Kaneli
KANELI, Cinnamomum
KANELIN IHMEELLINEN VOIMA JA TAIKA
Joulu se tulla jolkottaa ja jouluun kuuluvat perinteisesti hyvän tuoksuisia mausteita, kuten kardemumma, inkivääri, sahrami, neilikka, muskotti ja tietenkin kaneli. Kanelista nyt kirjoitan Teille jotain ihanuuksia. Kaneli on varmastikin kaikille tuttu ja löytyy jolaiselta leivontamausteista. 😉 Kanelin maku ja tuoksu tulee kanelialdehydi nimisestä yhdisteestä, joka on useiden kanelin terveysvaikutusten takana. Kaneli sisältää hurjan määrän voimakkaita antioksidantteja, jotka suojelevat elimistöä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Mikä on siis kaneli.
Kanelipuu (C.Verum), eli Ceylonin kaneli, on laakerikasvien sukuinen puu, jonka versojen kuoresta saadaan tuota tuttua kanelimaustetta. Maustetta saadaan siis kahden puun kuoresta, Ceylonin kanelista ja kassia kanelista. Jälkimmäisen puun alkuperäisalue on Myanmar, ja tästä puusta saatava mauste on kuoressa olevan kumariinin takia voimakkaamman makuinen.
Sri Lankasta peräisin olevasta Ceylonin kanelista saatava mauste ei juuri sisällä kumariinia, mutta tästä puusta saatava mauste on huomattavasti kalliimpaa ja sitä pidetään myös aidompana. Kannattaa siis suosia nimenomaan Ceylon-kanelia, sillä se ei sisällä kumariinia, joka on liiallisena käytettynä myrkyllistä kehollesi. Mutta valitettavasti suurin osa meidän marketeiden kanelista on halvempaa kassia kanelia. Eli tarkkana pitää olla tai käyttää kanelia kohtuullisesti ja kuurimuotoisesti.
Ruokavirasto kertoo kanelin kumariinista näin:
Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Elintarvikkeissa kumariinin pääasiallinen lähde on kaneli, huomattavasti pienempiä määriä on muun muassa mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa. Suomessa ja muualla Euroopassakin myytävä kaneli on pääasiassa niin sanottua kassia kanelia (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum tai Cinnamomum burmannii), joka siis sisältää kumariinia tavallisimmin 2–3 mg/g. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa Ceylonin kanelissa (Cinnamomum zeylanicum) kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.
Kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.
Kumariini on maksalle myrkyllinen aine (maksatoksinen). Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia). Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/vierasaineet-ja-jaamat/luontaiset-toksiinit/kanelin-kumariini/
HISTORIAA
Kaneli on kotoisin Aasian eteläosista. Muinaiset kiinalaiset jo käyttivät kanelia rohtona erilaisiin vaivoihinsa. Kiinalaisen lääketieteen isä Shen Nung on kirjoittanut kanelista jo ennen ajanlaskumme alkua. Ja matkailijoiden mukana kaneli kulkeutuikin Egyptiin. Egyptissä kanelista tuli yksi monista arvokkaista mausteista, joita käytettiin mm. muumioinnissa. Foinikialaiset ja heprealaiset kutsuivat kanelia "qinamoniksi".
Kun eurooppalaiset tutustuivat kaneliin ajanlaskumme alun jälkeen, se oli niin arvokasta, että 350 grammaa kanelia maksoi 15 kertaa enemmän kuin saman verran hopeaa. 😉 Eli hyvin arvokas tuote ollut aikoinaan. Keskiajallakin varakas väki käytti kallista ja arvokasta kanelia lääkkeenä yskään ja ruoansulatusvaivoihin. Kautta historian kanelia on käytetty mitä moninaisimpiin vaivoihin, kuten munuaisongelmiin, yökasteluun, raskauspahoinvointiin, reumatismiin, rintakipuihin, syyliin ja hammassärkyyn ja edelleen nykypäivänäkin kaneli on meillä hyödyllinen mauste ja sitä käytetään rohtonakin.

Kanelin keräystä Vietnamissa
Nimitys kaneli on kulkeutunut meille ruotsin ja saksan kautta ranskasta, jossa tämä mauste on cannelle. Ranskan sana on lainaa latinasta, jossa cannella tarkoittaa paitsi kanelia myös pientä putkea. Ja löytyyhän meiltä kanelin tankoja kaupoista. Me emme siis puhu kaneliputkista vaan kanelitangoista. Joita voidaan käyttää leivonnassa, juomissa ja askarteluissakin.
