Granaattiomenan taikaa

14.03.2025

GRANAATTIOMENA, (Punica granatum)

Granaattiomena on rantakukkakasvien heimoon kuuluva lehtipuu, jonka hedelmät ovat syötäviä. Tämä hedelmä kasvaa sen kukasta, joka tunnetaan nimellä granaattiomena. Granaattiomenan terveelliset hyödyt piilevät myös tässä granaattiomenan kukassa. Se onkin ikivanha yrtti, jota käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja jolla on lukuisia terveydellisiä ominaisuuksia. Granaattiomena ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole kovin läheistä sukua omenoille, sillä ne kuuluvat eri heimoihin.


Granaattiomena viihtyy auringossa, lämpimällä paikalla. Kasvukaudella kastellaan runsaasti kerralla ja annetaan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Se sietää myös jonkin verran kuivahtamista. Lannoitus kerran kuukaudessa riittää tai sitten mieto kastelulannoitus joka kastelukerralla. Mahdolliset juuriversot poistetaan aina.

Latvomisella voimakaskasvuista granaattiomenaa voi muotoilla ja typistää. Latvominen edistää myös oranssinpunaisten kukkien kehittymistä. Granaattiomena on osittain itsepölytteinen, joten se saattaa tehdä hedelmiä yksinkin. Hedelmiä voikin alkaa kehittyä muutaman vuoden ikäiseen kasviin.

Granaattiomena talvehtii parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa. Lehdet varisevat usein talveksi, jolloin kasvi ei tarvitse valoakaan. Talvella kastelu on myös melko niukkaa ja kastelumäärä mitoitetaan talvehtimispaikan lämpötilan ja tarpeen mukaan. 


Tässä on minun kasvattamani granaattiomena. Minulla oli näitä kolme viime kesänä, mutta vain yksi lähti joulun jälkeen kasvamaan. Olen leikannut tästä nyt keväällä, sivuille kasvaneet liian pitkät oksat pois, samoin latvonut. Koska haluan saada siitä pienen ja söpön. Vielä pitää siirtää isompaan ruukkuun tuo, sitten se saakin kesällä oleilla ja nauttia terassillani auringon lämmöstä. Tämä on siis vuoden vanha granaattiomena.  

Tässä taas näkyy kuinka se on täysin lehdetön. Nuo lehdet alkoivat tippumaan loka- marraskuussa. Joulun jälkeen tuo alkoikin heräilemään ja pienet uudet lehdet alkoivat tulla esiin. Aloitin tälle myös heti joulun jälkeen kasvivalohoidon, joka edesauttoi lehtien kasvamista. Kaverina sillä on rosmariini ja mango.


TIESITKÖ 

Punaisena elintarvikeväriaineena käytettävä Grenadiini tehdään granaattiomenasta. Granaattihedelmän puun lehdistä ja kaikista kuoriosista saadaan myös runsaasti tanniineja, joita on käytetty nahan parkitsemisessa. Granaattiomenapuun kukista ja hedelmän kuoresta valmistetaan juurikin näitä väriaineita ja kaarnasta hyönteismyrkkyjä.

Olet varmaankin huomannut, että granaattiomenaa ei voi syödä sellaisenaan, koska hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa. Hedelmän voi kuitenkin puristaa mehuksi. Punaiset siemenet puolestaan sopivat hyvin salaatteihin, rahkoihin ja koristeeksi esimerkiksi leivonnaisiin. Kuivatuilla ja murskatuilla granaattiomenan siemenillä voidaan myös maustaa puuroja.

Granaattiomenan siemenet kannattaa murskata huhmareessa, sillä ne ovat niin tahmeita, että jäävät kiinni tehosekoittimen terään. Granaattiomenan siemenet maistuvat raikkailta ja hieman kirpeiltä – sen terveydelliset ominaisuudet ovat kuitenkin valtavat. Miksi? Koska, Granaattiomena sisältää proteiineja, hyviä rasvoja, C-, E-, B5-, ja B3-vitamiineja, kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, natriumia, fosforia ja sinkkiä. Granaattiomenassa on myös antioksidantteja, enemmän kuin mustikassa, karpalossa tai vihreässä teessä. Nämä antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien haittoja kehon soluissa, ja näin ne auttavat kehoa suojautumaan sairauksilta ja rappeutumiselta.

Granaattiomena hemmottelee myös ihoa! Nämä kyseiset antioksidantit edistävät kollageeni- ja elastiiniproteiinien syntyä ihossa, ja tekevät ihosta näin joustavamman. Tanniinit taas vähentävät ryppyjä ja edistävät verenkiertoa, jolloin ihosolut saavat enemmän verta ja ravintoaineita. Antioksidanttirikasta granaattiomenaa on vuosisatoja pidetty oikeana aarteena hedelmien joukossa. On kerrottu, että muinaisina aikoina babylonialaiset pureskelivat granaattiomenan siemeniä ennen taistelua, uskoen niiden tekevän heistä voittamattomia.

GRANAATTIOMENAN HYÖDYT

- Granaattiomenan kukilla on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka ovat hyviä yleiselle suun terveydelle. Ne voivat myös hoitaa ientulehdusta.

- Granaattiomena huolehtii sydämen terveydestä.

Säännöllinen granaattiomenan nauttiminen auttaa hallitsemaan verenpainetta, mikä vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi granaattiomenan runsas antioksidanttipitoisuus estää verihyytymien muodostumista.

- Vähentää tulehdusta.

Granaattiomenalla on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat tulehdusprosessien regressiota ja ovat tehokkaita myös kroonisessa tulehduksessa.

