
Karkkeja ja kokkailuja
MARJA-ARONIAN
MARMELADIT
Olen lukenut ja nähnyt, kuinka helppoja itsetehdyt marmeladit ovat. Joten minun oli aivan pakko kokeilla niiden tekemistä. Toiveena, ettei minun tarvitsisi kaupasta enää karkkeja ostella 😉

Käytin tähän marja-aronian mehua, jota olin tehnyt marjoista mehustamalla. Nämä itse tehdyt marmeladimakeiset ovat ihania ja "terveellisiä" herkkuja ilman säilöntäaineita. Terveellisyydestä en mene kuitenkaan takuuseen, sisältäähän nuo valtavan määrän sokeria 😉 Mutta säilöntäaineita niissä ei ole! Nämä marmeladit sopivat myös vegaaneille, sillä reseptin hyytelöimisaine agar-agar tehdään levästä eikä se sisällä eläinperäisiä ainesosia. Se soveltuu hyvin hyydykkeiden, hyytelöiden ja marmeladien valmistukseen ilman liivatetta. Tuotetta on helppo käyttää, sillä se ei jähmety liian nopeasti. Tämäkin tuli koettua 😉. Tutustumisen arvoinen tuote tuo agaragar, jos et ole sitä vielä kokeillut.
Marmeladien makuaineena marjamehun sijaan voidaan myös käyttää sileää omenasosetta. Sitruunamehukin antaa marmeladeihin pirteän säväyksen. Jos haluat käyttää tuota sitruunamehua niin laita sitä ½ dl omenasoseen seuraksi tai käyttää vain sitruunamehua. Niistä saisitkin takuulla kirpeät marmeladit. 😉 Jos marmeladimassa jää mielestäsi liian haalean väriseksi, sen voit värjätä elintarvikevärillä. Itse en ole tuota elintarvikeväriä kokeillut.
Tiesitkö, Agar agarilla hyydytetyt ruoat kestävät liivatetta paremmin lämpimiä säilytysolosuhteita. Agar kestää hyvin jopa uudelleenkuumentamista, eli voit lämmittää kattilaan jähmettyneen agarseoksen uudelleen juoksevaksi. Agar agarin tuoteselosteen koodi on E406. Tätä ainetta käytetään myös elintarviketeollisuudessa stabilointi- ja hyytelöimisaineena.

Tuohon ensimmäiseen erään, jonka tein. En saanut sitä hyytymään kunnolla, jotta sen massan olisi saanut leikattua palasiksi. Siitä nimittäin tuli pelkästään hyytelöä, jota on kaapissani muutenkin ihan tarpeeksi. 😉 Vaikka tein sen ohjeen mukaan, se ei hyytynyt edes parin päivänkään jälkeen kunnolla. Käytinkin sen sitten puurossani ja paahtoleivän kanssa. Olin myös näppäränä tyttönä laittanut massaa noihin jääpalamuotteihin, toiveena saada suoraan ihania sydämiä ja tähtiä. 😉 Mutta jouduin sen sieltä lusikoimaan, koska se ei hyytynyt.......Toiseen annokseen jätin muotit käyttämättä!
ja
Seuraavaan erään laitoin tuplamäärän agaragaria ja sen sain hyytymään niin, että hyytyneeltä levyltä sain pilkottua ja sokeroitua palat kivasti. Tosin huomasin, että tässäkin annoksessa oli valunut mehua kippoon, joten kolmanteen erään, kun teen laitan vieläkin enemmän agaragaria. En tiedä miksi se ei hyydy alkuperäisen ohjemäärän mukaan. Onkohan marja-aronia niin hapan, että se kaipaa reippaasti enemmän hyytelöimisainetta vai mikä lie?
Tuon ensimmäisen satsin sain siis lusikoida. Se ei hyytynyt enempää. Mutta, kun tuplasin tuon agaragarin sain jo näinkin hyvän laatan aikaiseksi ja sen pystyi paloittelemaankin. Minulla oli tässä lasinen vuoka, jonka vuorasin voipaperilla.

