Ensimmäiset saippuani.

04.10.2024

SAIPPUAN VALMISTUS JA SAIPPUAPUSSI

Noniin, pakkohan se oli kokeilla oman saippuan valmistamista 😉 Minä vain aloitin tämän nyt helpoimmasta päästä ostamalla valmis saippuamassaa. Oikeastaan se oli paras vaihtoehto tähän kokeilemiseen ja saaden siihen tuntumaa. Suosittelen kaikille saippuan valmistuksesta kiinnostuneille tätä valmista saippuamassaa, jos ei ole koskaan ennen saippuaa tehnyt -niinkuin minä nyt! Tällöin ei ole niitä raaka-aineiden laskemisia ollenkaan. Valmiista saippuamassasta, saa myös heti käyttöön saippuaa sen kuivuttuaan ja kiinteydyttyään. Näitä onkin sitten kiva lahjoittaa eteenpäin lahjaksi. 😉 Itse ostin tuon saippuamassan Lahtisen vahavalimosta, mutta saippuamassoja myydään muuallakin. Hintojakin kannattaa hieman katsella niissä on suuriakin vaihteluita.

Tämä käyttämäni saippuamassa on kirkasta ja vegaaninen sekä siinä ei ole käytetty eläinkokeita. Ne ovat minulle hyvinkin tärkeitä asioita. Toinen tärkeä asia on, ettei tuossa massassa ole SLS (natriumlauryylisulfaatti), SLES (natriumlaureettisulfaatti) eikä PG (monopropyleeniglykoli). Jos haluat näitä synteettisiä aineita/kemikaaleja välttää muista myös kirjaimet SDS (natriumdodekyylisulfaatti)), sillä tämä SDS on täysin sama asia kuin SLS. Myös SCS (natriumkookossulfaatti) on kemiallisesti samaa tavaraa kuin tuo SLS. Nämä aineet eivät ole myrkyllisiä, mutta ovat kovin kuivattavia ja voivat ärsyttää herkkäihoista. Itse olen pyrkinyt välttämään kaikkia sulfaattipitoisia aineita/valmisteita. Esim. hiuksiani en pese ollenkaan kaupan shampoilla. Käytän ruisjauhoja siihen. Hyvin toimii! 😉

Jos kiinnostuit tästä asiasta, niin käypä kurkkaamassa lisää tietoa täältä: https://amppu.fi/blogi/sls-ja-sles-mita-ovatkaan-nama-kemikaalit-ja-miten-ne-eroavat-toisistaan/ Artikkelin on kirjoittanut Outi Lempa, Nature by Ampulle ja sisältää täyttä asiaa kyseisistä kemikaaleista. Suosittelen lukemaan!

No, tuohon saippuan tekemiseeni takaisin.

Mittasin ja paloittelin saippuamassan kattilaan vesihauteeseen sulamaan pienellä lämmöllä. Nopeasti massa sulikin ja muutaman tipan laitoin piparminttu- eteeristä öljyä tuoksua antamaan sekä lisäsin punaista elintarvikeväriä. Koska halusin saada joulun punaista saippuaani. 😉 Kaapistani siis löytyi tuo elintarvikeväri ja sitä googlaamalla totesin, että täytyy vain kokeilla sitä saippuaan, koska jotkut suosittelivat elintarvikeväriä saippuaan, toiset taas eivät. Saa siis nähdä miten tuo elintarvikevärini nyt sitten valmiissa saippuassani vaikuttaa ja näyttää. Mutta, kyllä tämä oli helppoa kuin heinänteko, vai miten se oli! 😉

Saippua muotissani näyttää ihanalta ja tuo väri karamellimaiselta. Valmiina tuo punainen elintarvikeväri muuttuikin lilaksi. Koska massa oli kirkasta, niin nämä saippuat näyttävät oikeasti kuultavan liiloilta. Mutta tykkään kovastikin, niiden tuoksukin ihanan piparminttuinen. Käyttöä en ole vielä kokeillut, koska vanhojakin saippuoita on vielä käytössä. Toivon kuitenkin, ettei tuo väri mitenkään pesiessä irtoa ihoon! Seuraavaan erään pitääkin ostaa ihan saippuan valmistukseen tarkoitettua omaa väriä tai käyttää vaikka mausteita antamaan väriä. mm. Mica-värit ovat helppokäyttöisiä ja sekoittuvat saippuamassaan hyvin.  