Kaneli löytyy myös nimistä. Mahdatkos juuri sinä, lukijani olla nimeltäsi Kaneli? Kanelilla ei ole varsinaista nimipäivää, mutta sen nimisiä juhlistetaan kuitenkin 11.7. Samana päivänä kuin Nelli, Noora ja Elli.
KÄYTTÖ
Kaneli on siis hyvin voimakas antioksidantti, joka auttaa tulehduksen vähentämisessä. Siinä on paljon eteerisiä öljyjä, joissa on aktiivisia terveellisiä yhdisteitä, kuten kanelialdehydiä, kinnamyyliasetaattia ja kinnamyylialkoholia. Yhdessä näillä aineilla on merkittävä antibakteerinen ja antimykoottinen vaikutus. Esim. Kanelialdehydi estää verihiutaleita tarttumasta yhteen, mikä taas saattaa suojata aivoverenkiertohäiriöiltä ja sydänkohtauksilta.
Kaneli sopiikin siksi hyvin kotiapteekkiin. Koska Kaneli parantaa ihon pintaverenkiertoa ja tuo mm. kasvoille tervettä hehkua. Voitkin tehdä kanelikeitteen ja käyttää sitä kasvovetenä. Kaneli häivyttää pintaverisuonia, juonteita ja värivirheitä. Se sopiikin parhaiten elottomalle, rasvoittuvalle, akne-, ja kuivalle iholle. Koska kaneli voi kuitenkin pidemmän päälle ärsyttää ihoa, kokeile kanelia ja kanelihoitoja korkeintaan kerran tai pari viikossa.

Kokeile kanelia myös hiushuuhteena. Varsinkin talvella se lievittää kuivan päänahan kutinaa ja tasapainottaa hilseilyä. Koska kaneli edistää verenkiertoa se toimii hoitavana osana hyvin hiuspohjassa ja edistää hiusten kasvua. Kanelin voit yhdistää esim. oliiviöljyyn, hunajaan tai majoneesiin, etenkin, jos teet siitä päänahkahauteen.
Kaneli toimii myös hiivatulehduksiin ja sammakseen. Voit hyvin purskutella kanelikeite vettä, jos sammas vaivaa. Kanelinpalojen pureskelu poistaa myös pahanhajuisen hengityksen. Eteeristä kaneliöljyä voi myös, esim. pumpulipuikolla, sivellä ensiavuksi kipeälle hampaalle. Käytä tätä kuitenkin ensiapuna, hammasvaivoissa on ensi sijassa mentävä lääkäriin.!!
Älä unohda jalkojakaan. Kylmille jaloille voi kokeilla kanelihaudetta tai lisätä kanelia jalkakylpyveteen. Se lämmittää ja rentouttaa lihaksia. Muutama tippa eteeristä kaneliöljyä hoitovesissä tuo ihanan tuoksun, joka antaa rohkeutta ja itsevarmuuttakin. Näin nämä tuoksut myös hivelevät hajuhermoja. Erilaiset eteeriset öljyt ovat mitä parhaimpia tuoksuterapianakin. Muistathan eteerisiä öljyjä ei missään nimessä käytetä sisäisesti.!
Käytä jauhettua kanelia muroihin, jogurttiin, pataruokiin ja uuniruokiin. Perinteisen leivontamausteen sijaan. Kanelin terveysvaikutuksesta voi nauttia, kun syö päivässä vähintään puoli teelusikallista kanelia. Kaneli päihittää mennen tullen superfoodeina pidetyn valkosipulin sekä oreganon suurella antioksidanttipitoisuudellaan. Kaneli auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan ja korjaa kudosvaurioitakin. Kaneli alentaa myös kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia ja triglyseridejä, samalla se nostaa hyvää HDL-kolesterolia.
Kanelista on monenmoista hyötyä terveydellemme, se mm.
1. Tukee verisuonistomme hyvinvointia
2. Tukee virtsaelinten hyvinvointia
3. Tukee ihon ja limakalvojen hyvinvointia
4. Antioksidanttina puolustaa solujamme hapettumisstressiltä
5. Virkistää ja elähdyttää elimistöämme
6. Auttaa painonhallinnassa
7. Auttaa säilyttämään terveelliset sokeriarvot
8. Tukee suoliston hyvinvointia
Voit hyvin käyttää kanelia:
- Haisevaan hengitykseen
- Hiivatulehdukseen
- Ilmavaivoihin
- Korkeaan kolesteroliiin
- Kuumeeseen
- Muistiongelmiin
- Pahoinvointiin ja oksenteluun
- Ruoansulatusvaivoihin
- Tulehduksen estoon
- Verensokerin sääntelyyn

Kanelia yrttiterapia hierontaan.
