
Ihana puna-apila,joka se jaksaa vain kukkia!
Puna-apila, Trifolium pratense
Tykkään kovastikin tuosta puna-apilasta värinsä vuoksi. On valkoapilakin nätti, varsinkin, jos se on saanut kasvaa ilman leikkaamista ihanana apilamattona. Itse usein kesällä jätänkin pienen palan valkoapilanurmea kasvamaan ruohonleikkuun yhteydessä, jotta se saisi lisääntyä ja kasvaa. Kyllä sekin kukkiessaan kaunis on. 😉
Puna-apila onkin meidän tärkeimpiä rehukasvejamme ja timotein ohella myös kotoisten kylvönurmiemme tärkein laji. Puna-apilalla on syvät juuret ja se on hyvä rehu- ja maanparannuskasvi. Vaikka syksy jo onkin niin vielä jaksaa tuo puna-apila ilahduttaa tienvarsilla. Sinne se on levinnyt viljelyksien jäljiltä. Puna-apilaa kasvaa myös luonnonkasvin kaltaisena kallioisessa maastossa ja rannoilla.
Puna-apila on turvallinen kasvi ja sitä voi käyttää monella eri tavoilla. Mutta älä kuitenkaan kerää kasvia tien pientareilta, koska tienvierillä kasvavat apilat keräävät itseensä haitallisia aineita, kuten kadmiumia ja asfalttipölyä. Tämä pätee myös ihan kaikkiin kasveihin!
Alkukesällä voit kerätä puna-apilan lehtiä ennen sen kukkimista. Niitä voidaan käyttää salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin pinaatin tavoin sekä ruokien koristeluun. Lehtiä ja kukkia voi myös kuivata, jolloin niiden käyttöaika pitenee. Kuivattuna lehdistä saa hyvää yrttiteetä tai -juomia. Yskäisille lapsillekin tämä lämmin yrttijuoma on erittäin suositeltavaa! On turvallinen! Myös kukintoja voi kerätä ruokien koristeeksi tuoreena ja lisäksi niitä voi lisätä salaatteihin ja keittoihin. Kuivattuna kukkia voidaan käyttää yrttiteesekoituksiin, jauhettuna leipätaikinaan ja keittoihin. Apilan maku on pehmeän mieto ja hunajainen. Puna-apila kuluu palkokasveihin ja jos sitä syö liikaa, se voi aiheuttaa ilmavaivoja. 😉 On myös hyvä tietää, ettei puna-apilan lehtiä suositella nautittavaksi suuria määriä niiden suuren kumariini pitoisuuden vuoksi. HUOM: Puna-apilaa ei tulisi käyttää myöskään raskauden aikana.
Tämä ohje löytyi Martoilta:

Tämä on siinä mielessä hyvä ohje, koska tässä on käytetty myös voikukanlehtiä eli luontoa täydellisimmillään!! Retiisien tilalle voit laittaa ihan mitä vain, mikä suuhusi sopii. Tomaattia, paprikaa, kurkkua jne. Voit aina muunnella perusohjetta omaan makuun!!

Puna-apila sisältää runsaasti kasviestrogeeniä, joka toimii samalla tavalla kuin estrogeeni eli naishormoni, joka vähentää vaihdevuosien aiheuttamia oireita, kuten kuumia aaltoja ja ärtyneisyyttä. Puna-apila voikin olla avuksi myös PMS-oireiden lievittämiseen. Se auttaa myös parantamaan unenlaatua. Siksi tämä kasvi onkin hyvä vaihtoehto vaihdevuosista ja niiden oireista kärsiville naisille Puna-apila tukee myös sydämen ja verisuoniston terveyttä, sekä luuston hyvinvointia. Puna-apila on myös hyvä C- ja A-vitamiinien sekä raudan ja sinkin lähde. Joten kokeilepa tätä ihanaa kasvia seuraavan kerran, vaikka yrttiteenä, jota voit juoda lämpimänä sekä kylmänäkin. 😉 Unohtamatta ottaa se mukaan ruuanlaittoon ja leivontaan.
