteita tekemään kannattaa käydä vaikka kirjastossa ja lainata kosmetiikan valmistukseen kirjoitettuja kirjoja. Esim. Virpi Hirvensalon: Villiyrtti kosmetiikassa on hyvä kirja aloittaa. 

Jos et ole kovin kokenut harrastaja, niin suosittelen aloittamaan kotikosmetiikan teon juuri perusvoiteiden teolla. Siitä on sitten helppo lähteä eteenpäin. 


Vai haluatko hankkia luonnonkosmetiikkaa valmiina? Tai vain yrttejä, joista itse valmistat kosmetiikkaa tai käytät ihan vain ruuanlaittoon. Kurkkaa: 

"MAINOS RUOHONJUURI"