HUOMIOITA:
Koska kaneli siis sisältää luonnollista kumariinia ja sen liikasaanti rasittaa pidemmän päälle maksaa ja munuaisia, älä käytä kanelia pitkäaikaisesti. Se voi myös aiheuttaa mm. ihottumaa ja pahoinvointia.
Joissakin tutkimuksissa on todettu kanelin altistavan syövälle. Esim. Eläinkokeissa kumariini on aiheuttanut rotille maksakasvaimia, ja hiirille keuhkosyöpää. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kumariini ei kuitenkaan olisi ihmiselle vaarallinen karsinogeeni. Kanelia tulisi kuitenkin nauttia kohtuudella, eikä päivittäin, sillä pitkällinen kanelin käyttö voi myös aiheuttaa/pahentaa yliherkkyyksiä ja allergioita. Tämä siis kanelin rohtokäyttönä. Normaalissa ruuanlaitossa ja leivonnassa kanelin käyttö, ei ole vaarallista.
Vältä kanelin rohdoskäyttöä myös, jos olet raskaan tai imetät. Kaneliteetä ei saa antaa alle 2 v. lapsille.
Jos olet allerginen tai alat herkistyä kanelille, kosmeettisia tuotteita käytettäessä, lopeta kanelin käyttö välittömästi. Allergiasta vielä sen verran, että jos olet allerginen koivulle, saatat olla yliherkkä myös kanelille. Jos parikin viikkoa kanelin nauttimisen jälkeen tunnet kihelmöintiä kehosi limakalvoilla, saat haavaumia limakalvoille, nenää/nenäonteloita alkaa kutittaa tai saat hiivatulehduksen, nokkosihottumaa tai vatsavaivoja, viittaavat oireet yliherkkyyteen, eikä kaneli silloin sovi sinulle.
Kaikissa näissä tapauksissa lopeta tai ole käyttämättä kanelia!! Ja kuten kaikissa rohtojen käytössä, keskustele niiden käytöstä aina lääkärisi kanssa, mikäli käytät lääkkeitä.
TAIKAA
Kanelilla on lämmin, makea aromi ja miellyttävä maku. Se on mauste, jota käytetään usein keittiöissä ja rituaaleissa. Kulinaaristen käyttöjensä lisäksi tämä ikivanha yrtti on kietoutunut kansanperinteeseen, myytteihin ja henkisiin käytäntöihin. Kaneli on siis lumoava ja hyvin monipuolinen yrtti, joka yhdistää maallisen ja henkisen ulottuvuuden.
Kaneli heijastaa suojaa, rakkautta, vaurautta ja paranemista. Kaneli myös kirkastaa persoonallisuutta. Kun työskentelemme kanelin kanssa, emme käytä vain maustetta, vaan olemme yhteydessä muinaisiin perinteisiin ja hyödyntäen mystisiä energioita, jotka ovat ohjanneet ja suojelleet meitä vuosisatojen ajan. Omaksumalla tämän kanelin hengen kutsummekin näin arkeemme hieman enemmän lämpöä, makeutta ja taikuutta. Kanelin ihana tuoksu auttaa itsesäälin vähentämisessä ja menneisyyteen takertumisessa.
Kaneli on maskuliininen, aurinkoon ja tulielementtiin yhdistetty kasvi. Se on pyhitetty monille auringonjumalille, kuten Ra:lle, Lughille, Heliokselle, Belenokselle ja Vishnulle. Kaneli on Horoskooppimerkki Oinaan onnenkasvi. Wiccat yhdistävät kanelin Sarvipäiseen metsänjumalaan. Kristillisessä perinteessä kaneli liitetään puhdistukseen ja synninpäästöön.
Muut kulttuurit
Monissa kulttuureissa kanelia on pidetty vaurauden ja onnen symboli. Tämä näkyy erityisen vahvana erilaisissa aasialaisissa perinteissä, joissa kanelia poltetaan suitsukkeena rituaaleissa yltäkylläisyyden ja menestyksen houkuttelemiseksi. Makean tuoksun sanotaan vetävän vaurautta puoleensa ja tehden siitä suositun ainesosan hurmauksissa ja loitsuissa. Eurooppalaisessa kansanperinnössä se asetettiin usein alttarille ja käytettiin pusseissa tai amuleteissa suojaamaan pahoja henkiä ja negatiivisia energioita vastaan.