Ulkoisesti puna-apila sopii hyvin ihonhoitoon. Voit tehdä siitä ihanan kasvoveden. Se rauhoittaa ja pehmentää ihoa, supistaen ihohuokosia. Puna-apila sopii mainiosti kuivalle ja herkälle iholle ja siitä voi tehdä hiushuuhteenkin, jolla voit helliä kuivia hiuksia. Kukista voidaan tehdä myös haude, joka auttaa pehmentämään ihon kovettumia esimerkiksi jalkapohjissa.
TAIKAA
Kautta aikojen kasveja ja yrttejä on myös käytetty taianomaisesti ja niillä on uskottu olevan maagisia voimia. Niin myös puna-apilalla ja apiloilla yleensäkin. Apila onkin kelttien pyhä kasvi.
Puna-apilaan liitetäänkin Venus, Merkurius ja Uranus planeetat. Elementeistä se on tuli ja ilma. Mutta apilan lehtien elementit ovat kaikki neljä, tuli, ilma, vesi ja maa. Puna-apilaan liitetään myös onni, menestys, ennustaminen, suojelu, rakkaus sekä keijut. Puna-apila kylvyssä auttaa rahallisissa järjestelyissä. Kokeilepa tätä niksiä; Lisää apiloita kylpyveteen ennen kihlaus- tai hääjärjestelyjä, sillä se lisää onnea liittoon.
Apilan kukat puolestaan tuovat tullessaan terveyttä ja kauneutta. Suomalainen juhannuksen uskomus onkin, että saat kauneutta seuraavaksi vuodeksi pesemällä juhannusaamuna kasvot puna-apiloiden aamukasteella. hmm, Jos aamukastetta ei ole niin voikohan tähän sopia apilasta tehty kasvovesi 😉
Olet varmastikin kerännyt apilanlehtiä joskus. Minä ainakin olen!
Apilan lehdet ja niiden merkitykset
1. Yksilehtinen apila lupasi uskoa ja kirkkautta. Elementtinä lehdelle on tuli.
2. Kaksilehtisellä apilalla neito saisi vallan nähdä tulevan rakastajansa. Sekä se on onnen ja taloudellisen hyvinvoinnin symboli. Tämän lehden elementti on vesi.
3. Kolmelehtistä apilaa voidaan pitää mukana onnea tuovana talismaanina, joka pitää nuorena ja kauniina. Se tuo ikuista rakkautta ja toivoa sekä suojelee. Kolme lehteä symboloi myös kolminaisuutta kristinuskossa. Tämän lehden elementti on ilma.
4. Nelilehtinen apila tarkoittaa uskoa, toivoa, rakkautta ja onnea. Se voi tuoda kantajalleen kyvyn torjua pahaa, nähdä keijuja ja henkiä ja suo parantamisen kyvyn. Sen on myös uskottu suojaavan hulluudelta, vahvistavan psyykkisiä voimia ja johdattavan kullan ja aarteiden luo. Nelilehtisen apilan elementti on maa.
Tämä nelilehtinen taitaakin olla yleisin mitä me löydämme apilan lehdistä!
5. Viisilehtisellä apilalla sanottiin olevan voimakas houkutus rahan tuloon sekä se liittyy pentagrammiin.
6. Kuusilehtinen apila tuo onnea ja talismaanina kannettuna sen voima voimistuu.
Apila myös puhdistaa ja kohottaa energiaa. Näkyyhän sen voima jo vaikka juodessa yrttiteetä tai käyttäessäsi apilaa ihonhoidossa. Apilan on sanottu suojaavan myös kotieläimiä. Voit tehdä apiloista myös suitsukkeita ja polttaa niitä tuomaan rahaa, rakkautta, uskollisuutta, menestystä ja onnea.
Neliapilan löytäminen maasta on harvinaista, joten olet onnekas sen löydettyäsi. Jossain olikin, että on arvioitu, että joka 10 000:s apila on nelilehtinen. Joten sen löytäminen ei suinkaan ole mahdotonta, mutta vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkaa näköä ainakin.
Minullakin oli tuossa pihalla iso alue, jossa oli paljon neliapiloita, joten varmaankin niiden lehtien kasvuun vaikuttaa myös maaperä ja kasvamisen olosuhteet. Tai kanankakka, jonka olin kylvänyt 😉
Voi tuo ihanan monipuolinen apila. Muistetaan se taas ensi keväänä!!
-kuvat pixabay, neliapilat omia otoksiani-