Mittasin ohjeen mukaan kattilaan veden, mehun ja sokerin. Kuumensin seoksen kiehuvaksi. Jonka jälkeen ripottele agarjauheen kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Itse käytin tähän vispilää ja kevyesti sekoittelin kattilan pohjaa myöten. Älä ala vispaamaan!! Keittelin seosta 2min, varmaan reipas sellaisen. 😉
Jos haluat neliöitä, käytä silloin jotain vuokaa esim. (20 x 25 cm) ja vuoraa reuna voipaperilla. Kaada tuo marmeladiliemi vuokaan ja anna marmeladin kuivahtaa vähintään muutama tunti tai yön yli. Itse annoin olla yön yli ja leikkasin seuraavana päivänä paloiksi. Anna palojen kuivua vielä muutama tunti tai jopa seuraavaan päivään.
Kun marmeladien pinta ei tunnu enää kostealta, kierittele ne sokerissa. Jos pinta ei ole kuivunut hyvin niin sokeri sulaa. Anna silloin marmeladin vielä kuivahtaa lisää! Purkita ja säilytä karkit huoneenlämmössä kosteudelta suojassa. Tai anna vaikka lahjaksi. 😉
Oletkos jo tehnyt liköörejä, siideriä tai viiniä?
Itse laitoin tulemaan puolukkalikööriä tälläisellä ohjeella:
Laita pulloon tai tölkkiin kerroksittain marjoja ja sokeria. Kaada viina päälle. Sulje pullo ja ravistele jotta sokeri alkaa liukenemaan. Jätä valmistumaan pimeään paikkaan pariksi kuukaudeksi. Ravistele pulloa muutaman kerran. Siivilöi valmis likööri sideharson läpi. Kaada kauniisiin pulloihin. Marjat voit tarjota syötäväksi vielä esim. jäätelön kanssa!
Huom: vain aikuisille, niissä on valtavasti alkoholia!!
Tuota purkkia onkin ihana päivittäin käännellä, jotta sokeri alkaa imeytymään ja sulamaan. Ihan innolla odotan, joskos tuosta keitoksestani saisin maistiaiset jouluna! 😉
Koska olin niin leipomispäällä, niin tuli myös pyöräytettyä puolukkapiiras. Tosin kaapissani ei ollut maitoa eikä muniakaan, joten tämä ohje on täysin maidoton ja munaton!! Marjoinakin voit käyttää ihan mitä vain, minulla nyt sattui olemaan puolukkaa.
Sekoittele kuivat aineet hyvin sekaisin. Lisää joukkoon öljy ja vesi/mehu. Sekoittele taikina nopeasti sekaisin. Levitä taikina sitten piirakka vuokaan ja päälle marjat. Paista 200 asteessa noin 30 min. Itse laitoin marja-aronian mehua tähän sekä ripauksen vaahterasiirappia. Puolukoiden päälle laitoin sokeria ja kanelia.
Muista tämä ohje, kun saat ylläri vieraita! Kaikki aineet vain sekaisin, seos vuokaan ja vuoka uuniin. Sielläkään se ei viihdy puolta tuntia kauempaa. Sitten vain tarjoiluun, laita mukaan vaikka jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Kyllä varmasti maistuu! 😉
MITÄHÄN SITÄ MAKEAN NÄLKÄÄN OTTAISI?
Pieneksi välipalaksi tai muuten makean nälkään ei aina tarvitse mitään ihmeellistä, eikä varsinkaan kaupan säilöntäaineisia karkkeja. 😉 Itse tein tälläisen herkun eräänä iltana. Kreikkalainen jogurtti ja itse tehty omena-kanelihillo! Voi, että on hyvää!
Pese, kuori ja paloittele omenat, poista siemenkodat. Kiehauta omenat vedessä. Lisää hillosokeri ja kanelitanko. Purista puolikkaan sitruunan mehu seokseen. Keitä hilloa 15–20 minuuttia välillä sekoitellen. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada hillo pestyihin, kuumiin tölkkeihin ja sulje heti. Säilytä viileässä!