- Saa ihon hehkumaan.

Granaattiomena lisää kollageenin tuotantoa ihossa, mikä puolestaan ​​parantaa ihon elastisuutta tehden ihosta sileämmän ja nuorekkaamman. Lisäksi granaattiomenan antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta pitäen sen terveenä ja säteilevänä.

- Parantaa muistia.

Useiden tutkimusten mukaan granaattiomenan säännöllinen käyttö auttaa parantamaan sekä visuaalista että sanallista muistia, ja siitä on apua myös Alzheimerin taudissa.

- Suojaa kehoa infektioilta.

Granaattiomenan kasviyhdisteet suojaavat haitallisilta mikro-organismeilta estämällä infektioita. Granaattiomena voi olla hyödyllinen myös hiivojen sekä jalka- ja iensairauksien hoidossa.

- Siitä on apua anemiassa.

Granaattiomenan korkea C-vitamiinipitoisuus saa hedelmän sisältämän raudan imeytymään helposti elimistöön, mikä tekee granaattiomenasta todella tehokkaan apulaisen anemiassa.

- Tarjoaa suojaa syöpää vastaan.

Granaattiomenan flavonoidit pystyvät neutraloimaan syöpää aiheuttavia vapaita radikaaleja, mikä vähentää sairauksien riskiä.


HYÖDYT IHOLLE

Granaattiomena taistelee tehokkaasti vapaita radikaaleja ja epävakaita kemikaaleja vastaan, jotka aiheuttavat ihovaurioita ja ennenaikaista ikääntymistä. Granaattiomenapohjaisten tuotteiden sisällyttäminen ihonhoitorutiiniin voikin edistää taistelua ikääntymisen merkkejä vastaan ​​ja auttaa ihoasi säilyttämään kimmoisuutensa ja elinvoimansa.

Granaattiomenansiemen öljyyn sisältyvä harvinainen omega-5-rasvahappo puniinihappo, joka auttaa ylläpitämään ihon luonnollista suojakerrosta vähentäen kosteuden menetystä ja parantaen ihon yleistä kosteutta se myös jättää ihosi sileäksi, silkkiseksi.

Granaattiomena voi myös auttaa erilaisissa iho-ongelmissa, kuten ihon punoituksessa, aknessa ja ekseemassa. Kaikki nämä ovat ihon tulehduksia. Niinpä ellagiinihapon ja antosyaanien kaltaisten aineiden ansiosta granaattiomenalla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia ja näin hyvät hyödyt iholle. Koska nämä ominaisuudet voivat vähentää ihon punoitusta, parantaa ihon sävyn tasaisuutta ja rauhoittaa tulehtunutta ihoa. 

"MAINOS"

Muuten!!  Ruohonjuuresta löytyy monia erilaisia tuotteita juurikin Granaattiomenasta kurkkaahan Ruohonjuuri ja tutustu ihaniin Granaattiomena- tuotteisiin!

"MAINOS"

AKNE: Granaattiomenan anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset ominaisuudet hyödyttävät ihmisiä, joilla on akneen taipuvainen iho. Hedelmien antibakteeriset ominaisuudet ja kyky vähentää tulehdusta voivat auttaa torjumaan aknea ja estämään uusia taudinpurkauksia. Puhtaampi, kirkkaampi iho on yksi granaattiomenan korkean C-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden eduista, jotka myös tukevat yleistä ihon terveyttä.

Granaattiomenasta on myös hyötyä kesällä, koska. granaattiomenan antioksidanttien, erityisesti ellagiinihapon, on osoitettu suojaavan jonkin verran UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Vaikka granaattiomena voi tarjota lisätukea UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia vastaan on silti ehdottomasti tärkeää käyttää aurinkovoidetta riittävän aurinkosuojan takaamiseksi.


TAIKAA

Granaattiomenan hedelmä on useissa kulttuureissa ollut hedelmällisyyden symboli runsaan siemenmääränsä vuoksi. Kreikkalaisessa mytologiassa granaattiomena oli pyhitetty Afroditelle, joka istutti sen ensimmäisenä Kyproksen saarelle sekä Heraan, kreikkalaiseen avioliiton ja synnytyksen jumalattareen. Kreikkalaisessa mytologiassa  granaattiomena tunnettiin myös "kuolleiden hedelmänä", koska sen sanottiin syntyneen Adoniksen verestä. Granaattiomena oli myös muinaisille egyptiläisille pyhä kasvi.

On kerrottu myös, että granaattiomena esiintyi näkyvästi Hadesin ja Persefonen myytissä. "Hades, alamaailman jumala, käytti granaattiomenan siemeniä huijatakseen Persefonen palaamaan alamaailmaan muutaman kuukauden ajan joka vuosi."

Muinaisessa Roomassa vastanaineet naiset käyttivät granaattiomenan lehdistä kudottuja kruunuja, ja granaattiomenan mehua käytettiin hedelmättömyyden parantamiseen.


TÄSSÄ VIELÄ MUUTAMA IHANA OHJE GRANAATTIOMENAN KÄYTÖLLE.

Superterveellinen smoothie ja hempeän vaaleanpunainen drinkki pursuaa romantiikkaa.


Lähteet: 

Kuvat pixabay ja kasvatuskuvat omia.

https://www.marham.pk/healthblog/pomegranate-flower-benefits-and-uses/

https://www.johnsons-me.com/seven-benefits-of-pomegranate-for-skin

https://www.kew.org/read-and-watch/surprising-pomegranate-facts