SAIPPUAPUSSI

Omatekoiseen saippuaan kannattaa myös tehdä ihka ikioma saippuapussi. Se ei ole vaikea virkata. Itse tein Novitan Cotton Feel -puuvillalangasta saippuapussin. Se on 100 % puuvillaa ja sisältää 50 % kierrätyspuuvillaa. Tästä langasta löytyy ihanan herkullisia värejä, joista on vara valita mieleisensä. Hintakaan päätä huimaa, tuo 50 g kerä 2 €.

Minun tekemäni pussi on 4: llä jaollinen ja lev. 10 cm ja pit. 12 cm. Nyöriksi kierrätin 150 cm langan kaksin kerroin. Laitoin pussin aloitukseen 20 s tai 24 s. Riippuu hieman käsialasta nuo silmukat. Ruutukerroksia virkkasin 14. Mutta ei tuo niin tarkkaa ole! 😉 Lankoja voit myös sekoittaa keskenään, kuten itse laitoin mustaa lankaa vihreän jatkoksi, kun tuo vihreä loppui kesken. Tämä lanka sopii myös mainiosti ekologisiin tiskirätteihin. (Jostain syystä kuva väärentää väriä. Tuo turkoosi on oikeasti tumman vihreä ja siinä vieressä on vaalean lilat pussit)  

Niitäkin minulla on ja tykkään kovastikin. Se imee hyvin, mutta vastaavasti myös kuivuu nopeasti. Tällaisia pieniä virkkaustöitä valmistuu illassa tai päivässä muutamia ihan huomaamattaan. 😉 En ole muuten vuosiin ostanut kaupan tiskirättejä!!


VOIDE

Tuli tässä myös yhtenä päivänä tehtyä muutamat hamppu-sitruunamelissa voiteetkin. Kylmäpuristettuun hamppuöljyyn olin uuttanut kuivattua sitruunamelissaa ja vahoina minulla oli mehiläisvaha sekä sheavoi. Jytyä tavaraa, mutta eipähän tarvitse ottaa isoa nokaretta 😉 Käytän hamppupohjaisia voiteitani myös koirani tassuille. Hamppu hoitaa, suojaa ja rauhoittaa ihoa. Se myös sopii kaikille iholaaduille mainiosti.


Kirjallisuutta saippuan valmistukseen.

  • Saippua kirja, Saara Kuha
  • Käsin tehtyä saippuaa, Saara Kuha
  • Tee itse saippuaa, Sarah Harper

Itse lukenut näitä sekä selaillut kokemuksia netistä. Kirjoja ei tarvitse ostaa omiksi vaan käytä hyväksi kirjastoa ja ota talteen niistä hyväksi kokemasi reseptit ja ohjeet. 😉 Saippuantekokurssejakin löytyy, jos joku tykkää enemmänkin ryhmässä toimia!

Itse innostuin tästä niin, että seuraava kokeilu alkaakin sitten lipeän kanssa, apua! Mitähän siitäkin tulee! 😉 Muistathan saippuan teossa, että astiat, joita käytät ovat vain saippuan valmistukseen. Joten kannattaakin käydä katselemassa kirppikseltä tarvittavat astiat tai sitten käyttää omia vanhoja ja ostaa itselleen upouudet ruuankokkailuun. Näin kävi ainakin minulla. Tuli hyvä syy ostaa uudet kauhat ja lastat 😉  

Rohkeasti vain saippuan valmistuksen joukkoon. Itse tehdyt joululahjat ovat ihania! vink, vink......