Muinaisessa Egyptissä kanelia käytettiin mausteneilikan tavoin ylhäisten vainajien balsamointiin, joten sillä on tietty yhteytensä tuonpuoleiseen. Näin uskottiin, että kanelin tuoksu voisi puhdistaa sielun ja ohjata sen turvallisesti tuonpuoleiseen. Nykyisinkin, esimerkiksi hautajaisissa vainajalle osoitetut, kukkatervehdykset voidaan koristella kanelitangolla. Jos sirottelet tietyn henkilön haudalle kanelia, häneen on helpompi saada tarvittaessa yhteyttä.
Myös kreikkalaisissa ja roomalaisissa perinteissä kanelilla oli erityinen paikka. Roomalaiset polttivat kanelia hautajaisrituaaleissa ja käyttivät sen aromaattista savua ilman puhdistamiseen, mikä varmisti vainajan sielulle rauhallisen kulun.
Kreikkalainen mytologia vihjaa myös mausteen jumalalliseen yhteyteen. Esim. tarinat Feenikslinnuista, jotka rakentavat pesänsä kanelitangoista ja muista pyhistä yrteistä. Feeniks liitetään jälleensyntymään, uusiutumiseen sekä toivoon.

"Tarinan mukaan aikansa tullessa täyteen feeniks rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi nuori feenikslintu, joka kokoaa edeltäjänsä tuhkat mirhaiseksi munaksi ja vie sen Heliopolikseen, Auringon kaupunkiin. Sanotaan myös, että feenikslintu tulee aina kun apua kipeimmin tarvitsee ja feeniksin kyyneleet parantavat jopa kuolemasta."
Näin tämän tarinan mukaan kanelin henkiset näkökohdat vastaavat elämän, kuoleman ja uudistumisen syklejä.
Kaneli on ystävällinen henkiolennoille ja kummituksille, joten se sopii mainiosti kommunikointiin henkien kanssa. Kanelin uskotaan myös parantavan selvänäkökykyä ja avaamaan mielen tuonpuoleisen viesteille. Koska kaneli on myös lämminhenkinen, nostalginen mauste, se auttaa tasapainottamaan suuria tunteenpurkauksia ja opastaa vastaanotettujen tunteiden käsittelyssä.
Kanelia pidetään myös lemmekkäänä mausteena, jota muinoin siroteltiin morsiusvuoteeseenkin lempeä kohottamaan. Lisäksi kanelia käytettiin ja edelleen voidaan käyttää erilaisissa öljyissä, hajusteissa ja maustesekoituksissa parantamaan lemmen libidoa. Kaneli on siis hyvin afrodisiakkinen kasvi. Sitä käytetäänkin rakkausloitsuissa ja sen uskotaan sytyttävän haluja, syventävän emotionaalisia yhteyksiä ja houkuttelevan romanttisia kumppaneita.
Kanelilla on yhteytensä myös urakehitykseen, menestykseen ja vaurauteen. Kerrotaan, että jos työhaastattelussa haastattelijan silmän välttäessä onnistut ripottelemaan paikalle vähän kanelia, sinulla on suotuisammat mahdollisuudet saada hakemasi paikka. En tiedä sitten kannattaako moista kokeilla tai jos pystyt jotenkin, salaa kanelia ripottelemaan niin mikäs siinä. 😉
Uskomuksia kanelista:
- Kaneli unessa enteilee uutisia. Jos nainen syö unessaan kanelia, kertoo se seksuaalisesta turhautumisesta. Jos mies syö unessaan kanelia, kielii se suurista unelmista, ehkäpä liiankin suurista. Jos saat kanelia lahjaksi, enteilee se menestystä yrityksissäsi.
- Mukana kannettu kanelitanko ehkäisi puolison uskottomuutta.
- Jos suutelet hautakoristeena olevaa kanelia, voit kylmentää itsesi suurilta tunteilta.
- Jos neitsyt tarjoili itsekkäälle ihmiselle kanelilla höystettyä ruokaa, tämä puhdistui; alkoi epäillä itseään ja ajautui elämää suurempien kysymysten äärelle.
- Laita muutama kanelitanko kotisi oven lähelle tai yläpuolelle houkuttelemaan vaurautta ja torjumaan negatiivisia energioita kotiisi.
- Voit myös polttaa kanelitankoa, jolloin savu puhdistaa tilan ja luo henkisen suojan.
Ihanaa kanelin tuoksuista joulukuuta sinulle.
Kurkkaa myös ihanaa lempeä nostattava Inkivääri !
Kuvat: pixabay, feeniks kuva on Al-kuva,